• Welcome to РСБ Форум / RSB Forum. Please login or sign up.

Република Српска - Дрина нам је кичма!

Започео Горан Арсеновић, Феб 18, 2020, 13:33 поподне

« претходна тема - следећа тема »

Горан Арсеновић

Актуелности о западном делу наше земље

Горан Арсеновић


Достојевски

Само ако нам врате окупиране територије једно 20% што су у федерацији или бисмо то пустили низ воду? По принципу што ови раде дајте нам сјевер Косова а остало ко је.е
Да не причам о територији РСК, коју бисмо оваквим самоубилачким идејама за сва времена изгубили по систему прихватили сте то и то вам је за сва времена.

Ово кажем да нам и дају ових несретних 49%. Не знам да ли има ико свјестан да нас У ОВОМ МОМЕНТУ кад лупетају ође власти пред нове изборе по 30 пут с причом о референдуму не подржава за то ни Русија ни Кина које поштују несретни "суверенитет и Дејтон и БиХ". Чак то и Србија ради и на ком онда основу је ово могуће?

И најбитније како би изгледала та држава кад је од стране власти прихваћен Брчко дистрикт као посебна јединица. Не знам да ли је то и неко испратио, па како би онда било могуће отцјепљење кад је наш западни и источни дио одвојен један од другог?

Да ме не схватите погрешно, сваки честит Србин сања о уједињењу свих српских земаља ал у овом моменту та идеја је чисто прдоклачење одређених политичких струја у РС.

А и поред тога, да опет кажем, уједињење само са свим нашим територијама а не са крњом РС без пола отетих територија. Мени то отцјепљење значи исто што и прихватање само сјевера Космета, иако нам не дају ни једно ни друго, што је још јадније.

Чувајмо ту идеју у нашим срцима и чекајмо боље дане за потпуно уједињење када политичке струје и у нас и у свијету (поготово у Србији) буду на тој страни.

Milos787

Кад већ постоји тема, да причамо шта би било ако или кад буде, не улазећи у ово што Достојевски пише о самом тренутку али и о томе шта ми то носимо у мираз  ::) .

Важно је да некад и промислимо како поступати када се дође до нечега што је нама зацртани циљ, још увијек не баш тако јавно са обе стране Дрине али јасно је да ово представља један од стубова српског националног интереса.

Двије су опције, једна у којој долази до потпуне интеграције или она гдје се задржава облик Републике Српске у некој врсти јаке федералне везе са Србијом.
Обадвије имају своје предности али и ризике. Потпуна интеграција са собом носи ризик да ефекат Београда као усисивача буде максимално појачан, другим ријечима да се додатно испразни територија која је свакако поприлично разруђена и географски и популационо а већ је свакако добрано под притиском ових савремених миграција. Са тог аспекта, мислим да би било добро да остане добар дио полуга власти у Српској, нарочито узимајући у обзир положај Бања Луке као доста истурене западне тачке српског корпуса. Такође, сама српска политичка сцена би добила више ширине, јер би увијек имала дио који би могао да остане на супротној страни од у том моменту владајуће партије. Наравно, да ће ефекат Београда бити и даље јак када је у питању миграција становништва, као и сваки други али мислим ипак знатно мањи него да се иде у утапање РС у Србију.

Ризик овог приступа је очигледан из недавне историје Црне Горе, у неком моменту увијек би постојала могућност да се због властитих интереса појединаца на власти а потпомогнуто утицајем из споља, прави вјештачка граница међу народом. Такође, у случају било каквог сукоба, није исто да ли Србија званично има границу на Дрини или у Новом Граду. Још једно, федерално уређење не би обрисало потпуно блесаве конотације са двије стране Дрине, једну о глупим босанцима, који су управо то, босанци и другу о циганима србијанцима. Ма колико се неко смијао томе, ово је потребно у потпуности угушити, јер код многих са обе стране ријеке узима поприлично маха.

У овом тренутку присаједињење Србији има апсолутну подршку, гласови против  су на нивоу статистичке грешке али мислим да сам поглед на будуће уређење није тако јединствен, што треба схватити максимално опрезно. Јер, једно неслагање у погледу самог уређења сутра постаје отворен сукоб у друштву а ја не бих да гледам репризу историје.

Горан Арсеновић

Ако Руси могу да кажу: Москва - столица, Санкт Петербург - северная столица, не видим зашто и ми не би могли тако.
Београд - главни град, Бања Лука - западна престоница.

Bik Koji Sedi

Još nije vreme za ujedijenje sa Srpskom, oni neka čuvaju ovo što imaju i neka se prave blesavi.
Srbija da se mane demagogije i laznog srbovanja, a kada bude zrelo za pripajanje to ce se uraditi, više ili manje diplomatski.
Ovo Dodikovo bregzitovanje dotični moze sebi da nabije u dupe, pošto o tome prica i mase referendumom vec deset godina.

ДалиборРС

Ми ћемо се одвојити исто као што ће пацови престати да краду у свим спортовима.

Достојевски

Феб 18, 2020, 15:29 поподне #7 Last Edit: Феб 18, 2020, 15:32 поподне by Достојевски
Цитат: Vasili Zaitsev  Феб 18, 2020, 15:21 поподнеАко Руси могу да кажу: Москва - столица, Санкт Петербург - северная столица, не видим зашто и ми не би могли тако.
Београд - главни град, Бања Лука - западна престоница.

Само што нас ни Руси (још увијек, наравно зна се и ради кога) не подржавају нажалост ни Кина а ни Србија. А и боље је јер не дај Боже ни да прихвате исто ко не дај Боже да прихвате само сјевер Косова.

А и зашто Бања Лука? Српско Сарајево је главни град Републике Српске.

Молим неког ко заговара отцјепљење како је могуће одвојити нешто што је раздвојено на два дијела и није повезано територијом но постоји између БД?

Достојевски

Феб 18, 2020, 15:39 поподне #8 Last Edit: Феб 18, 2020, 15:41 поподне by Достојевски
@Milos787 Како су сви Босанци, ваљда постоје и Срби из Херцеговине? Извини, то је елементарно непознавање, ја нпр. нисам Босанац него Херцеговац и изузетно сам поносан на то ко и сви Херцеговци поред тога што смо и Срби, али рећи за неког из Невесиња или Требиња нпр. да је Босанац је исто ко да кажеш неком из Пирота да је Шумадинац или Војвођанин. А ови из српског дијела Босне што се вријеђају кад им кажеш да су Босанци се слажем, то ми никад неће бити јасно. Као да су мање Срби ако им кажеш да су Босанци, ниђе везе. То је потпуно нормално, штавише, чинимо штету тиме што се одричемо Босне и термина Босанац препуштајући тако то само муслиманском становништву тако ће временом и добити све оно што лажу и манипулишу историјом.

Али називати све Србе преко Дрине Босанцима је стварно смијурија, да не кажем неку тежу ријеч. Очито људима није јасно да постоји и Херцеговина. Фрапантно.

ДалиборРС

Брчко би се распадом БиХ припојило РС, то није уопште спорно. Спорно је то што политичари не желе да се одрекну плате у заједничким институцијама него ће као да покушају изгласати закон за избацивање страних судија и тако неке бесмислене ствари. Ово је само мазање очију народу, а послије наредних општих избора ћемо ући и у НАТО ако се нешто драстично не промијени.

Milos787

Цитат: Достојевски  Феб 18, 2020, 15:39 поподне@Milos787 Како су сви Босанци, ваљда постоје и Срби из Херцеговине? Извини, то је елементарно непознавање, ја нпр. нисам Босанац него Херцеговац и изузетно сам поносан на то ко и сви Херцеговци поред тога што смо и Срби, али рећи за неког из Невесиња или Требиња нпр. да је Босанац је исто ко да кажеш неком из Пирота да је Шумадинац или Војвођанин. А ови из српског дијела Босне што се вријеђају кад им кажеш да су Босанци се слажем, то ми никад неће бити јасно. Као да су мање Срби ако им кажеш да су Босанци, ниђе везе. То је потпуно нормално, штавише, чинимо штету тиме што се одричемо Босне и термина Босанац препуштајући тако то само муслиманском становништву тако ће временом и добити све оно што лажу и манипулишу историјом.

Али називати све Србе преко Дрине Босанцима је стварно смијурија, да не кажем неку тежу ријеч. Очито људима није јасно да постоји и Херцеговина. Фрапантно.

Па оно што сам написао нема баш много додирних тачака са тим да постоје херцеговци, наравно да постоје, као што читав српски корпус да посматраш, наћи ћеш масу регионалних одредница које имају своје особености. И не није ово ништа лоше, то је богатство једног народа али проблем настаје када се исто почиње истицати преко онога што сви јесмо, а ваљда се слажемо да смо Срби. То што сам написао је у контексту тога да није занемраљив број људи са обе стране који овако размишљају. А они који кажу глупи босанци не мисле само на дио од Фоче па на горе.

Што се тиче одрицања од Босне или Херцеговине, наравно да је исто грешка по много основа али треба схватити суштину, у овом контексту, то значи другачије од србина из Србије а исто са муслиманима или хрватима у БиХ, са чиме ја имам проблем, као и са оним цигани србијанци.

noleRS

Koliko je Dejtonski sporazum lose rjesenje najbolje se vidi kada se povede prica na temu eventualnog ujedinjenja ili samostalnosti, a narocito kada se govori o odbrani teritorije u slucaju sukoba.
Istorija nas uci da smo se kroz nju cesto opekli i stradali sto zbog faktora velikih sila sto zbog sopstvene politicke nezrelosti, u suprotnom glavni grad danas bi bio Skadar, Prizren ili Skoplje a sjediste patrijarsije u Peci.
Naravno, treba prihvatiti i ovako redukovane srpske zemlje kao realnost i shvatiti da ce izazov u buducnosti biti zadrzati i ovo malo sto nam je ostalo.
Sto bi se reklo, mudro cekati i pripremati se za nasih pet minuta koji ce kad tad doci i spremno docekati i ne propustiti datu priliku.

Bik Koji Sedi

A da malo manje kukamo?
Srbija nikada u istoriji nije bila u boljem polozaju u nepovoljnijim uslovima.

Sever Kosova drzimo u blokadi, ostatak je van kontrole ali daleko od bilo kakve ozbiljne drzavotvornosti ili prosperiteta.
Propala su velika carstva i imperije, a ovaj narko patrljak ce da prezivi, hoce malo sutra.

Pola Bosne je nase.

Vojvodina i Mačva u sastavu Srbije sa Beogradom kao prestonicom.
To nije bilo ni u vreme Dušanovog carstva.

Crna Gora pod nasim političkim, kulturnim i verskim uticajem, sa suviše malom populacijom koja bi mogla da iznedri trajan nacionalni identitet.
Zeta je i u prošlosti bivala nezavisna, ovo nije prvi put.

Znači, da se mi pozabavimo najvecim neprijateljima Srba, nama samima.
Da eliminisemo korupciju, kriminalne vladajuce strukture, bahatost, loš sistem vlasti, problem sa natalitetom i generalno ekonomiju. Nije bas sve zbog drugih.

Posle ćemo da vracamo srpske zemlje, to ce vec točak istorije da uravnotezi.

Горан Арсеновић

Рекао сам на другој теми и поновићу овде. Југословени и југословенска заоставштина су нам највећи непријатељи и то треба решавати под хитно.

Bik Koji Sedi

Pod hitno resavaj problem ekonomije, nataliteta i masovnih odlazaka iz zemlje, kao i bajki  vladajuce gamadi sa akcijama od 1000 evra i platama od 900 evra za tri godine.
Kad ostanes bez ljudi i ovo što imas postace preveliko za odrzavanje.

noleRS

Цитат: Vasili Zaitsev  Феб 18, 2020, 16:51 поподнеРекао сам на другој теми и поновићу овде. Југословени и југословенска заоставштина су нам највећи непријатељи и то треба решавати под хитно.

Prva prilika je derbi na Marakani, zatim PO ABA lige, ponovo derbi na Mari i eventualno Kup, a tamo u junu finale KLS... 8)

noleRS

Цитат: Bik Koji Sedi  Феб 18, 2020, 16:47 поподнеA da malo manje kukamo?
Srbija nikada u istoriji nije bila u boljem polozaju u nepovoljnijim uslovima.

Sever Kosova drzimo u blokadi, ostatak je van kontrole ali daleko od bilo kakve ozbiljne drzavotvornosti ili prosperiteta.
Propala su velika carstva i imperije, a ovaj narko patrljak ce da prezivi, hoce malo sutra.

Pola Bosne je nase.

Vojvodina i Mačva u sastavu Srbije sa Beogradom kao prestonicom.
To nije bilo ni u vreme Dušanovog carstva.

Crna Gora pod nasim političkim, kulturnim i verskim uticajem, sa suviše malom populacijom koja bi mogla da iznedri trajan nacionalni identitet.
Zeta je i u prošlosti bivala nezavisna, ovo nije prvi put.

Znači, da se mi pozabavimo najvecim neprijateljima Srba, nama samima.
Da eliminisemo korupciju, kriminalne vladajuce strukture, bahatost, loš sistem vlasti, problem sa natalitetom i generalno ekonomiju. Nije bas sve zbog drugih.

Posle ćemo da vracamo srpske zemlje, to ce vec točak istorije da uravnotezi.


Možda je Srbija u dobrom položaju ali mislim da Srbi u okruženju baš i nisu najsrećniji svojim položajem u trenutnim uslovima.

Države nastaju i nestaju ali stvarne granice su tamo gdje je narod, a posmatrajući blisku prošlost svjedoci smo da su Srbi na ugroženim rubovima srpstva u fazi napuštanja svojih vjekovnih teritorija za razliku od šiptara.

Kada se kaže pola BiH je naše lijepo zvuči u kvantitativnom smislu, u kvalitativnom ima dosta manjkavosti najviše iz razloga što to nije jedna kompaktna cjelina.

Nisu Vojvodina i Mačva sa Beogradom kao prijestonicom bile u sastavu Srbije za vrijeme Dušanovog carstva ali jeste kompletna Stara Srbija sa prijestonicom u Skoplju, a da ne pominjemo ostale teritorije današnjih država Grčke, Bugarske, Albanije i bivših republika SFRJ. Ali kao što rekoh države se mjenjaju ali stvarne granice su tamo gdje je narod.

Naravno da nismo sami sebi najveći neprijatelji i trebali bi da konstantno pratimo stvarne neprijatelje iz okruženja i kada je za to vrijeme pozabavimo se njima i eliminišemo opasnost po naš narod, ipak najveće zlo nam je nanijeto od drugih.

Svakako da u mirnodopskom periodu poželjno je i potrebno eliminisati sve društvene anomalije i negativnosti u cilju jačanja nacije i države.

O realnosti naknadnog povratka izgubljenih srpskih zemalja na kojima više ne žive Srbi ne znam šta bih rekao, naša istorija nas uči da baš i ne trebamo biti previše optimistični ali opet ko zna, možda se točak istorije okrene u našu korist.

Max

Mene iskreno zanima kako se to sređuje ekonomija, pošto još uvek nisam čuo nijedan smislen odgovor od strane brda profesora, analitičara i ostalih koji se vuku po televizijama i youtube-u.

U suštini da bi u ovoj zemlji - Srbiji, život postao snošljiv, treba da ode još okvirno milion ljudi koji će da šalju doznake iz inostranstva, i da tržište rada i poslodavci krenu da se prilagođavaju nedostatku radne snage kroz plate, uslove rada i beneficije, a ne kao sada, da tlače zaposlene.

Kapitalizam koji ovde vlada ne postoji nigde.

Da se vratim na temu, u suštini Republika Srpska ima dve budućnosti, da se utopi u Bosnu ili da se ujedini sa Srbijom.

Ono što tu svakako treba raditi i što postoji kao problem, to je nedostatak decentralizacije, pa mi imamo jedan paradoks, da Šumadija koja je stvorila srpsku državu nema svoju pokrajinu, kao i još neki krajevi koji su sami sebe oslobodili.

Suštinski se da sprovesti ta decentralizacija i regionalizacija na način koji neće omogućiti stvaranje novih identiteta, jer hipotetički neko ko živi u pokrajini Severnoj Srbiji, teško da može da razvije 'severnosrpski' identitet, a ovako kad se nešto zove Vojvodina, onda možeš dobiti neke Vojvođane, jer se prvobitni naziv, koji je imao prefiks 'Srpska', kroz istoriju zaboravio.

Zapadna, Centralna, Istočna, Središnja, Južna, Severna Srbija itd. sa jakim regionalnim centrima i autonomijom koju ima Vojvodina... Ne zvuči loše.

КилометриCrna Gora pod nasim političkim, kulturnim i verskim uticajem, sa suviše malom populacijom koja bi mogla da iznedri trajan nacionalni identitet.


Због оваквих реченица нама сатанизују нашу и Краљеву тробојку и хапсе омладину. Пази како пишеш и причаш.
Црна Гора је под политичким утицајем Запада.
Чуш под културним и вјерским утицајем Србије.... 😱

Bik Koji Sedi

Jok i nisu, aj ne zajebavaj. Vecina ovih sto su glasali za nezsavisnost identifikuje se sa spc, pricaju istim jezikom, slave slavu, studiraju u Srbiji, imaju nekretnine i rodbinske veze, zene se i udaju po Srbiji, rade tu, slusaju muziku, gledaju filmove iz Srbije.
Najbolje da su pod uticajem marsovaca.
To što je kriminogena vlast napravila papazjaniju ne znači da moze tek tako da otuđi svest i mentalitet ljudi, a vlast je vrlo prolazna.