ЗВЕЗДО, ТИ ТО МОЖЕШ!

Вечерас од 21:05 на стадиону Рајко Митић фудбалери Црвене звезде играју последњи меч групне фазе Лиге Европе против Келна, а позитиван резултат црвено-белима би донео пролеће у Европи после 25 година.

 

Наши момци, предвођени тренером Милојевићем, до сада су урадили огроман посао и надмашили и најоптимистичнија очекивања јавности. Кренули су од првог кола квалификација, такмичење почели још у јуну месецу, редом на колена бацали фаворизованије ривале попут Спарте и Краснодара, одолели Арсеналу у Лондону, вечерашњег ривала Келна победили у сред Немачке, против БАТЕ-а у гостима само је срећа спасила домаћина…међутим, све је то иза нас и целокупна европска сезона стаје у вечерашњих деведесет минута.

ШТА ГОД ДА СЕ ДОГОДИ, МИ СМО ПОНОСНИ

Навијачи Црвене звезде су на овакав тим и овакве резултате чекали преко деценију. Звезда је изузетно кубурила у Европи годинама уназад, све наше наде, очекивања и планови често су били распршивани још у летњим месецима и ситуација попут вечерашње за нас је била далеко. Од овог лета, изузетним радом, стручношћу и посвећеношћу, ситуација се драстично променила у корист нашег тима, тако да вечерас добијамо борбу за зиму у Европи, нешто што апсолутно нико није могао да предвиди.

Шта год да се догоди вечерас, ми смо апсолутно поносни на шефа Милојевића и његове изабранике. Уколико бисмо прошли даље, постали бисмо први тим у историји који је презимео у Европи, а такмичење почео од првог кола квалификација. Овај несвакидашњи успех био би крунска потврда једног спектакуларно доброг рада, одрицања, посвећености и свега онога што су навијачи Звезде желели да у нашем клубу постане стандард, а наш тим би поново златним словима писао европску историју.

Келн ништа мање мотивисан неће бити вечерас, с обзиром на то да и њима овај меч директно утиче на пролаз даље и може макар мало да осветли једну суморну сезону у којој су убедљиво последњи у домаћој лиги и где је све извесније да прети селидба у нижи ранг такмичења. Немци знају да играју на резултат, и без обзира на то што је Келн у Београд дошао изузетно ослабљен и са само 16 играча, наиван је свако ко мисли да ће они бити лак спортски залогај. Рањени лав је најопаснији, као и боксер прибијен уз саму ивицу ринга.

ИСТОРИЈА НАМ КАЖЕ ДА ЋЕ ВАЖНИЈЕ БИТИ ДА ПОБЕДИМО СЕБЕ, НЕГО ПРОТИВНИКА

Можда то у овом тренутку не изгледа тако, али Звезда битку пре свега води са собом. Победити себе је најтеже, исто као што највеће последице има када тим сам себе порази,а не противник. Звезда ће играти и против притиска, великих очекивања, умора, повреда, хладноће, играће и против духова историје који станују у мрачним одајама свих навијача који се редом сећају утакмица против Стразбура и Бордоа. Наш тим несумњиво поседује капацитет да иде даље, место му је у нокаут фази Лиге Европе са кремом европског фудбала, али да бисмо до тога дошли, морамо себе да убедимо да то јесте тако и да савладамо све што може нас саме да удаљи од тог циља.

Звезда ће имати ветар у леђа препуног стадиона, имаће громогласну подршку људи који недељама ишчекују овај дуел знајући шта он доноси са собом, и све што треба да уради је да ту подршку искористи – нека наш тим рашири крила победе која ће црвено-белом граду донети још једну ноћ славља и незаборава. Вечерашња победа била би плод заједничке сарадње, синергије која је својствена само Црвеној звезди, Маракани и Делијама, непоновљивој и невероватној причи о љубави између ње и нас.

Звездо, шта год да се догоди вечерас, ми смо поносни, јер знамо – ТИ ТО МОЖЕШ!