Финале Јадрана – исти актери трећу сезону за редом!

У недељу стартује финална плеј-оф серија регионалне АБА лиге, а „копља ће укрстити“ Црвена звезда и Будућност. Ове две екипе сусреле су се у финалу и претходне две сезоне (које су одигране) – 2017/18 и 2018/19. Поменутих плеј-оф серија подсетићемо се у наставку текста, а црвено-бели су и тада, као и ове сезоне, имали предност домаћег терена.

2017/18 ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БУДУЋНОСТ 1-3

  1. утакмица 76:80

Прву утакмицу финалне плеј-оф серије боље отварају гости и стичу лаких 7:0 на старту утакмице. У наставку Звезда је ухватила прикључак, а након тројке Ениса у трећем минуту друге четвртине успева и да поведе. До краја првог полувремена виђена је углавном изједначена утакмица. Почетком другог дела утакмице изабраници Душана Алимпијевића праве серију 7:0 за максималних „+8“. Будућност је полако „крњила“ Звездину предност, а у финишу трећег периода преузимају вођство, које су увећавали до максималних „+10“ на седам минута пре краја утакмице, након тројке Лендрија. Црвено-бели успевају да смање на 72:75, али нису имали снаге за преокрет. Најбољи у редовима домаћина били су Омић (14 поена) и Рочести (13 поена и 10 асистенција). Код победника, Ивановић је забележио 20 поена, а Гордић 18.

2. утакмица 69:59

За Црвену звезду уследила је утакмица коју није смела да изгуби и дозволи други брејк Подгоричанима. Добро су у црвено-бели ушли у утакмицу и имали су контролу резултата. На четири минута пре одласка на одмор након тројке Рочестија успевају да поведу 29:19. Уследио је одговор гостију и серија 12:2 за егал на полувремену. Серија се наставила и након паузе (нових 8:0) и деловало је да Будућност хита ка другом брејку, али се серијом поена Фелдина (његових 7 поена у низу) Звезда вратила. Последњи период изабраници Душана Алимпијевића добијају резултатом 22:11, а јунак победе био је Омић са 12 поена у четвртој четвртини. Словеначки центар је на крају имао 15 поена и 10 скокова, а пратио га је Рочести са 11 поена и 5 асистенција.

3. утакмица 77:78

Отпутовали су црвено-бели у Подгорицу са циљем да серију макар врате у Београд. Домаћин је добро отворио утакмицу и средином првог периода повео 16:10. Уследио је период током којег су две екипе „размениле“ серије од по 8:0. Фелдин је био одличан и вукао је Црвену звезду до предности на полувремену (47:42), убацивши три тројке у финишу. Црвено-бели су током треће четвртине углавном били у предности 3-7 поена, али Будућност серијом 9:0 у последња два минута прави преокрет. Уследила је изједначена четврта четвртина и свима позната завршница „за инфаркт“. На минут и по пре краја утакмице било је 77:77 након поена Фелдина… Гордић је био половичан са пенала у следећем нападу и испоставило се постигао последњи поен на утакмици. Звезда је имала напад за победу – Фелдин није погодио шут за три поена, а након офанзивног скока Лесор промашује зицер. Гордић је предводио домаћина до победе са 17 поена, док је у Звезди најбољи био Фелдин са 19 (поен мање уписао Омић).

4. утакмица 73:77

Пуни самопоуздања изабраници Александра Џикића улазе у четврту утакмицу… Контролисали су утакмицу до резултата 28:21, након чега црвено-бели праве серију 10:2 и први пут успевају да поведу. Са предношћу одлазе и на паузу (38:36). У добром ритму су наставили и у трећем периоду и повели 51:43 половином деонице. Као и у претходној утакмици, стечену предност испуштају у финишу четвртине, када домаћин прави серију 12:3 и преузима вођство. Средином последње деонице Будућност је имала предност 68:63, а онда је уследила серија изабраника Алимпијевића од 7:0, коју је компетирао Добрић тројком. У финишу је изостала концетрација, а Ивановић је серијом поена донео шампионски прстен Подгоричанима. Гордић је био најефикаснији са 18 поена, а Ивановић је уписао 17. Најбољи кошгетерски учинак у Звезди имао је Рочести (14), док је Омић забележио дабл-дабл – 12 поена и 10 скокова.

Суђење током две утакмице у „Морачи“ изазвало је велику буру и незадовољство у табору Црвене звезде, а ривалство ова два тима у наредним сезонама достигло је „тачку кључања“.

2018/19 ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БУДУЋНОСТ 3-2

  1. утакмица 91:72

Финале плеј-офа 2019. године показало је какву предност носи домаћи терен. Прва утакмица почела је уједначено. У другој четвртини Будућност је углавном имала 3-6 поена предности, али је у финишу тим Милана Томића изједначио и повео након серије поена Човића и Цирбеса. Одлучујућа четвртина била је трећа, коју црвено-бели добијају резултатом 20:10. Предност је током последњег периода расла и до „+27“. Берон је био најефикаснији са 19 поена.

2. утакмица 107:69

У другој утакмици Звезда је била још убедљивија, а гости из Подгорице ни у једном моменту нису били конкурентни. Предност је константно расла, а на семафору у четвртој четвртини је у једном моменту стајало 103:63. Црвена звезда је обезбедила 2-0 пред пут у Подгорицу. Најефикаснији је био Перпероглу са 17 поена, а поен мање имао је Риверс.

3. утакмица 72:80

Добро полувреме играла је Црвена звезда у Подгорици, током којег су имали 5-12 поена предности предвођени Риверсом. Трећа четвртина протекла је у доминацији домаћина, коју изабраници Јасмина Репеше добијају резултатом 21:8. Стечену предност рутински су задржали, а јунак победе био је Кол са 20 поена.

4. утакмица 80:84

Слично претходној утакмици, црвено-бели су поново били у резултатском плусу током првог полувремена. Средином трећег периода након поена Оџа, Звезда је повела 51:41. Након четири минута, Будућност је изједначила серијом 12:2. Све до финиша, утакмица је била отворена и изједначена, а онда је Будућност преломила утакмицу серијом 9:0. Кол је поново био незаустављив са 31 поеном, а Џексон је додао 23. У редовима Црвене звезде најефикаснији је био Берон са 24 поена.

5. утакмица 97:54

Мајсторица у Београду донела је нову Звездину рапсодију… Кључна је била друга четвртина, коју црвено-бели добијају резултатом 29:8. Током последње деонице предност је готово констатно била преко 40 поена. Сви су пружили допринос, а најбољи је био Риверс с 21 поеном.