Игра бекова, Руизова лепотица и (не)видљиви Ле Талек

Црвена звезда је рутински савладала Јавор у 26. колу Суперлиге и одржала предност од 6 бодова у односу на другопласирани тим.

БЕКОВИ ЗВЕЗДЕ ГРАДЕ ИГРУ

Душан Анђелковић и Марко Петковић играју најбољи фудбал у Звездином дресу. Омалени леви бек имао је и у првом мандату запажених игара због којих је и остварио трансфер у иностранство, али није имао утицаја на резултат и игру као сада. Шта рећи за Марка Петковића, момка којег су силне повреде спутале да израсте у великог играча, а данас шпарта уз десну аут линију и један је од најконстантнијих играча овог пролећа.
Звездин тандем бекова је добру форму наговестио током припрема на Кипру. Анђелковић је успоставио одличну сарадњу са Боаћијем, док је Петковић одлично сарађивао по десној страни са Плавшићем. Игре с припремних мечева, пренели су и на првенство. Душан Анђелковић уписао је јуче пету асистенцију ове сезоне. Након дербија у Новом Саду, где је у трепавицу погодио Боаћија, јуче је асистирао Канги. Одлично се убацио леви бек по страни, фантастично центрирао на ногу нашем везисти, који је са ивице шеснаестерца постигао прелеп гол. Асистенцију је синоћ остварио и Марко Петковић. Он је у другом полувремену, након добре акције нашег тима, спојио са голом Срђана Плавшића и тако уписао своју трећу асистенцију ове сезоне. „Петко“ је јуче имао и пар прилика да се сам упише у листу стрелаца али је остао не једном голу који је постигао у првом пролећном колу против Новог Пазара. Тандем бекова је био агресиван на обе стране терена, доста понављања и убацивања по боковима и асистенције за голове. Представљају озбиљан фактор у Звездиној игри и биће главни адути у наставку сезоне, где Звезда жели дуплу круну.
РУИЗОВА ЛЕПОТИЦА
Играо се 83. минут утакмице. Џон Руиз је примио лопту на левом крилу, засекао ка средини и са врха казненог простора упутио фантастичан шут, који је завршио у самим рашљама гола Ђогатовића. Најлепши моменат утакмице. Овакви моменти се могу набројати на прсте једне руке када је игра Руиза у питању, а јучерашњи гол је само замаскирао бледо издање вихорног крила. Поново је Костариканац превише проводио залепљен за линију, грешио у пасу и губио дуеле са противничким играчима. Слаба игра нарочито је била евидента током првог полувремена у којем је био међу најлошијим појединцима. У наставку се изгледао тргао и заиграо боље. Користио је простор, кретао се више и могао да се упише у стрелце и пре гола који је постигао, али је опет у ситуацији 1 на 1 са противничким голманом слабо реаговао. То није први пут да му се дешава и Руиз мора бити концентрисанији у завршници. Оно што се не може замерити Руизу је игра у одбрани. Дефанзивно је одговоран, помаже Анђелковићу и често се враћа на нашу половину како би испратио противничког играча. Може се рећи да због тога и даље има место у стартних 11. Ипак од њега се много више очекује у нападачки акцијама, па се надамо да му је јучерашњи гол иницајална каписла за боље игре у наставку сезоне.
ГДЕ ЈЕ ЛЕ ТАЛЕК?
Шта се дешава са француским интернационалцем? Ле Талек је дошао прошле зиме из Мордовије и био један од најбољих играча Звезде протеклог пролећа. Спреман, чврст у дуелу, сигуран у пасу… Био је „девојка за све“. Играо штопера, дефанзивног везисту, убацивао се и асистирао, постизао голове… И даље се препричава игра с његовог дебија у вечитом дербију. Тада је на стадиону ЈНА, закључао средину терена, последњих 20 минута командовао одбраном због искључења Луковића. Чинило се да је Звезда добила универзалца који ће јој бити озбиљан фактор у игри. Међутим, ова сезона је сушта супротност, поготово игре овог пролећа. Француз не учествује у игри, нема га у нападачким акцијама, греши много у предаји лопте, а сада је почео да виси и кад је дефанзива у питању. Не чита више игру као што уме, често касни за противничким офанзивцима и због тога прави фаулове у опасној зони. Евидентно је да слабо стоји са физичком спремом и по правилу постаје невидљив у наставку утакмице, где нема допринос нашој игри. Звездин командос мора да се тргне и почне да личи на играча из претходне сезоне.