Има ли смисла наставак АБА лиге?

Кошаркашка сезона широм света прекинута је због епидемије Covid – 19 вируса који тренутно хара планетом. Док љубитељи кошарке, играчи, стручни штабови и остали кошаркашки радници у својим кућама чекају да се ситуација смири и да се поново стекну услови за игру, поставља се питање – како привести крају такмичења и да ли уопште има смисла настављати текућу сезону?

Са истим проблемом се суочава и АБА лига која је такође прекинута. У нормалним условима бисмо сада писали о полуфиналним дуелима који су требали у ово време да се заврше.

Постоји безброј околности које указују на то да је кошаркашка сезона 2019/20 фактички готова. Наиме, упркос најавама да ће се епидемиолошка ситуација смирити на лето, Covid – 19 је нов вирус о коме се доста тога не зна и постоји могућност да епидемија не дозволи окупљања на затвореном простору и када време отопли.

Поред тога, дворане и хале широм Балкана се претварају у привремене болнице, па је иста ситуација и са халом „Александар Николић“, „Ранко Жеравица“ и „Ареном“. Питање је докле ће постојати потреба за овим привременим болницама.

Чак и када би се ситуација у Србији и у региону смирила, епидемиолошка ситуација у Америци је још тежа него у Европи. Највећи број Американаца се налази у карантину, забрањено им је путовање у иностранство и није познато када ће играчи из САД моћи да се врати својим клубовима уколико би се сезона теоретски наставила.

Забрана изласка из куће такође значи да нико од играча није у могућности да тренира и да одржава форму. Ни већина НБА играча нема приступ кошевима и теренима. Током летње паузе играчи мање више одржавају форму и индивидуално тренирају. С тога чак и да се настави сезона, хоће ли играчи уопште моћи да се спреме за исту? Да ли ће моћи да уђу у форму за пар недеља? Чак и уколико би се организовала нека врста мини припремног периода, пауза и одмор код куће од неколико месеци ће сигурно утицати на кошаркаше и повећати ризик од могућих повреда.

Неке екипе из АБА лиге су већ почеле да уручују отказе па је тако Задар путем мејла сменио тренера Данијела Јусупа, док је епидемија корона вируса пробудила финансијску кризу у КК Цибона која је због тога уручила отказе тренеру Ивану Велићу, његовим помоћницима, као и радној заједници. С обзиром да ће прекид сезоне имати велике финансијске последице по клубове широм Европе, могуће је да ће и други клубови у региону бити приморани да ускоро откажу уговоре тренерима и играчима како би умањили финансијски удар који је настао због ове ванредне ситуације.

Како је мало вероватно да се сезоне наставе у неко скорије време, делује скоро извесно да од (регуларног) наставка сезоне нема ништа и да је најбоље да се праве планови за следећу, што такође представља велики логистички изазов имајући у виду да нема назнаке да ће Covid – 19 тек тако нестати и да постоји велика вероватноћа да ћемо морати да се навикнемо на живот са овим вирусом бар још неко време.

Са друге стране, сведоци смо кампање КК Партизан да се они као првопласирани прогласе шампионима АБА лиге и да им се на основу тога додели место у Евролиги. Међутим, у табору нашег ривала као да су заборавили да је регуларни део сезоне ипак само увод у плеј-оф у коме се сезона решава и да прво место даје само предност домаћег терена у плеј-офу и ништа више.

У протеклих неколико сезона имали смо прилику да гледамо веома узбудљиве утакмице у полуфиналним и финалним серијама АБА лиге са неочекиваним епилозима. У сезони 2015/16 тада првопласирана екипа Будућности није успела да одбрани домаћи терен и четвртопласирана екипа Меге успела је да изненади Подгоричане и да се пласира у финале.

Ни Црвена звезда није имала лак посао – у првом дуелу полуфинала екипа Цедевите је дошла веома расположена, предвођена Џејкобом Пуленом и приредила је Звезди прави револверашки обрачун који су наши кошаркаши на једвите јаде успели да добију.

У сезони 2017/18 Звезда је на крају регуларног дела сезоне била првопласирана али се видело да је наша екипа била у паду форме и није успела те сезоне да одбрани титулу.

Најзад, навијачи Партизана сигурно добро памте Кецманову тројку преко целог терена у Загребу за титулу тада НЛБ Јадранске лиге у сезони 2009/10. Међутим, првак регуларног дела те сезоне није био Партизан, већ екипа Цибоне која је и поражена у финалу.

Дакле, прво место на табели у регуларном делу сезоне јесте подвиг али не значи ништа јер се шампионска титула на Јадрану осваја крајем марта и почетком априла у међусобним дуелима у плеј-офу, а не пре тога.

КК Партизан јесте првопласирана екипа на табели са највећим бројем победа, али против екипа који су директни конкуренти за плеј-оф (Цедевита, Будућност, Црвена звезда) Партизан има скор 1-1 и има лошију кош разлику, осим против Будућности где је кош разлика нерешена.

Осим тога, за евентуални наставак сезоне или за проглашење победника постоји и проблем што неодиграна утакмица у Морачи између Црвене звезде и Будућности никада није добила свој правни епилог, већ је председништво АБА лиге ово питање гурало испод тепиха до самог прекида сезоне.

Уколико би се играо само плеј-оф, постоји проблем и што Цедевита и Морнар имају исти скор и питање 4. места такође није решено.

Место у Евролиги за шампиона АБА лиге свакако није загарантовано, већ шампион има само предност за вајлд карту а одлука је на Евролиги. Како је наставак сезоне неизвестан и за саму Евролигу, остаје да се види која ће одлука тамо бити донета и на који начин ће се ово такмичење одиграти следеће сезоне.

Једна ствар је неспорна – за кошарку ће бити времена и само је питање дана када ће се лопта поново закотрљати широм планете. Међутим, сваки људски живот је драгоцен и њега не можете вратити назад. Зато је тренутно само битно борити се за животе и здравље људи, а све остало ће доћи после тога.