Звездин циљ три трофеја

Председник Црвене звезде, Небојша Човић, као по обичају без длаке на језику одговарао је на бројна питања читалаца Спортског Журнала. У наставку имаћете прилику да прочитате детаље из његових одговора.

Трансфери:
  • Не ради се о никаквој распродаји. Већ о, у великој мери, планираним трансферима. Неплански је, практично отишао само Кузмић коме нисмо хтели да стајемо на пут потписивања великог уговора. Иако је приликом његовог доласка било доста неверних Тома. Желим му да буде успешан у Реалу, али да игра лоше против Црвене звезде. Док смо год Гудурића плански зарадили добре паре. А он је отишао код најбољег тренера Европе, што је у интересу српске кошарке. Било је сезона када смо мењали и више играча. То није ништа необично за Црвену звезду. Ми смо тако организован клуб, да ће свако лето имати одређен број трансфера, на основу којих обезбеђујемо добар део средстава да можемо да функционишемо. То је значајна ставка у нашем буџету. А то што је дошло до промене тренера, шта са тим? Ко се састане тај се и растане. Радоњић није ни практично ни формално отеран из клуба, њему је истекао уговор, који није желео да продужи. Имао је понуду да га продужи на годину, две или три, и та понуда је стајала на столу од маја месеца до 15.јула. Али како је сам рекао, одлазак је била његова лична одлука.
  • Проценили смо да ће се Фелдин добро уклопити и да ће допринети добрим резултатима. Гагић није у нашим плановима. Рочести не долази а за Пулена се не зна. Планирамо да доведемо још двојицу или тројицу играча. Довели смо квалитетна појачања. Биће потребно време да се уиграју. Црвена звезда нема могућности да уђе у превелике уговоре. Добар странац за Звезду кошта 350 до 400 хиљада долара. Имаћемо четворицу странаца.
  • Пре месец дана сам имао прилике да разговарам са нашим играчем Ристићем. Он има још неке обавезе које треба да заврши на факултету. Пошто је он вредан, он би то могао да испуни до децембра или јануара. Али у сваком случају рачунамо на Душана. Он је играч Црвене звезде и преко ње би требао да гради своју играчку будућност и свој буде даљи пут. Наравно, увек постоји могућност да остане у НБА, где се онда праве одговарајући трансфери у складу са НБА правилима.
Буџет:

  • Минимални буџет Евролиге је око 4 милиона. Звезди нису постављени услови за добијање А лиценце, али радимо на томе. Видећемо како ће се даље развијати концепт Евролиге. Разговора на ту тему имамо. Али Црвена звезда мора да направи одрживу варијанту свог пословања. Свако лето је нови стрес. разлога за то има низ. Али кључни и највећи је да Србија баш и не воли успех. Знате на шта мислим када то кажем. Приватизација није услов за А лиценцу, али било би добро када би могло да се спроведе. Црвена звезда, кошаркашки клуб је искрено отворен за приватизацију. Али, ту постоји доста проблема у самом Закону о спорту. Како то да се спроведе. Нека ово буде и отворен позив! Ко год жели да приватизује Звезду. Буџет за наредну годину ће бити око пет милиона евра. А, за играче и први тим око 2,5 до 2,7 милиона. Још увек нисмо затворили екипу и зато не могу да кажем прецизне цифре. Али, кретаће се у оквирима у којима сам рекао. Нажалост, ми не можемо да се утркујемо са клубовима који имају буџете преко 20 и 30 милиона евра, што не значи да се нећемо трудити да их побеђујемо. Ипак живимо у земљи у којој су економски параметри мало тежи у привреди, код радника и пензионера. Зато морамо да будемо реални и захвални на помоћи коју добијамо од града и државе. А трудићемо се да добијамо и више, ако они могу да издвоје у односу на друге издатке. Радимо на томе (да се нађе спонзор из иностранства) и мислим да ћемо ускоро имати један интересантан пројекат, верујем и уговор.
Управа:
  • Да ли има бољих – има, да ли има горих – има. Било је и звучнијих имена на позицији председника, па нешто није било резултата. што се мене тиче није никакав проблем да се промени цела управа. Могао сам лако да се повучем после највећег успеха у историји клуба и да на тај начин пребацим бреме за оне који долазе. То су приче појединих назови „навијача Звезде“ који су се чудом прилика петљали са стручним штабом и појединим људима у менаџменту клуба, и кроз трач партије по разноразним врачарским кафићима, преносили неистине и злонамерне конструкције из клуба, појединим медијима,  који болују од екслклузивитета и на тај начин наносили штету клубу. Сматрам да је Црвена звезда исувише велики клуб да би такви назови „Звездаши“ били од било каквог значаја, но добро је да смо то на време препознали и видели куда води, друштвене мреже дају свој допринос. Вероватно постоји (струја која жели да дође у клуб) и то је сасвим нормално. Само, нешто се не сећам да су се тукли да 2011 дођу. А, сада када се направи резултат онда су сви паметни и сви знају боље, од оних који су тај резултат направили. Али то је у неку руку и добро. То је додатни мотив да наставите са радом, и да све те који имају 15 и 20 милиона, позовете да што пре дођу и да им предате клуб. Црвена звезда не сме да робује ниједном кадровском решењу. Било он играч, тренер или неко из управе. Звезда ће постојати и кад нас не буде.
Циљеви:
  • Амбиције су јасне. Прво место у АБА и домаћој лиги, као и освајање Купа Кораћа. А, у Евролиги да будемо што бољи. Без обзира што је ово нов тим, са младим, стручним и компетентним тренером. Оно што нам треба је поверење и стрпљење. Ствари на којима сам инсистирао и када је у клуб дошао Дејан Радоњић. Тако треба да буде и сада. Биће ту и победа и пораза, Али, до циља морамо да дођемо.
  • Не волим да губим. А и Партизан се труди да победи. И то је тако у спорту. Ништа не обећавам, осим да ћемо се максимално трудити да направимо што је могуће бољи резултат. Само да нас не краду на начин на који је то рађено у неким прошлим временима. Тачно је да нас прати прича да смо државни банкомат. А, кад год направим анализу, посебно како они воле да кажу у ексел табелама увек се покаже да Партизан добија више новца од државе. Када се све то има у виду, свака наша победа је слађа. Интересантна су појачања Цедевите и Будућности, да ли су то значајна појачања или не, показаће сезона. Што се нас тиче, мислим да смо направили квалитетан избор играча, и да ће то бити добар тим, спреман да оствари зацртане циљеве. Такође сматрам да имамо доброг тренера и добар стручни штаб, само је потребно максимално поверење и стрпљење. Осим Цедевите и Будућности постоје и други клубови у АБА лиги. Биће интересантно.