Евролигашки грех – сезона за понос Црвене звезде

Уочи доигравања у најелитнијем европском кошаркашком такмичењу већем делу наше јавности и даље је горак укус у устима. И поред нестварног броја победа Црвена зевзда није успела да дође до горње половине табеле. Сви смо се на почетку сезоне надали да са 13-14 победа можемо у неком кругу доћи до плеј-офа. Али како објаснити да са нестварних 16 победа ипак до њега не дођеш? Тиму коме је предвиђан само дно табеле што на основу финансијских могућности је и било реално, је тим који је највише премашио очекивања, а игром освојио читаву кошаркашку Европу, па је својеврстан грех да се исти не нађе у плеј-офу. Ипак и поред оваквог епилога морамо бити задовољни приказаним и ево кратке рекапитулације Звездине игре у „елити“.

Одбрана. Не треба бити неки познавалац игре и да се закључи шта је основна карактеристика Звездине игре. Звезда је са просеком од 73,47 примљена поена убедљиво прва од свих тимова. Тон одбрани је давала пре свега спољна линија и ротација у којој ни један играч није испадао. Лазић, Џенкинс и Дангубић су у ротацијама правили највеће штете противничким нападима. Чак су и пословични нападачи Гудурић и Волтерс релативно добро одрађивали одбрамбене задатке. Међутим не би смео да се занемари утицај Кузмића који је не само да је владао рекетом већ је и у преузимањима радио одличан посао. Чини се да је био главни кривац за победе у неким неизвесним завршницама. У појединим тренуцима одбрана Звезде је изгледала монструозно па је тако ЦСКА отворен са 13:0 серијом, а у гостовањима екипама Басконије и Жалгириса су нанети стравични порази. Такође још по једном параметру одбране Звезда је прва, по украденим лоптама, и то са 9,3 украдене лопте по мечу убедљиво најбољи тим. Овом просеку највећи допринос је давао Чарлс Џенкинс са преко две украдене лопте по мечу чиме је и он најбољи крадљивац Евролиге.

Просек примљених поена
поз. Тим По.
1 Црвена звезда 73.47
2 Олимпијакос 74.23
3 Панатинаикос 74.47
4 Барселона 74.73
5 Фенербахче 74.80
6 Реал 78.43
7 Дарушафака 78.87
8 Басконија 79.20
9 ЦСКА 79.57
10 Жалгирис 79.70
11 Уникс 80.83
12 Бамберг 81.00
13 Галатасарај 82.50
14 Макаби 83.63
15 Ефес 83.73
16 Милано 87.37

Фер игра. Иако је основна карактетристика Звездине игре била борба за сваку лопту никад није прелазила границе спортског. Наш тим је тако са укупно 2 техничке грешке тим са најмање истих у читавој Евролиги, док је најлошији у том сегменту тим Реала са 18. Такође Црвена звезда је направила убедљиво најмање фаулова у нападу и то 24. Звезда је ове сезоне била кривац за још један нестваран рекорд Евролиге – противнички тим Макабија није извео нити једно слободно бацање у поразу од надахнуте Звезде.

Број техничких грешака
поз. Тим бр.
1 Црвена звезда 2
2 Ефес 2
3 Уникс 4
4 Барселона 4
5 Бамберг 6
6 Олимпијакос 7
7 Панатинаикос 8
8 Милано 8
9 Жалгирис 9
10 Дарушафака 9
11 ЦСКА 9
12 Макаби 10
13 Галатасарај 10
14 Фенербахче 11
15 Басконија 12
16 Реал 18

Физичка спрема. Оно што је у густом евролигашком распореду био кључ добрих игара је брза регенерација играча. Делује да је кондициони али и медицински тим Црвене звезде радио фантастичан посао. Наш тим је од свих евролигаша најдуже одолевао повредама које су производ пре свега новог система такмичења. Све до краја јануара деловало је да се наш тим најбрже прилагодио систему који је доносио много непознаница. Ипак сигурно највећи удар на тим је управо повреда њеног носиоца Јовића али повреда коју је вукао од раније и која  се очигледно пробудила као продукт напорног распореда. Очигледно у предстоје

Број техничких грешака
поз. Тим бр.
1 Црвена звезда 2
2 Ефес 2
3 Уникс 4
4 Барселона 4
5 Бамберг 6
6 Олимпијакос 7
7 Панатинаикос 8
8 Милано 8
9 Жалгирис 9
10 Дарушафака 9
11 ЦСКА 9
12 Макаби 10
13 Галатасарај 10
14 Фенербахче 11
15 Басконија 12
16 Реал 18

Физичка спрема. Оно што је у густом евролигашком распореду био кључ добрих игара је брза регенерација играча. Делује да је кондициони али и медицински тим Црвене звезде радио фантастичан посао. Наш тим је од свих евролигаша најдуже одолевао повредама које су производ пре свега новог система такмичења. Све до краја јануара деловало је да се наш тим најбрже прилагодио систему који је доносио много непознаница. Ипак сигурно највећи удар на тим је управо повреда њеног носиоца Јовића али повреда коју је вукао од раније и која  се очигледно пробудила као продукт напорног распореда. Очигледно у предстојећим сезонама ово ће бити кључ за прављење успеха, као и широка ротација до 15-16 играча.

Тренер. У избору специјализованог портала Еурохупс који је у блиској сарадњи са Евролигом тренер Дејан Радоњић је вишеструко биран за тренера кола. Да је било мало среће, као што није, и да је Звезда била у плеј-офу, вероватно би био главни кандидат за престижну награду Александра Гомељског. Ипак оно што је он успео са тимом који је убедљиво најјефтинији у читавој Евролиги је подухват вредан дивљења. Његтова основна карактеристика је сад већ препознатљива одбрана, али и врло снажан допринос напретку појединаца. Најновији пример је Кузмић који од спорадиног учинка у прошлој сезони ове сезоне постаје један од најдоминантијих центара Европе и легитимни кандидат да поново обуче репрезентативни дрес. Слично и Чарлс Џенкис који се у игри Милана готово па није ни видео, а сад опет постајо протагониста и врло битан играч. Више него и једне сезоне пре се видео у потпуности његов систем јер је и селекција очигледно била диригована директно од тренера, али свакако и финансија.

Неочекивани резултати. Као никад до сада дешавали су се резултати који су можда били изненађујући и који су нажалост у великој мери кумовали Звездином испадању из плеј-оф зоне. У моменту након 7 узастопних победа Звезда је била на 5. позицији. Тај низ је прекинуо Ефес и чинило се да би управо то била прва од низа квалификационих утакмица јер је екипа Ефеса била једна од конкурената Звезде. Међутим управо од тог кола Ефес је заиграо знатно боље и забележио низ победа укључујући и неке у скоро изгубљеним утакмицама. Басконија која је такође у том моменту била у великом заостатку успева да победи Фенербахче на гостујућем паркету али и екипу ЦСКА, а са ова два пораза Звездин пласман би био скоро па загарантован. О екипи Дарушафаке не би требало трошити речи. Прво јер су Звезду победили два пута и из те призме њихов пласман делује апсолутно заслужено. Ипак оно што се дешавало на гостовању екипи Бамберга је бацио велику мрљу на овогодишње такмичење. Очигледно утицај спонзора Евролиге није занемарљив па је и тренер Тринкијери остао без текста.

Велика славља. Звездини навијачи су имали прилику да се радујувише него икад пре у Евролигашком друштву и то 16 пута. Сигурно се неће заборавити славља: над Барселоном и ЦСКА у препуној Арени; великог броја звездаша у Бамбергу и Милану; победама над Макабијем, Реалом, Фенербахчеом и Панатинаикосом у препуном Пиониру. Управо атмосфере након победа над Фенербахчеом и Панатинаикосом су биле оне са етикетом „не запамћене“.

Све у свему сезона коју ћемо дуго памтити и која је и поред тога што није поновљен пласман у плеј-оф, ипак забележен као напредак клуба. По први пут Црвена звезда има позитиван скор у овом такмичењу. У овој сезони је цела Европа имала прилику да види шта значи континуиран рад, селекција играча и прављење тимског духа. Иако је клуб са  најскорминијим буџетом и тим који није попут неких имао прилике за чартер летовима, већ је неколико пута дане проводио на аеродромима спавајући на клупама, на паркету је често деловао застрашујуће и за класу моћније од оних чији су буџети премашивали Звездин и по неколико пута. Клуб и тим су доказали да и у тако скромним условима, систем и глад за победом могу и да пресуде у биткама са европским великанима. Са обзиром да је Звезда обезбедила наступ и у следећој сезони елитног такмичења, верујемо да ће ово искуство допринети да се клуб још боље припреми и настави да успешно презентује себе, град и државу. Ова сезона Евролиге је била скоро па експериментална па су и они најбогатији били изненађени развојем ситуације. Зато је реално за очекивати да ће још спремније дочекати следећу сезону, а ми се надамо наставку континуитета, задржавању што је могуће већег броја играча али пре свега тренера што уз пословичну борбеност нас може довести до још једне сезоне за понос.

ХВАЛА ТИ ЗВЕЗДО!