Звезда „срушила“ Лимож на старту ТОП 16 фазе!

Кошаркаши Црвене звезде уписали су победу на старту ТОП 16 фазе Еврокупа. Црвено-бели су у сјајном амбијенту савладали Лимож резултатом 83:71 и на успешан начин отворили другу фазу Еврокупа, али и 2019. годину.

Звезда је меч отворила дугом двојком Билија Берона, који је погодио преко Хардија. Већ у следећем нападу је Лимож узвратио, а прва тројка на мечу дело је Хардија. Бутеј је фантастично отворио меч. Прво поготком са полудистанце, а потом и новом торјком за госте. Након уводне предности гостију, Звезда је стигла до преокрета након закуцавања Симанића и два брза напада у којима је поентирао Цирбес. Уследиле су минијатуре и продори Џоа Регленда, а затим и тројка из корнера, па је Звезда средином прве четвртине водила са 17:11. Серију црвено-белих прекинуо је Харди новом тројком. Томићев тим је први пут стигао до двоцифрене предности када је Берон погодио за три поена. На крају прве четвртине, резултат је био 25:16.

Након што је Самардо Семјуелс био половичан са линије за слободна бацања, Стратос Перпероглу је тројком Звезди вратио двоцифрену предност. У следећем нападу Лиможа уследила је још једна монструозна блокада Симанића, који игра изванредно у последње време. Убрзо је Симанић поентирао испод коша, а Лимож је одговорио преко Хауарда. Спорна ситуација испод Лиможовог кош изазвала је бурну реакцију публике, а дворана је „експлодирала“ након ауторитативног закуцавања Звездиног горостаса, Мајкла Оџа. Уследио је период нешто неповезаније игре, али Лимож није казнио Звездине промашаје. Црвено-бели су током друге четвртине одржавали двоцифрену предност, а након дуге двојке Хардија у финишу, Томић је затражио тајм-аут. Бутеј је свео Звездину предност на једноцифрену, а судијска тројка је Симанићеву тројку поништила због истека времена. На одмор се отишло са резултатом 40:32.

Друго полувреме је отворио Тејлор са 5 поена, а гости Звезди нису тако близу били још од старта меча. Прве поене у наставку за црвено-беле је постигао Цирбес. Хауард је погодио из корнера, а гости су пришли на само -2. Резултат у тим тренуцима био је 44:42. Муњевита контра, продор по чеоној линији, а потом и закуцавање Симанића, додатно су распалили атмосферу у хали. Бориша Симанић је током треће четвртине био централна фигура. Скокови у одбрани и нападу, сарадња са Оџом, а затим и нова тројка, поново су „одлепили“ Звезду од Лиможа и приморали Перонеа да реагује тајм-аутом. У финишу четвртине, Берон је снажним продором поентирао у последњој секунди напада. Звезда је приморала Лимож да до поена долази са линије за слободна бацања, а у последњем минуту треће деонице, шансу је добио и Душан Ристић. Кешељ је погодио под фаулом, а резултат пред последњу четвртину био је 58:53.

Расел је тројком отворио последњу деоницу, а Перпероглу је одговорио продором у следећем нападу. Након шута Човића, лопта се „ушуњала“ у кош. А после сарадње Човића и Цирбеса, Звездин центар је погодио. Марко Кешељ је у битном тренутку погодио нову тројку, а након полагања Човића под фаулом, Пероне је затражио тајм-аут. Звездина енергија и константна присутност на скоку високих играча, црвено-белима је омогућила бројне друге и треће нападе из којих су поентирали. Човић је постигао још једну тројку за црвено-беле и одвео Звезду на +13. Хауард је још једном погодио са дистанце, а тројка Перпероглуа производ је сјајног протока лопте. На два минута до краја, Харди је поново постигао тројку за Лимож, а Томић је реаговао тајм-аутом у жељи да Звезда одржи двоцифрену предност и мирније уђе у саму завршницу. Тајм-аут је уродио плодом, а Фили Човић је погодио за три поена. Марко Кешељ је у последњем минуту погодио нову тројку за Звезду и крунисао добру његову партију, али и његовог тима. Црвено-бели су привели меч крају и славили са 83:71.