Брука – историјски пораз Звезде

Некo ће можда рећи како живот иде даље али историја ће упамтити најтежи пораз икада на Маракани.

Можда ће се аргументовати да је играчима после свега ипак најтеже. Да ли је њима стварно теже од навијача који су веома скупо платили карте како би видели 11 голова у мрежи свога тима и како би били сведоци највећим брукама у историји клуба у размаку од само 20 дана?

Ни поређење са Дон Кихотом и борбом са ветрењачама не би довољно јасно илустровало како је Црвена звезда изгледала на терену синоћ. Резултат би сасвим сигурно био још гори да Милан Борјан није још једном бравурозним одбранама спречио и улазак у негативне рекорде Лиге шампиона. Можда и најупечатљивији тренутак утакмице десио се када је Владан Милојевић извео Матеа Гарсију а увео Радована Панкова као трећег штопера на резултату 0:5. Забрињавајуће су и изјаве играча после утакмице када је велики број њих утакмицу назвао лепим искуством које ће им значити у будућности. Јединo је Милан Борјан изјавио да екипа више не игра на исти начин као раније и упутио извињење навијачима, иако је он једини који није имао разлога да се извињава. Занимљива је и ситуација код поништеног гола Бајерна када је само он тражио од судије да се консултује са ВАР собом док је другим играчима било апсолутно свеједно да ли ће се гол поништити или не.

Кроз историју су на Маракану долазили и много јачи тимови од садашњег тима Бајерна, у блиској прошлости смо такође гледали сударе са екипама који су за пар нивоа изнад нашег клуба, али су играчи Црвене звезде у већини утакмица борбом и „срцем“ успевали надокнадити реалне недостатке у односу на те екипе.

Сада следи гостовање сезоне где Црвена звезда тек има негативне резултате у претходне две сезоне, превасходно у групној фази Лиге шампиона где се први бодови са гостовања још увек чекају. Ипак, умела је Црвена звезда током претходне две сезоне, али и у овогодишњем квалификационом циклусу да оствари позитивне резултате на гостовањима. Нерешен резултат у Салцбургу био је вредан пласмана у прву од две групне фазе Лиге шампиона под вођством Владана Милојевића, реми у Копенхагену и пролазак у наредну фазу после бољег извођења једанаестераца Звезди је донео двомеч са Јанг Бојсом, а нерешен исход у Берну био је добра подлога за каснији пролазак у нову групну фазу Лиге шампиона. Не треба сметнути са ума ни реми против БАТЕ Борисова, те освојен бод у Лондону, као ни тријумф у Келну минималним резултатом, који су Звезди обезбедили дуго чекано европско пролеће. Тријумф у Пиреју би залечио многе ране код навијача, али синоћни резултат ништа неће избрисати из богате историје нашег вољеног тима.