Евролига: Нови протоколи и прописи за наредну сезону

Евролига је након консултација са лекарским тимова, медицинским стручњацима, руководиоцима клубова издала нови протоколе о здрављу и безбедности. Такође дефинисани су посебни прописи за наредну сезону.

Протоколи, између осталог, укључују:

 • Основна хигијенска правила: прање руку, социјално дистанцирање, употреба маске за лице и вентилација.
 • Смернице за арене и објекте за вежбање којима се дефинише максималан број појединаца на теренима и свлачионицама.
 • Именовање ковид менаџера у сваком клубу, едукативне сесије, препоручено дневно праћење здравља, обрасци за медицинску процену.
 • Играчи, тренери и судије треба да ураде PCR тест три дана пре сваке утакмице, са протоколима које треба поштовати у случају позитивног резултата теста.
 • Смернице за хотеле, превоз, судије, ТВ продукцију, медије и гледаоце.

Документ о здравственим и безбедносним протоколима је подложан променама и редовно ће се прегледавати и прилагођавати сваком потенцијалном развоју тренутне ситуације. Цео документ се може прочитати на овом линку.

Дефинисани су и посебни прописи да одржавају регуларност такмичења што је више могуће, како би се испунили обавезе према навијаћима и комерцијалним партенрима, и заштитили сви клубови успостављањем јасног и једнаког оквира који ће се примењивати на све због посебних околности изазване пандемијом ковида. Прописи су резултат континуиране комуникације и усклађивања стандарда са другим великим европским организаторима спортских такмичења. Посебни прописи, који ће бити укључени у подзаконска акта о такмичењу 2020-21, укључују, између осталог:

 • Утакмица која се не може одиграти према распореду због нових или постојећих ограничења која домаће власти намећу домаћим или гостујућим клубовима биће обустављене и поново заказане. У таквим случајевима, утакмица се по потреби може преместити на неко друго место.
 • Свака утакмица може бити суспендована највише три пута.
 • Све утакмице регуларног дела Евролиге морају бити одигране до 13. априла 2021, а све утакмице доигравања до 5. маја 2021.
 • Евролига ће сарађивати са клубовима на премештању било којих утакмица у одговарајућу алтернативну арену која је претходно одобрена за такмичење у Евролиги
 • У случају да нису доступни датуми за померање утакмице или је достигнут максималан број одлагања, тим чија су национална или локална ограничења изазвала премештање/одлагање утакмице губи  резултатом 0-20. Поновљени порази од 0-20 због ове ситуације не би довели до дисквалификације екипе.
 • У случају да било који тим има мање од осам играча способних за игру због ковида, изгубиће утакмицу 0-20. Понављање 0-20 пораза због ове ситуације не би значило дисквалификацију тима.
 • Сваки клуб који одбије да игра без икаквих званичних националних или локалних ограничења (без икаквог оправданог разлога) регистроваће први пут пораз од 0-20, а други дисквалификацију из такмичења, према постојећим прописима о такмичењу. Пораз од 0-20 који се деси током плеј-офа Евролиге довео би до губитка серије од стране релевантног тима.
 • У случају сезонске суспензије, привремени пласман на месту када је дошло до суспензије може се сматрати коначним или за наставак такмичења или за пролазак тимова у потенцијалну следећу фазу.

Компанија ће задржати ажурирану листу ограничења постојећих власти и одобрених расположивих арена на располагању свим клубовима, на основу информација које они пружају.