Звезда поражена од Валенсије у драматичној завршници

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у 4. колу ТОП 16 фазе Еврокупа. Од њих је била боља екипа Валенсије резултатом 82:81. Утакмица је решена практично у последњим секундама меча, након што су гости успели да поентирају на 3 секунде до краја утакмице и тиме обезбеде себи нови тријумф. Најефикаснији у редовима црвено белих био је Стратос Перпероглу са 26 поена. 

Утакмицу је са две везане тројке отворио Дубљевић и донео гостима почетно вођство од 6:0. У уводним минутима Звезда је имала доста проблема у организацији напада, проузроковане одличном одбраном Валенсије. Са друге стране, деловало је да Валенсија доста лако постиже своје поене, углавном из рекета након пик-енд-рол игре. Ипак, ношена сјајном подршком препуног Пионира и тројкама играча са клупе, Перпероглуа и Човића, Звезда је успела да спречи Валенсију да оде на двоцифрену предност, па је прва четвртина завршена са предношћу гостију од 21:17.

Може се рећи да је Звезда прву прва акцију успела да одигра тек у првом нападу друге четвртине, када је Оџо снажно закуцао након асистенције Берона. То закуцавање као да је избило мали страх који се увукао у редове црвено-белих, па су изабраници Милана Томића након две сјајне реакције Оџа у одбрани и две украдене лопте, након тројке Берона успели по први пут да стекну резултатску предност (23:21). На половини игре у другој игре у другој четвртини Звезда је успела да стигне и до максималних +6. До краја првог полувремена, Звезда је успела да задржи предност стечену почетом друге четвртине и на одмор оде резултатом 44:42.

Трећу четвртину је отворио Регленд поенима након украдене лопте, али је Валенсија брзом серијом од 5:0 поново стекла минималну предност. Почетак другог полувремена је доста подсећао на сам почетак утакмице када је одбрана Валенсије задавала доста проблема, а са друге стране поново је пик-енд-рол игра била главно оружје гостујуће екипе. Након нешто више од три минута игре у другом полувремену, Валенсија је имала +7, а Милан Томић је морао да реагује тајмаутом. После још једне тројке најбољег играча Валенсије, Бојана Дубљевића, тим из Шпаније је по први пут на мечу стекао двоцифрену предност. Слично као и у првој четвртини, Звезда је покушавала тројкама да се врати у меч, али овога пута то није давало резултата. Ипак, поново су Човић и Перпероглу били зачетници нове мини-серије домаћина, тако да је Звезда успела да преполови предност гостију и у одлучујућих 10 минута уђе са заостатком од 6 поена (58:64).

Четврту четвртину тројком је отворио Мо Фаје и приближио Звезду на само минус 3 поена заостатка, а нову енергију унео је Душан Ристић. Сјајном секвенцом, чији је главни покретач био управо млади центар црвено-белих, домаћин је успео у потпуности да истопи предност Валенсије. Све то је било довољно да Пионир експлодира, а тренер гостију морао је да затражи тајмаут. Након тајмаута Валенсија је успела да се консолидује и поново оде на +4, а Звезда у тим тренуцима није имала ни среће у појединим ситуацијама. Ипак, као и током већег дела утакмице, Перпероглу и Човић су били ти који су покренули нову серију и довели Звезду у вођство на два минута до краја утакмице (79:77). Гости су након коша уз фаул, поново успели да стекну предност од једног поена. На 15 секунди до краја, Регленд је успео полагањем да донесе нову минумалну предност Звезди. Ипак, гости су у наредном нападу успели да поентирају, а Звезди није било довољно 3 секунде да поентира. Утакмица је завршена резултатом 82:81 у корист Валенсије.

Најефикаснији у редовима Звезде био је Перпероглу са 26 поена, док је код гостију најефикаснији био Дубљевић са 24.