Звезда преслишала Цибону на премијери

Звезда је без много потешкоћа славила на отварању АБА лиге. Томићеви изабраници су са 78:68 победили Загрепчане, иако нису пружили убедљиву партију.

 

Звезда је регионални шампионат отворила у петорци Регленд, Берон, Лазић, Фаје и Цирбес. Цибона је постигла прве поене на овом мечу. У уводним минутима су оба тима без већих проблема успела да поентирају, а први тајмаут је затражио Милан Томић при резултату 12:10 за госте. Затајио је и напад црвено-белих, а Загрепчани су остварили прво осетније вођство након 2 везане тројке. Брзо су се изабраници Милана Томића консолидовали након дефицита од 6 поена (14:20) и тројком Фајеа и крађом Регленда, а затим и полагањем дошли до минималног заостатка. Звезда је први пут повела након што је Оцо реализовао оба слободна бацања. А резултатом 21:20 и вођством Звезде је окончана прва деоница. Регланд и Фаје су највише мука задавали ривалима, док су Уљаревић и Розић били најучинковитији у редовима гостију.

Мајкл Оџо је ауторитативним закуцавањем отворио другу деоницу. Филип Човић је тројком донео нешто осетнију предност црвено-белима, а након дуге двојке Билија Берона, тренер гостију је затражио први тајмаут у другој деоници. Звезда је заиграла агресивније у одбрани, али ни Цибона није успевала да пронађе шут након две погођене тројке још у првој деоници. Звезда је помало и неприметно стигла до +11 средином друге четвртине. Добро познато лице, Марко Љубичић, брзо је преполовио предност, да би је Регленд новом тројком већ у следећем нападу поново увећао. Ишао је шут са дистанце играча који је први избор на плеју Милан Томића у овој сезони. Имали су црвено-бели и рекордних 13 поена предности које су гости у финишу успели да смање са две тројке, а на одмор се отишло са 7 поена предности за Томићеве пулене.

Није Звезда кренула након одмора како је Томић замислио, па је врло брзо након прекида игре заменио све играче. Доста је шкрипало у тимској одбрани црвено-белих, а након три минута игре, Цибоси су први пут повели након прве деонице. Уследио је празан ход, а у тим моментима се најбоље снашао Огњен Добрић, који је са неколико постигнутих кошева одржавао Звездину предност. Оба тима су деловала доста растрзано и никако нису успевала да нађу права решења у нападу, а Звезда је у последњу деоницу ушла са 3 поена предности. Ово је била прва четвртина која је припала гостима из Загреба.

Последњи период игре је Џо Регленд отворио новом тројком. Резултатска клацкаица је била на снази и у овој деоници. Мајк Цирбес је направио много проблема Краљевићу и Маркоти под кошем, а Регленд је тројком под фаулом коначно направио осетнију предност у корист црвено-белих. Двоцифрену предност је донео Џо Регленд снажним продором и полагањем. Наметнуо се као лидер и носио Црвену звезду ка победи на отварању АБА лиге. Постизао је поене на различите начине и у најбољем светлу се на премијери представио Звездиној публици. У финишу је Звезда успела да дође до скока у нападу, али и да заустави напад противника. Звездин горостас, Мајкл Оџо, затворио је прилазе кошу. А у тим моментима су се пробудили Звездини навијачи и песмом носили кошаркаше до победе на отварању регионалног такмичења. А том приликом је Оџу публика скандирала. Евидентно је да ће Звездин џин бити нови миљеник публике.

Често је Томић у петорци играо са Реглендом и Човићем у петорци, што је за последицу имало доста офанзивних скокова Цибоне. Више је тај тандем противнику задавао главобоље шутем у игри, него што се истакао у организацији напада.  Иако се можда не би стекао тај утисак када се само статистички параметри погледају. Противнички центри се нису претерано наиграли поред непробојног бедема на Звездиним центарским позицијама. Розић и Љубичић су задавали највише проблема домаћину.