Дипломски рад Дејана Станковића

Ако је и било упитника над главом Дејана Станковића, они су нестали током четвртка увече. Након докторске дисертације против Милана, дилеме више нема да је млади стручњак спреман за велика дела.

Наши читаоци су имали прилике да током летњих квалификација, прочитају многобројне критике на рачун игре екипе. Са тим критикама би се тад вероватно сложио и млади стручњак, јер је Црвена звезда изгледала неорганизовано и јалово. Те критике као да су га мотивисале још више да се докаже на стадиону где је створен као играч.

Питање свих питања је, како је Дејан Станковић пронашао магични штапић, да екипи врати прекопотребно самопоуздање, како би коначно заиграла фудбал. Управо је недостатак мирноће и самоуверености био највећи проблем екипе у топлим летњим данима када се тим мучио у утакмицама са Тираном, Омонијом и Араратом.

Наговестио је Дејан Станковић по самом доласку да жели од екипе офанзиван и течан фудбал. Током лета су му доведени креативни и офанзивно потентни фудбалери, попут Канге, Катаија и Фалћинелија. Такав тренд се наставио и у зимском прелазном року, када је екипи прикључен још један „уметник“ Филипо
Фалко.

Упркос свему, мало ко је веровао да Црвена звезда игру са суперлигашких терена може пренети и на европски ниво, те да се на тај начин супротстави другопласираној екипи Серије А. Црвено-бели су у двомечу са Миланом умели да сакрију лопту од много скупље екипе, хладнокрвно су решавали висок пресинг, а Мирко Иванић је скупоценим звездама из Милана показао како се плеше са фудбалском лоптом.

Деки је направио екипу која својим офанзивним приступом, агресивношћу и борбеношћу може изаћи било коме на црту. Сви су са подигнутом обрвом слушали када је након жреба Станковић са осмехом на лицу изјавио да ће двомеч са Миланом бити спектакл. Знао је млади стручњак врло добро шта говори. засукао је рукаве и озбиљно приступио спремању овог двомеча против њему одлично познатог ривала.

Утисак је да је са својим стручним штабом положио испит са десетком и да је од чувене Баријеве генерације, Црвена звезда одиграла најбољи меч. Успели су да скупоценој екипи Милана у потпуности отупе све оштрице, оставе их без гола из игре и да је само мало више среће и концентрације недостајало да се наш тим нађе у осмини финала Лиге Европе.

У овом тренутку двомеч са Миланом је прошлост, већ данас следи меч са Пролетером. У игри су два национална трофеја, чувена „дупла круна“ се већ годинама чека на Маракани, а ускоро ће на распоред доћи и „Вечити дерби“.

Играчима и стручном штабу следе нове важне битке, а навијаче могу радовати изјаве Дејана Станковића да се не задовољава учињеним, него да морају бити још бољи.