Чувена прича по 164. пут…

Данас је вечити дерби, по 164. пут. Као увек… циљ остаје исти, победа, победа и ништа друго.

Како време и трема дана пролази у хаосу града, гради се несвесна жеља потезу, потез који решава све, потез који ће се препричавати остатком живота, кроз које ће следеће генерације схватити величину овог клуба, овог дербија. Полако пролази дан и коначно стижеш тамо где требаш. Тек при почетку утакмице се сетиш друге стране, и кажеш ко год је на другој страни, нема везе. Налзаиш се екипом и почиње оно право… црвено бели против црно белих, 11 на 11 на зелном терену. Вечити дерби.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

До сада смо се са екипом из Хумске састали 163 пута и из тих дуела имамо позитиван скор. Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године када је Црвена звезда победила Партизан на гостовању резултатом 4:3. Меч је обележио хет-трик нашег фудбалера Јована Језеркића, а четврти гол за Звезду дело је Предрага Ђајића. Такође, први гол у вечитом дербију постигао је управо Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала.

Црвена звезда је до данас задржала позитиван биланс у дуелима са вечитим ривалом. Црвено-бели су од укупно 163 утакмице у националном шампионату победили 64 пута уз 228 постигнутих голова, 52 пут до сада се меч завршио нерешеним исходом, а 47 пута је вечити ривал био бољи.

Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана одигран је у оквиру 10. кола Суперлиге Србије и завршен је нерешеним резултатом 1:1. За наш тим гол на том мечу постигао је Александар Катаи.

Данима се пише о тактици, о бонус играчима, који је прави рецепт за победу, али време је показало, кључни састојак сваком дербију је приступ, приступ који стави до знања другој страни да ће се сваки атом снаге оставати на терену. У оквиру ове сезоне, Црвена звезда је прошла кроз једну тактичку еволуцију. Четрнaест месеци након прве утакмице под Дејаном Станковићем против Чукаричког, види се јасна идеја кроз конкретан фудбал и један динамичан нападачки стил који је резултат тешког рада стручног штаба. Тај рад нам је донео једног Милана Гајића, једног Мирка Иванића, једног Секу Санога као и Гелора Кангу у потпуно новој улози. Млади играчи попут Вељка Николића, Његоша Петровића и Жељка Гаврића су наставили да расту уз једну европску Звезду. Сав овај рад и труд ће бити на терену сутра, и кроз задњих четрнаест месеци наши играчи, стручни штаб, као и навијачи ће схватити како је Дејан Станковић градио ову екипу и како нас је читаво искуство ове године припремало за овај тренутак.

У речима Дејана Станковића… Ово је прилика… за нас  да се покажемо.

Вечити дерби је на програму, данас, 7. априла од 18 часова на стадиону Рајко Митић. Правду ће делити Новак Симовић. Будите уз РСБ и наставите да пратите дискусију око овог меча на нашем форуму.