Звездин тренер гост ФС Немачке

Црвену звезду је на Првом интернационалном конгресу о видео анализи и новим тенденцијама у фудбалу представљао Никола Лепосавић, помоћни тренер у тиму Владана Милојевића.

Добио сам позив Фудбалског савеза Немачке да присуствујем конгресу и на моје велико задоољство клуб је препознао потенцијал тог догађаја, омогућио ми да будем његов део и из пре руке видим и научим много нових ствари. Први дан тродневног боравка искористио сам да упознам чланове немачког савеза, да разменим мишљења и искуства са њима. Први дан званичног програма састојао се од презентације фудбалске академије, која је заправо била увод у све оно што нас чека. Говорили су многи професори са факултета, као и тренери немачких клубова. Други дан предавања посвећених видео анализи била су дело иностраних фудбалских тренера, говорили су гости из Манчестер Ситија, Барселоне, као и дугогодишњи аналитичар репрезентације Холандије. Донео сам зауста позитивне утиске јер сам видео неке ствари са којима у Србији нисам имао прилике да се сусретнем, пре свега софтвере и програме које они користе за анализу. Битно ми је и што сам се упознао са начинима на које они анализирају, као и са тим које све параметре узимају у обзир. Заиста су много испред нас, пре свега финансијски – рекао је Лепосавић.

Звездин стручњак за видео анализу истакао је да му је била посена част да представља наш клуб у Немачкој.

Моје задовољство је било још веће зато што смо ми једини клуб из овог дела Европе који је имао свог представника. Заиста је било доста гостију, дошли су и представници кинеског, шведског фудбалског савеза, читава Бундеслига, како тренери сениорских екипа тако и млађих категорија. Врло је занимљиво било и предавање на тему колико је заправо у модерном фудбалу битно извршити анализу на пави начин. О томе су говорили селектор Немачке репрезентације Јоаким Лев, са аспекта спортског директора ту је био Фреди Бобић из Ајнтрахта, а од играча Јонас Хектор, капитен Келна са којим сам мало говорио и о нашем двомечу. Људи су били јако отворени и спремни за сарадњу и већ смо договорили да се поново сретнемо са неким новим идејама.

Постоје иновације које ће ускоро моћи да се нађу и у српском фудбалу.

Иако доста заостајемо финансијски, има ствари које можемо да применимо. Сви ти нови софтвери што су скупљи омогућавају, наравно, бољи квалитет анализе. Има оних које можемо да применимо, а много важније од новца је то да људи треба да буду вољни да раде и отворени за нека нова сазнања. Мене је фасцинирало колико су људи из немачког савеза спремни за сарадњу и колико желе да помогну и посаветују. Мислим да уколико усвојимо то и ми можемо да напредујемо много, сигурно имамо простора за то. Видео анализа је релативно нова дисциплина у Србији. Чак и у Европи није свуда довољно заступљена, Немци сада најављују да ће увести аналитичаре специјалисте који ће бити задужени за праћење само одређених позиција играча. Ја сам свакако отворен за нова сазнања и оно што сам видео и научио на конгресу покушаћу овде да имплементирам и поделићу радо са својим колегама из првог тима, из омладинског погона, као и из осталих клубова.

Конгрес у Немачкој окупио је сам крем европског фудбала

Имао сам прилику да разговарам са Беном који је аналитичар Арсенала и похвалио нас је како смо одиграли обе утакмице са њима, а посебно је био одушевљен нашим младим играим. Такође, разменио сам искуства са Јоакимом Левом, Оливером Бирофом, Фредијем Бобићем, као и са неким људима који су код нас можда мање познати, а јако су битни за функционисање немачког фудбалског савеза. Заиста лепо искуство за мене и надам се да ће и Србија у скорије веме доста напредовати на пољу видео анализе – поручио је Лепосавић.