Звезда сломила чврст отпор Улма за прву победу у Еврокупу!

Кошаркаши Црвене звезде забележили су победу у првом колу Еврокупа над екипом Улма резултатом 88:73. Иако можда крајњи резултат то не показује, меч је био неизвестан практично све до половине последње деонице када су играчи Звезде сјајном серијом решили питање победника.

Почетак утакмице обележила су два веома брза фаула Мајка Цирбеса и нешто спорији улазак у меч кошаркаша Звезде. Већ након непуног минута игре, Мајкл Оџо је морао да замени немачког репрезентативца, а прве поене на утакмици за црвено-беле постигао је Регленд. У тим тренуцима Улм је веома чврстом одбраном успео да оде 6 поена предности, а игром без класичног центра као да су помало збунили изабранике Милана Томића. Међутим, серијом Билија Берона од 5 поена, Звезда је успела да ухвати резултатски прикључак пред први ТВ тајмаут. Да је у одличној шутерској форми, Фаје је потврдио тројком одмах након тајмаута. Добра одбрана и поени из транзиције довели су Звезду у резултатску предност од 19:13, а то је било довољно и да дигне на ноге публику у Пиониру. До краја уводних 10 минута, Звезда је успела да одржи предност, а Перпероглу је тројком преко руке у последњим секундама донео Звезди максималних 7 поена разлике.

Ношена сјајном подршком са трибина, Звезда је наставила са агресивном игром у одбрани, а тренер Улма, Торстен Лајбенат, морао је да затражи тајмаут већ након једног минута игре у другој четвртини. Након тајмаута Улм је серијом од 6 поена успео да приђе на -3, а највише проблема одбрани Црвене звезде задавао је Новозеланђанин Ајзак Фоту. Милан Томић је, као и његов колега само минут раније, морао да реагује тајмаутом. И црвено-бели су добро реаговали из тајмаута и на половини игре у другом периоду повели 37:29. Нешто чвршћом игром у одбрани и поенима са дистанце и линије слободних бацања, Улм је успео на минут и по до полувремена да дође до изједначења (41:41). На одмор се отишло резултатом 46:43, а да Звезда прво полувреме заврши са каквом таквом предношћу, побринули су се Оџо и Берон.

Најефикаснији у редовима Звезде након две четвртине је био управо Били Берон са 13 постигнутих поена, а поред њега је још једини двоцифрен био Џо Регленд са 10 поена. Нису црвено-бели бриљирали у првом полувремену. Примљених 43 поена сигурно није нешто што се свидело тренеру Милану Томићу, поготово што је добар део тих поена примљен из рекета. Са друге стране, у екипи Улма, најефикаснији је био Ајзак Фоту са 10 поена, а њега је пратио наш бивши играч, Рајан Томпсон, са 7 постигнутих поена.

Друго полувреме је почело прилично неефикасно, са доста промашаја и лоших потеза на обе стране. Након скоро 5 минута игре, резултат у трећој четвртини је био 6:5 за Звезду. После првог тајмаута у наставку игре, кошаркаши Звезде су заиграли доста агресивније и брзом серијом 6:0 стекли предност 58:48. Без обзира што Пионир није био испуњен до последњег места, може се слободно рећи да гласне подршке са трибина није мањкало. Након неколико минута празног хода и без поена, серију Звезде од 11:0 прекинуо је тројком Ајзак Фоту. Имала је Звезда у тим тренуцима добру прилику да преломи меч у своју корист, али је серијом промашених слободних бацања и лошим грађењем свог обруча омогућила играчима Улма да пред последњих 10 минута имају активан резултат (62:59).

Последњу деоницу играчи Звезде отворили су тројком из угла Фајеа. Међтутим, већ у следећем нападу играчи Улма су вратили истом мером преко свог најбољег шутера, Кетина Рајнхардта. Поново је у битним тренуцима одговорност преузео најискуснији играч у редовима црвено-белих, Стратус Перпероглу. Он је везаним поенима са ниског поста и дистанце одвео Звезду на доста подношљивијих 72:64 на нешто мање од 7 минута до краја утакмице. Реаговао је тренер Улма тајмаутом, али без резултата, тако да је убрзо морао да затражи и други тајмаут након што је Звезда отишла на 14 поена разлике. Звезда је у тим тренуцима у потпуности сломила до тада чврст отпор немачког прволигаша. До краја утакмице осим атрактивних закуцавања Грина, Оџа и Раданова, није било већих узбуђења за коначних 88:73.

Најефикаснији играч у редовима Црвене звезде био је Били Берон са 19 поена, а само 2 поена мање уписао је Регленд. Поред њих, двоцифрени су још били и Перпероглу и Оџо са по 14 поена, а Нигеријац је уједно добио и епитет играча утакмице са остварених 29 индексних поена. У редовима Улма најефикаснији је био Ајзак Фоту, а поред њега још тројица играча била су двоцифрена.