ЗВЕЗДА-СПАРТАКС: Позитивне и негативне стране

Звезда је ремизирала у првом мечу у Летонији (0:0, реванш на Маракани у уторак од 20:30), у оквиру првог кола квалификација за Лигу Шампиона, а данас ћемо анализирати шта је било добро, а шта није на премијери момака Владана Милојевића.

фото: фк цз

Црвена звезда почела је своју европску одисеју вероватно онако како није у потпуности планирала, међутим слична паралела може да се повуче и са прошлом годином, макар када су у питању утакмице у гостима. Момци Владана Милојевића имали су нешто спорији старт, да би били најбољи онда када је то било најпотребније. Данас се бавимо позитивним и негативним стварима.

ПОЗИТИВНО – БЕЗ ПОРАЗА, СВЕ ЈЕ У НАШИМ РУКАМА У РЕВАНШУ

Иако ће многи рећи да 0:0 није баш најбољи резултат, пре свега због чињенице да није постигнут гол у гостима ,те да ривала сваки реми са постигнутим голом води даље, за овај ниво квалификација Звезди би свакa победа морала да буде довољна да без проблема у реваншу реши питање проласка на Маракани. Нећемо лицитирати евентуалним резултатима, али пред солидно попуњеном Мараканом наши момци не би смели да имају проблема уколико имају амбиције европске јесени, а сигурни смо да имају. Црвено-беле било која победа води даље, што не сумњамо да ће се догодити.

НЕГАТИВНО – ПОВРЕДА СТОЈИЉКОВИЋА

Никола Стојиљковић је свој деби у црвено-белом дресу завршио после само 18 минута на терену. Обновио је, према речима шефа струке Црвене звезде, постојећу повреду и у овом тренутку је непознато колико ће одсуствовати са терена. Њега је заменио Милан Павков, који се нашао у две добре прилике, али није успео да их реализује. Све у свему, медицински тим Црвене звезде чека изазован подухват да повременог репрезентативца наше земље опорави што је пре могуће.

ПОЗИТИВНО – БЕН У ДРУГОМ ПОЛУВРЕМЕНУ

Мада у првих 45 минута није био на завидном нивоу, у другом делу игре Ел Фарду Бен постао је наш најбољи појединац на терену. Продоран, жељан игре и агилан био је играч од којег се много очекује ове сезоне, имајући у виду да је до сада већ потпуно упознао систем рада Владана Милојевића у Црвеној звезди, са којим је већ раније и сарађивао. Фалила је реализација,  и да се то десило, Бен би сигурно понео титулу играча утакмице. Бен из другог полувремена нам је потребан не само у реваншу на Маракани, већ и у каснијем делу квалификација.

НЕГАТИВНО – ОДСУСТВО НАПАДАЧКЕ ИДЕЈЕ И РЕАЛИЗАЦИЈЕ

Пресликан утисак имамо и из прошле године. Иако парадоксално звучи, Звезда је после победе над Флоријаном од 3:0 деловала као тим који нема добру реализацију. Два „поклон гола“ њиховог голмана учинила су резултат објективно убедљивијим него што заиста јесте и био, али као што смо касније имали прилике да посведочимо, све је дошло на своје. Тренутно, утисак је да до аутоматизама у нападу Звездине момке чека још доста посла и напорног рада на тренинзима. Потребна је боља синхронизација Крстичића, Јовичића и играча који буде играо на позицији 10, док ће први шпиц и полушансу морати да претвори у гол, макар на овом нивоу квалификација. Павков је јуче покушавао, али без среће и успеха.

ПОЗИТИВНО – УРАДИЋЕМО СВЕ ДА ИСПРАВИМО ГРЕШКЕ ТОКОМ РЕВАНША

Ако смо нешто научили о Владану Милојевићу за ових више од годину дана на клупи, то је да је у питању систематичан, опрезан човек који се максимално ослања на жесток рад. Нема сумње да је он, у сарадњи са својим стручним штабом, уочио који су се све пропусти догодили током 90 минута утакмице у Летонији, као што нема ни сумње да ће учинити све да грешке исправи. Времена је сасвим довољно да се утисак поправи до реванш меча који се игра у уторак од 20:30, на стадиону Рајко Митић.

НЕГАТИВНО – ОДБРАНА СКЛОНА КИКСЕВИМА

Срђан Бабић пројектован је као парњак Вујадину Савићу ове сезоне, али њихова  заједничка одисеја као штоперског пара обележена је управо киском младог Бабића, и то пред сам крај меча. Да није било бравурозне интервенције Борјана на крају сусрета, наши момци би се врло вероватно вратили са резултатским дефицитом из Летоније, што би без потребе надвило облак стрепње над Мараканом, на којој бисмо јуришали на победу од 2+ гола разлике. Наравно,  желимо и надамо се високој победи у сваком случају, али као што је напоменуто раније, у оваквој поставци ствари нас свака победа води даље, што је у овом тренутку ипак најважнија ствар.