АБА сезона: Ролакостер за домаћи терен вредан титуле!

Од када је кошарка постала игра плеј-офа, све оно одиграно у регуларном делу се брише, и сведе на предност домаћег терена за бар једну утакмицу више од противника. И можда као никад пре управо та предност у АБА лиги постаје кључна.

Звезда је у ту борбу за полпозицију кренула сјајно. Нови тренер Саша Обрадовић је успоставио неке нове принципе и у прва три кола просто самлео противнике, сваки са преко 30 разлике. Комплетна Звездашка јавност је видела јасан пут ка потпуној чистки до титуле. Међутим, убрзо долази до пада форме, иако је бележила тесне победе, Звезда је изгледала све рањивија. Борбе на два фронта и никад згуснутијем распореду са Евролигом је узело маха. Пораз од Будућности на свом терену и тешки порази у Евролиги су утицали на самопуздање тима и хармонију. Насупрот томе главни конкурент, екипа Будућности је деловала компактно и убедљиво. Црв сумње у освајање трофеја и поновног пласмана у Евролигу је био све већи. Промена тренера па тежак пораз од Игокее, није се писало добро. Али онда постепена корekција Звездине игре и јасно подизање форме за саму завршницу. Ипак Звезда није зависила само од себе, али се десио низ повољних резултата, често у задњим минутама па и секундама, које ће јој донети тако битно прво место. У наставку су кључне утакмице и моменти које су Звезду довеле до трона:

Чампара за победу Сплита

Екипа Сплита је против Будућности, уосталом као и против Звезде у Београду, приказала веома добру партију на самом почетку 2021.године. У тесној завршници, при минималном вођству Подгоричана, лопта је некако нашла пут до бека сплићана Чампаре који је са звуком сирене одузео екипи Будућности веома важне бодове.

Победа над Игокеом

Звезда је у оквиру заостале утакмице 25. кола, дочекала екипу Игокее, са жељом за потпуни реванш за пораз у Лакташима. Међутим, кошаркаши тренера Бајића су приказали сјајну партију, водили готово целу утакмицу и у једном моменту имали и преко 10 поена предности. На минут и по до краја Ноко постиже кош уз додатно бацање и резултатску предност преноси на црвено бели тим, да би у самој завршници обезбедили веома битну победу.

Победа на Олимпијом

Само три дана након утакмице са Игокеом, Звезда је у оквиру заостале утакмице 11. кола, дочекала екипу Олимпије. Током целе утакмице виђена је сјајна представа оба тима и резултатска клацкалаица. На само минут до краја Љубљанчани успевају да дођу до два поена предности, а исту разлику имали и на 19 секунди до краја утакмице. Међутим, Волден са линије слободних бацања изједначава, да би после губитка лопте Перија и гужве након фаулирања Симоновића, искусно крило постигло једно бацање за коначну победу. У том моменту бодови вреди пласмана у плеј-оф, а касније још значајнији за екипу са Малог Калемегдана.

Победа Морнара и овера у Љубљани

Само четири дана након победе над Олимпијом у Београду, Звезда је кренула у Љубљану на гостовање у оквиру 23. кола. У истом колу још значајнији дуел је био у Бару, где је Морнар дочекивао екипу Будућности. Морнар предвођен сјајном нападачком партијом Пулена и Нидама узима бодове које ће, испоставиће се исто вече, екипи из Подгорице одузети прво местно. Одмах након те утакмице, Звезда у Љубљани бележи убедљиву победу и повратак на полпозицију.

Скоро па невероватан обрт је донео то веома важно прво место. А колико је то заиста било важно показао је и овај плеј-оф. Заправо у 30 година финала домаће лиге и ове регионалне лиге, није се десила ни једна гостујућа победа у мајсторици за титулу. Сведоци смо били, у најмању руку, веома спорног суђења у Подгорици где је Звезда ипак имала шансе за оверу титуле. Са друге стране и екипа Будућности је имала своју шансу у Београду, и то пре свега у другој утакмици финала. Несвакидашњи резултатски ролакостер виђен је на тој утакмици, као и ток ове сезоне, када је са +20 Звезда отишла на -9 да би у самој завршници, уз фантастичну партију Добрића, Звезда успела да забележи победу која је била вредна титуле. Нема дилеме, за нама је сезона коју ће сви навијачи Звезде дуго памтити, а искрено се надамо да ће и клуб из ње изаћи још искуснији и зрелији, како се исте грешке не би понављале.