Дан када је Марадона изгубио од Црвене звезде

Сећања на по многима најбољег фудбалера свих времена, Дијега Арманда Марадону, нису остала без коментара о његовом голу који је постигао против Црвене звезде на Маракани, и који је трасирао победу Барселоне. Гол којем је аплаудирала цела „Маракана“ је и сам Марадона означио као његов најлепши у каријери. Међутим, мање је познато да је Звезда два месеца пре овог меча, извојевала победу.

Барселона са Марадоном на турниру у Коста Верди 1982.

Наиме, уочи те сезоне Црвена звезда је учествовала на турниру у Хихону, Коста Верди, у склопу припрема. У полуфиналу турнира у Коста Верди, Звезда је 28. августа 1982. славила против Барселоне голом Бошка Ђуровског. Према оценама извештача шпанских писаних медија, Барселона је играла неповезано, без ритма и агресивности, a редове није успевао да повеже чак ни најскупљи играч на свету, Дијего Армандо Марадона. Звезда је два дана касније против домаћина Спортинга играла финале овог турнира. Аутоголом Кундија у 66. минуту и још једном минималном победом Црвена звезда је освојила трофеј. У борби за треће место Барселона је победила Реал Овиједо.

08. 2012. 10:14: Трофеј Коста Верде (Хихон) 1982.године

Фудбалери Звезде с аосвојеним трофејом у Коста Верди

Учесници: Спортинг Хихон, Реал Овиједо, Барселона и Црвена звезда

Полуфинале 27. 08. 1982.год.
СПОРТИНГ ХИХОН – РЕАЛ ОВИЕДО 1:0

28. 08. 1982.год. БАРСЕЛОНА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:1 (0:1)
Стрелац: Б. Ђуровски 27. мин.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Симеуновић, Крмпотић, Б. Ђуровски, Милетовић, Рајковић, Милосављевић, В. Пептровић, Благојевић, Савић (87. Шугар), Јањанин, Репчић (69. Ђурић).
БАРСЕЛОНА: Амадор; Маноло (Естебан 34´), Алексанцо, Олмо, Хулио Алберто, Урбано, Виктор, Шустер; Куини, Марадона (Пичи Алонсо 34´), Маркос.