Црвена звезда – Стеауа 4-1, деби Миодрага Белодедића

Миодраг Белодедић, некадашњи центархалф Црвене звезде, али и првака Румуније и Европе, Стеауе из Букурешта, за Црвену звезду дебитовао је управо против свог бившег клуба.

Дан пре меча, сусрет Миодрага Белодедића са дугогодишњим друговима из букурештанског клуба био је дирљив, поготово када су Румуни почели да набрајају имена неких заједничких пријатеља који су пали као жртве Чаушескуовог терора.

Миодраг Петровић, директор Звездиног стадиона је, као преводилац на јучерашњој конференцији за штампу, рекао преводећи речи тренера Јорданескуа:

– Тешко је превести сваку Јорданескуову реч, такве речи захвалности нашој земљи до сада нисам чуо.

Тренер Стеауе је том приликом изјавио:

– Импресионирани смо Црвеном звездом као клубом – истакао је Јорданеску и додао: – Неизмерно хвала свим Југословенима и Црвеној звезди на гостопримству. Уједном, молим Црвену звезду да буде наш гост у Букурешту, румунски народ ће је дочекати са одушевљењем, као и Партизан када буде играо са Динамом.

Даље је Јорданеску рекао:

– Мени је жао што је Белодедић отишао из нашег клуба, али кад је већ тако, срећан сам што је дошао у Црвену звезду. Добили сте једног од најбољих играча данашњег  светског фудбала.

Миодраг Белодедић је био срећан што је дочекао и видео  свој другове после годину дана.

– Више сам узбуђен пред овај сусрет него пред финале Купа шампиона.

Румуни су у Југославији боравили са комбинованим тимом – седам главних играча им је са репрезентацијом било на припремама у Француској, што уопште не умањују спортски значај данашњег догађаја на стадиону Црвене звезде. Тренер Шекуларац је био у прилици да на терен изведе најбољи тим осим тада ровитог Дејана Савићевића. Улазнице су коштале 10, 30 и 40 динара, а приход је био подељен на равне части и оба клуба дариваће га у хуманитарне сврхе у свом граду.

Сем непосредних сведока јануарског сусрета на стадиону Црвене звезде који је започео у матине термину, игру тимова који носе исто име (стеауа значи звезда), пратили су и милиони љубитеља фудбала посредством малог екрана. У први мах је било одлучено да сусрет буде преношен само за Румунију, међутим због великог интересовања одлучено је да га преноси и домаћа тв мрежа

Погачом и печеним прасетом на ражњу, фудбалофили из Мионице на центру игралишта пожелели Миодрагу Белодедићу  добродишлицу у тим Црвене звезде. После тога је чин сећања на жртве Чаушескуове диктатуре двадесетак хиљада присутних обележило минутом ћутања.

Фудбалери Стеауе, такође негдашњег румунског и европског шампиона, играли су у овом сусрету са комбинованим тимом пошто су им најбољи играчи на припремама румунске репрезентације у Француској, али то није умањило интересовање за њихово гостовање. Београдска публика је са великим симпатијама дочекала румунске фудбалере. Амбијентом који је одисао пријатељством и игром фудбалера два тима звучних имена – фудбал је у необично лепом зимском дану у Београду испунио мисију.
Атмосферу дружељубља прихватили су и фудбалери Црвене звезде и Стеауе. У сувише пријатељској утакмици (штета што је изостало мало више спортске борбе) Београђани су однели победу – 4:1 (1:0).

Прво полувреме било је веома монотоно, голмани без посла, а играчи, за разлику од гледалаца, задовољни јаловим комбинацијама. Благодарећи погрешној интервенцији голмана Стеауе СтигациуаСтојковић и стрелац Просинечки допринели су вођству Београђана.

У наставку је игра била течнија са обе стране, а знатно више је показала Црвена звезда. Мркела је постао носилац брзих Звездиних напада. Његов сјајан центаршут Панчев је претворио у други погодак за Црвену звезд. На 3:0 повисио је Илија Најдоски који се прикрао из позадине, умакао пажњи румунских играча и лопту коју је Стојковић послао из угла Звездина „шестица“ је претворила у погодак.

Четврти гол, који је постигао бивши спортски директор Иван Аџић, Звезда је постигла пошто њен напад арбитри нису зауставили због офсајд позиције.

Част румунског тима постигао је један од најбољих играча у овом сусрету Илие Думитреску у претпоследњем минуту.

Дан након овог меча, фудбалери Црвене звезде отићи ће у Каиро како би играли пријатељске мечеве против селекције Кувајта која се припремала у Египту.