ЗВЕЗДИНА ПРЕМИЈЕРА: Шта је било позитивно, шта може да се побољша

Први званичан меч, и први утисци навијача…

Црвено-бели су веома добро почели своју нову сезону у кошарци, и у оквиру АБА Суперкупа убедљиво савладали екипу Олимпије, резултатом 86:60. Навијачи су на делу видели нову екипу, са новим тренером, али и новом концепцијом игре.

У кратком прегледу доносимо неколико добрих утисака, као и оних из категорије „за побољшање“.

ПОЗИТИВНО

Одбрана и транзиција: Као у неким срећнијим временима, Звезда се вратила јачој одбрани, и игри у транзицији. Иако је још рано, тек је први меч, али благе назнаке које смо видели указују на то да је транзиција поново у моди. Надамо се да ће Звезда играти брзо, и постизати пуно поена после добре одбране.

Бетон под кошем: Ристић, Оџо и Цирбес држали су час кошарке против екипе Олимпије. Нарочито импресивна била је симултанка Ристића који је крајем треће и почетком четврте четвртине показао сав свој раскошан таленат, брушен у Аризони. Биће он појачање каквом смо се надали.

Снајпер Билија Берона: Стигао са епитетом тројкаша, у првом мечу је то оправдао. Висок проценат шута, четири везане тројке, мирна рука и сигурност из чистих позиција. То смо желели, у првом мечу смо то и видели. Берон је такође лепо сарађивао и са Ристићем. Технички савршен шут употпунио је са пар сјајних асистенција када се одбрана фокусирала на њега, пре свега према Ристићу. Када је преузео контролу напада од Стратоса Перпероглуа, Словенци су били сувише растрзани да одговоре и то је један од кључних разлога офанзивне експлозије после полувремена. Са друге стране, Риле је коначно показао назнаке потенцијала за који смо сви знали да поседује. Са све већом улогом, могао би да буде велики довитак после ове сезоне, а имаће прилику да од Мајка Цирбеса покупи пар трикова, пре свега у игри леђима.

Реакција после полувремена. Познаваоци кошарке често кажу да се квалитет тренера може видети у реакцији тима после полувремена, и тај тест Милан Томић је у првој званичној утакмици положио са чистом десетком. Иако се и у првом полувремену видело да Звезди мало фали да докаже да је квалитетнија од Олимпије, већ првих пар минута после паузе показало је колики је потенцијал овог тима. Олимпија је заборавила како изгледа кош и принуђена је на тешке шутеве, а у нападу, наш тим је изгледа много повезаније и са бољом селекцијом шута. Кључне промене су минути за Ристића уместо Оџа и замена улога Берона и Перпероглуа. У сваком случају, видела се и промена става наших играча, који су показали зашто ће и ове сезоне озбиљно конкурисати за титулу у Јадранској лиги.

ЗА ПОБОЉШАЊЕ

Организација игре без Регленда: Мучили су се црвено-бели у појединим тренуцима када је Филип Човић организовао игру, и дозволили серију Олимпије од 10 узастопних поена. Наравно, тек је први меч и инстант анализа покрива само овај дуел, али вредно је поменути да овде имамо простор за напредак.

Селекција шута у појединим моментима: Деловало је да Звездини играчи понекад бирају нерационалне шутеве, из којих тешко могу да дођу до поена. Уз већи број тренинга и утакмица, и уиграност екипе, ово би требало да дође на своје место.

Мотивација Борише Симанића: Овом момку само то фали. Таленат је ту, физичке предиспозиције су ту, остао је још само фактор мотивације. У пар наврата је Бориша деловао као да је у контра ритму, што ће бити интересантан изазов за Томића да исправи.