ЧЕТВОРОУГАО (1945-1958)

Фантастичну традицију фудбала под нашим парчетом неба између два светска рата, са  репрезентацијом у врло запаженој улози на првом светском шампионату у Монтевидеу 1930, са клубовима европске снаге као што су били БСК, Југославија и многи други западно од Београда, са фудбалским играчима највише класе познатим свуда где је било фудбала наставила је већ у својој првој години после Другог светског рата – Црвена звезда.

Од првог дана Звездин наговештај будућности неслућено великог фудбалског гиганта чинили су људи. Људи жељни слободе и свог спортског идентитета у њој, можда тада и не слутећи да ће у насталој општенародној љубави у настајућој држави стећи оно што нису имали у ратном хору: хлеб, љубав и Звезду.

A у вечном редоследу великих догађаја, великих људи и ситних људских брига, остало је забележено: први вођа фудбалске секције био је фудбалер Коста Томашевић, први економ фудбалер Предраг Ђајић, први “капитал”: две фудбалске лопте и 10 истобојних мајица, додуше жутих, али није сметало, прва утакмица и уједно прва победа над врло јаком екипом војске која само што је одложила ратно оружије заправо 4. марта четрдесет пете, дакле на дан оснивања будућег првака Европе и света.

Генијални људи и безмерни ентузијасти су поставили темеље тима који ће бити магнет за фудбалске масе и не само за њих. Сјајни познаваоци фудбалских кретања у европском и светском фудбалу  – Бане Секулић (тренер и уједно први генерални секретар), Светозар Кика Поповић као и највећи интелектуалац међу европским тренерима Љубиша Броћић, умели су благодарећи дивним играчима који су се окупили у Црвеној звезди, да примене систем игре МW, дакле владајући “дабл – ве” систем са чаробним четвороуглом за који су усавршили четири велика играча у саставу: Палфи,Ђајић, Митић, Такач. Мисаони четвороугао украшавали су голмани Мркушић и Ловрић, бекови Станковић, Ђурђевић и Кашанин, крилни бисери Бата Огњанов са десне и Бане Вукосављевић са леве стране, као и Коста Томашевић као главни  гол-реализатор продукције игре Црвене звезде која је из дана у дан хиљадила навијаче.