Еврокупска дилема – полуистине

Истина често може да буде онаква каквом је многи преставе. Зарад истине екипа РСБ-а мора да се огласи иако и немамо специјалних разлога да се тиме уопште и бавимо. Дакле у питању је још увек незванична информација о позиву ФМП-у да игра друго најпрестижније такмичење на континенту. Иако незванична, изазвала је гомилу реакција пре свега навијача супарничког клуба, а онда и гомиле портала где редове пишу такви исти ако не и окорелији. Оно што нити у једном од тих текстова није постављено питање нити реалне одговорности нити кривице сопственог клуба.

Да подсетимо читаоце не тако давно пре само месец дана, ФМП је куцао на врата ФИБА лиге шампиона, а КК Патизан био на списку Еврокупа. ФМП је глатко одбијен, шта више нити је званично обавештен, ни информисан о томе. Дакле ФМП није ни на који начин био у жељама тог такмичења, што је сасвим легитимна ствар. Начин на које се то такмичење попуњава је добило све могуће димензије али не и спортске па је и одлука о примању у исто углавном некаквог другог карактера. Са друге стране и ми Звездаши смо подржали Партизан који у том моменту желео да игра Еврокуп да остане при тој одлуци. Међутим тада се није писало како то да Мега не може у Еврокуп а да они могу, јер кога брига за Мегу. Што се тада није причало о интересима српске кошарке и спортским разлозима за пласман у било које европско такмичење? Не то тада није било интересантно.

И онда се све изменило у моменту када КСС шаље писмо условљено ултиматумом ФИБА, да КК Партизан не може да региструје играче ако играју друго такмичење под покровитељством ЕКА. Дотични клуб је веома брзо и на нашу жалост променио одлуку и попустио пред ултиматумом. Дакле нико други до руководство клуба. Нико од новинара није поставио питање одговорности. Можда није руководство клуба толико криво ал зар је могуће да нико није поменуо оне које су из ФИБА тај ултиматум и послали? Па ма о кавим се легендама наше кошарке ради. И ту је дакако ФИБА добила битку јер засигурно има интерес да привуче што више звучнијих клубова не би ли спасило своје обесмишљено такмичење. Само неколико дана касније Еврокуп се оглашава новом информацијом да играчи  у њиховим такмичењима не морају бити регистровани од стране ФИБА. И након овога дотични новинари нису уперили прстом у њхове вољене  већ су криви они тамо, они кроје њихову судбину.

И сада долазимо до момента када упражњено место у Еврокупу треба да се попуни и сасвим логично прича о слању позивнице клубу који је следећи на реду у нашој земљи. Дакле под претпоставком да таква позивница буде и званична, какве она везе има са руководством клуба из предграђа сем што на спортски начин следећи на реду? Да Партизан игра Еврокуп таква позивница би врло вероватно била немогућа. Али ту се већ прејудицира став КСС-а по питању учешћа ФМП-а у Еврокупу да ће сада дозволити истом да га игра. Па да се вратимо на стање од пре месец дана. КСС шаље писмо као ултиматум ФИБА по питању неког клуба. Тако и у овом случају буде ли ФИБА реаговала као и пре месец дана, КСС ће без дилеме послати допис исте садржине. И зашто сад новинари не поставе питање ко ће бити крив за све то? Запараво можда је и глупо и постављати то питање јер је очигледно – онај ко шаље ултиматуме. Па нек се удостоје да их назову именом и презименом.  Е сада се поставља још једно сасвим логично питање – ако ФИБА пре само месец дана није желела ФМП  у свом такмичењу – да ли имају права да истом „забране“ играње у другом такмичењу? То питање данас нисте могли да прочитате. Ми свакако ћемо и овог пута подржати српски клуб, да у случају и званичне позивнице приступе Еврокупу и да и у случају ултиматума ФИБА остану у њему. И то не због тога што би тиме показали колико су храбри него колико су принципијелни.

Наш став се по питању учешћа наших клубова не мења ма о ком клубу да је реч и ако смо изразито навијачки портал и по дефиницији имамо само један интерес а то је наш клуб – Црвена звезда. Али зато обојени новинари по наизглед неутралним порталима и новинама немају исту принципијелност ка свим клубовима. Острашћеност им не дозвољава да поставе питање одговорности на ону очигледну страну, него на ону која по њима урушава КК Партизан. Е зарад истине ми ћемо поставити она непостављена питања. Какве везе ово сада има са Партизаном осим да је он поклекао пред уценом? Зашто је управа Партизана поклекла под притиском тако брзо? Ако истим уценама не поклекне управа ФМП-а, какве то опет везе има са влашћу или КСС-ом? Зар није јасно да би сва питања треба да се постављају ФИБА која је унела овај хаос у Европску кошарку? Какве везе има власт Републике Србије са одлуком ФИБА? Какве везе има власт са евентуалном одлуком ЕКА? Да ли је реално надање Евролиги ако две године узастопно одбијаш такмичење у Еврокупу? Нас одговори на ова питања не интересују али они ће дати потпунију верзију истине која ће неке да заболи. Нас неће.