ЕВРОЛИГА: Звезда је убица дивова!

18. јануар 2021. године је датум који ће остати запамћен у аналима нашег клуба по тиме што су црвено-бели по други пут, и то заредом, победили славни Реал Мадрид у гостима. Експедиција Дејана Радоњића је још једанпут показала невероватан карактер у кључним тренуцима и забележила сјајну победу у главном граду Шпаније. Ово је трећа победа Радоњића у седам окршаја са Реалом као тренер Црвене звезде. Овакав успех није прошао незапажено ни у самој Евролиги, па вам преносимо утиске ове утакмице са њихове званичне стране.

Фото: Евролига

„После тешког снега које је одложио овај сусрет прошле недеље, КК Црвена звезда мтс је стигла у Мадрид у понедељак како би одиграла утакмицу 19. кола против моћног Реал Мадрида и приказала можда и најбољу утакмицу ове сезоне.

Без најбољег кошаркаша Џордана Лојда као и плеја Ленгстона Хола, Звезда је одиграла одбрамбено ремек-дело и тако потпуно укротила најбољи „домаћи“ напад Евролиге у победи од 77:79 у гостима. То значи да је Звезда oдржала Реал на 10 поена мање од својих  86,7 поена по утакмици на домаћем паркету унутар Евролиге.

Можда најмање изненађена особа у „Визинк центру“ у понедељак вече био је поражени  тренер, Пабло Ласо, који је се пред ову утакмицу присетио и коментарисао последње Звездино гостовање у Мадриду, кад су црвено-бели такође славили 83:87 у децембру. 2017 године против будућег шампиона Евролиге те године. У тој утакмици, Звезда је поставила свој клупски рекорд у Евролиги са 17 постигнутих тројки. Детаљније, Ласо је реко:

Увек изузетно поштујемо Звезду, јер знамо да је то такмичарски тим. Увек имамо на уму да су нас победили овде пре неколико година, јер вероватно нисмо били спремни да играмо 100% у тој утакмици. Они су тим, који ће, ако не дате 100%, увек бити у игри на крају утакмице.

Фото: Евролига

Тројке су овај пут биле на страни Реала, као и слободна бацања. Али насупрот томе, Звездина одбрана била је свуда и на крају је задржала домаћина на 13 од 33 (39,4%). То је био најгори проценат Реала за два поена у оквиру Евролиге на домаћем паркету у скоро 10 година, још од 37,2% учинка у плеј-офу против Валенсије 7. априла 2011. године. Штавише, тих 13 постигнутих двојки је најнижи укупан резултат Реала код куће од 2008. године.

Ово је био добар подсетник на то ко је поново на клупи Звезде. Када је последњи пут отишао, после четри сезоне, новопечени главни тренер Дејан Радоњић је дириговао најбољом одбраном Евролиге у сезони 2016-17, годину дана након што је водио клуб до места у плеј-офу у само трећој клупској сезони Евролиге овог века. Три играча који су тада били код Радоњића су такође били кључни играчи у понедељак у Мадриду.

Капитен Бранко Лазић је одрадио прљав посао чувајући Реалове шутере, док је уз то постигао 7 поена, што представља његов најбољи офанзивни учинак ове сезоне. Центар Огњен Кузмић, који је у међувремену провео две сезоне у Реалу, одлично је парираосвом бившем саиграчу Валтеру Таваресу, са 9 скокова и 2 блока за индекс од 13. И Огњен Добрић, који је провео на паркету скоро 7 минута више од било ког играча Звезде, био је прави лепак у одбрани као и други најбољи стрелац екипе са 13 поена.

Њихов пример дефанзивног интензитета очигледно се пренео на новајлије попут Дуопа Рита, који је имао две од укупно  шест Звездиних блокада, изједначивши клупски рекорд, као и на Алексу Раданова, који је по први пут започео утакмицу у Евролиги у само својој четвртој утакмици Евролиге икада, све њих откако је Радоњић постао тренер 25. децембра. Раданов је одиграо већину својих 11 минута пре средине треће четвртине, али је одиграо кључну улогу на крају утакмице кад је ушао као одбрамбена измена и очигледно засметао  Џеј Си Керолу при покушају да избори продужетке у последњим секундама сусрета.

Фото: Евролига

Да, Звезда је већ неко време без Џордана Лојда и његових другопласираних 18,7 поена по утакмици. Плус, Звезда је добила само 8 поена од сјајног Џонија О’Брајанта, који просечно бележи 14,0 поена у претходних осам утакмица.

Али, када ваша одбрана не дозволи ниједном играчу Реал Мадрида да постигне више од 11 поена на свом паркету, па… када сте последњи пут чули за то?

Овај састав Црвене звезде је имао обрисе прошлих састава под вођством Дејана Радоњића, који су често излазили као победници из дуела са вишеструко јачим и богатијим противницима и када је Звезда била права „убица дивова“. Остали тимови Евролиге би требали то да примете.“