Енигма Ебесилио: оружје за будуће битке?

Холанђанин није наступио ни на једној кључној утакмици ове сезоне..

Ебесилио поседује искуство као мало ко у садашњој екипи Црвене звезде и по свим параметрима је већ сад требао бити кључни играч и лидер ове екипе. 5 година је наступао у млађим категоријама Ајакса гђе је онда и забележио преко 60 наступа за две сезоне у првом тиму славног холандског тима. Био је стандардан на списку омладинске и младе репрезентације у јакој генерацији са Вајналдумом, Нарсингом, Блингом, Брумом, ван Анхолтом, Пропером, Класијом, Фером и Вејиновићем. У Лиги шампиона и Лиги Европе је укупно одиграо 17 утакмица и још 11 утакмица у квалификацијама за иста такмичења.

Претходне сезоне као члан Апоела је одиграо шест утакмица као стартер у квалфикацијама за Лигу Шампиона и још четири као стартер у елитном такмичењу у изузетно тешкој групи са Реал Мадридом, Тотенхемом и Борусијом Дортмунд. Друге две је пропустио због повреде. Са апсолутним уверењем можемо рећи да је Ебесилио на те четири утакмице био најбољи појединац у Апоелу. Управо је то искуство у јаким утакмицама било видљиво код њега и Марка Марина у синоћном дуелу јер су играли без почетничког страха присутног код осталих играча. И управо то искуство би било драгоцено да је Ебесилио почео утакмицу синоћ јер би у њему добили играча способног да стане на лопту и проследи ју даље без притиска и страха, а Марко Марин би добио саиграча са којим би могао комбиновати и нешто одиграти.

Није Ебесилија било ни против Спартака из Трнаве у гостима, ни у двомечу са Салцбургом, ни против Наполија нити у дербију са Партизаном. Само је у Словачкој и против Наполија био на клупи док на осталим поменутим утакмицама није био ни на клупи. Разноразни фактори су утицали на овакав расплет догађаја. Повреда препоне између две утакмице са Спартаком му је направила проблем и успорила његов улазак у форму па је због више силе пропустио плејоф утакмице са Аустријским прваком. Све после тога су биле тактичке варијанте и замисли шефа Владана Милојевића који се одлучио за везни ред са Јовичићем, Крстичићем и Чаушићем као и пружање шансе Кафуу као четвртом странцу против Партизана.

Није Милојевић веровао да му Ебесилио може помоћи као играчи за које се одлучио и ту је очигледно погрешио, иако је овај против Војводине и Радника одиграо две веома добре утакмице.. Ебесилио је за 17 минута у игри у нападу показао више него сва тројица везних играча заједно, и сигурно је могао и више да је добио више простора у игри.

Велика предност Ебесилија је и то што за разлику од претходника на својој позицији Гелора Канге игра много одговорније, губи много мање лопти нон стоп је присутан у дефанзиви и у пресингу и у дуел игри. Чаушић ће морати још доста показати како би се доказао као појачање и у овом тренутку не пружа више од Ебесилија ни у одбрани ни у нападу и не постоји разлог због чега би требао имати предност. Још мање предност треба имати Кафу који је добио шансу у дербију. Веровао је Милојевић као и већина навијача да ће минутажа помоћи Кафуу да се брже врати у форму из Лудогореца, али Бразилац је у овоме тренутку далеко од тог играча и не може имати ни близу такав утицај на игру Црвене звезде као што може Ебесилио. Са Ебесилијом у стартној постави наш тим не губи на дефанзиви а у нападу добија играча способног да држи лопту под јаким пресинго, озбиљног адута у транзицији, завршни пас и веома опасан шут са дистанце.


Веровао је Милојевић да ће синоћ перфектном дефанзивом увести Парижане у нервозу што му није пошло за руком, а највећи проблем је био недостатак плана Б и шта и како после првог гола Парижана. Ебесилиових 17 минута на синоћној утакмици може бити вредније него сам гол на Парку принчева, јер је показао да Звезда има опасно оружје за следеће битке. Милојевић се огрешио о овог момка што није више веровао у њега али грешке се дешавају свима па и најбољима, а најбитније је то што је шеф стручног штаба за овај период у Црвеној звезди показао да одлично чита и исправља своје грешке и да није ни најмање сујетан па ће због тога и Ебесилио сасвим сигурно добити шансу у следећим утакмицама.