Звезда у „ОАКА арени“

Кошаркаши Црвене звезда гостују сутра од 20 часова екипи Панатинаикоса у оквиру 30. кола Евролиге. Покушаће изабраници Дејана Радоњића да евентуалном победом у Атини направе добру увертиру пред најважнију утакмицу регуларног дела сезоне АБА лиге, која их очекује у недељу у Подгорици, и савладају Панатинаикос и други пут ове сезоне. Правду у „ОАКА арени“ делиће судијски трио у саставу Борис Рижик, Микеле Роси и Жорди Алијага.


Гигант из Атине (шестоструки првак Европе) се тренутно налази на учинку од 10 победа и чак 17 пораза, те су далеко од борбе пласман међу осам најбољих. Ово ће бити први пут да се ПАО није нашао у четвртфиналу Евролиге још од 2010. године. Од одласка Жељка Обрадовића 2012. године, клуб се ниједном није нашао на Фајнал фору, а 2011. године су последњи пут покорили Европу. Нису успевали да пронађу континуитет ни са једним тренером након одласка Обрадовића који је на клупи „Зелених“ седео 13 узастопних сезона… Смењивали су се Педулакис, Ивановић, Ђорђевић, Пасквал, Питино, Воворас… али повратка на Фајнал фор није било. Јоргоса Вовораса је средином јануара наследио Одед Каташ.

БЕЗ ПРВЕ ЗВЕЗДЕ

Лидер екипе ове сезоне је Немања Недовић са просеком од око 17 поена и 4 асистенције, међутим Немања је „у ауту“ због повреде још од краја јануара. Његове поене ће покушати да надомести последње појачање клуба – Марио Хезоња. Јанис Папапетру (12,5 поена, 4,5 скокова) и Јоргос Папајанис (9,2 поена, 5,6 скокова) „пратили“ су Недовића ове сезоне, а потребе за њиховим добрим учинком сада су још веће. Велики допринос, поготово скакакчки, има и Константинос Митоглу, а Хауард Сент-Рос „попуњава све колоне“ и у стању је да покрије све спољне позиције. Остатак ростера је такође прилично „звучан“ (Шелвин Мек, Ерон Вајт, Зек Аугуст…) и јасно је да Звезду очекује тешка мисија у Атини.

ТИМСКА СТАТИСТИКА

Панатинаикос је једна од најквалитетнијих скакачких екипа у Евролиги (35 скокова по утакмици), за шта су најзаслужнији Папајанис, Митоглу и Папапетру… У нападу хватају чак 11,6 скокова по утакмици. У самом су врху и по броју блокада (3,2)… И у овом сегменту је доминантан Папајанис. Са друге стране, „Зелени“ су при самом дну по процентима са линије пенала (75,6%) и шуту за три поена (34,6%). Проценат шута за два поена им је много квалитетнији (53,4%). Јасно је да се ради о атлетски изузетно квалитетној екипи… Ростер је богат изузетно високим и снажним играчима, а често играју у петоркама у којима не постоји играч висине испод 2 метра.

ЗВЕЗДИНА МИНИ-СЕРИЈА ПОБЕДА

Црвена звезда и Панатинаикос састали су се 13 пута у Евролиги, а минималну предност у међусобним дуелима имају Атињани (7-6). У „ОАКА арени“ Звезда је уписала свега једну победу (1-5)… Било је то средином јануара 2016. године, када је ПАО „пао“ (74:63) након одличне тимске кошарке изабраника Дејана Радоњића – и офанзивне и дефанзивне. Претходна два међусобна дуела, одиграна у Београду, добила је Црвена звезда. У другом делу прошле сезоне резултат је био 78:73, а апсолутни јунак победе био је Кевин Пантер са 24 поена. Ове сезоне, на првој евролигашкој утакмици по повратку Радоњића на клупу, Звезда је на крилима Корија Волдена (17 поена, 5 асистенција) славила резултатом 74:71.