ИН МЕМОРИАМ – Бора Станковић

Легенда српске и светске кошарке и један од оснивача Кошаркашког клуба Црвена звезда, Борислав Станковић, упокојио се данас у Београду у 95. години. 

Бора Станковић је рођен у Бихаћу 9.  јула 1925.  Током другог светског рата био је чак и у заробљеништву, са обзиром да је његов отац био део чета Драже Михајловића. Након стрељања његовог оца пуштен је из заробљеништва, амнестијом великог дела омладине погубљених четника. Током рата погубљен је велики број Бориних рођака.

У Београду завршио је ветеринарски факултет али се активно укључио у прве кошаркашке активности у Југославији. Са Небојшом Поповићем, браћом Шапер и Ацом Николићем је започео пионирски подухват под зидинама Малог Калемегдана, формирање кошаркашке секције Црвене звезде и стварању терена. Управо тај терен је постао колевка кошарке на овим просторима. Са Звездом је освојио три националне титуле.Након играчке каријере био је кошаркашки тренер, а најзначајније успехе постигао је са ОКК Београдом освојивши 4 националне титуле. Са италијанским Орансодом је освојио првенство Италије, као први страни тренер којем је то пошло за руком.

Након тога се бавио административним активностима у кошарци, и био на далеко познати функционер ФИБА. Генерални секретар Светске кошаркашке федерације  био је од 1976. до 2002. године, а био је и члан Међународног олимпијског комитета (МОK).Никада пре њега Србија и Југославија нису имале тако утицајног функционера.

У Кошаркашку кућу славних уведен је 1991. године, а у Фибину кућу славних 2007. године. Нека му је вечна слава и хвала.