ИНСТАНТ АНАЛИЗА: Шта Никола Стојиљковић доноси Црвеној звезди?

Звезда има новог шпица од којег ће се очекивати велики допринос и у домаћој лиги и у борби за Европу!

Касно увече одјекнула је вест да је Звезда завршила све са Николом Стојиљковићем из Браге, који ће као позајмљен играч носити дрес Црвене звезде наредне сезоне, са правом откупа.

Као што сте до сада навикли, РСБ ће се потрудити да у инстант анализи представи најважније играчке и људске каратеристике играча који ће бити носилац напада Црвене звезде у наредној сезони.

КОМПАРАЦИЈА СА ПЕШИЋЕМ

Већина љубитеља фудбала ће се прво питати шта то Стојиљковић ново доноси у односу на Пешића, односно колико су они сличан или различит тип нападача. На први поглед је јасно да је Стојиљковић доста корпулентнији и јачи нападач, који неће имати проблема да издржи дуеле са јаким дефанзивцима. Такође, једна од главних карактеристика у игри нашег новог шпица јесте и то што је изузетно агресиван, што у појединим ситуацијама додатно истиче његову физичку снагу као примарни адут. Другачији је профил од Пешића, али би њих двојица у формацији са два нападача могли прилично добро да функционишу, због тога што Стојиљковић пуно простора отвара саиграчима својом кретњом.

ТАКТИКА, ТЕХНИКА, ЉУДСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

За нападача је, као што знамо, једна од најважнијих ствари како се сналази пред голом противника и какав му је проценат реализације. Стојиљковић се одликује тиме што увек бира једноставна и конкретна решења пред голом противника, не воли да компликује и често се одлучује за јак шут уместо пласиране лопте. Више него солидно прати игру, често је „први на лопти“ и пуно голова би могао да постигне након одбијених лопти у казненом простору. Одличан је у скок игри, и чак са дефанзивцем на леђима неретко може да постигне гол, а како знамо да Милојевић цени игру из прекида, несумњиво ће и овде добити ново оружје. Стојиљковић није добар техничар, избегава да трчи са лоптом, али има сигуран пријем, и не воли да компликује у игри. Када види да је у „опасности“, воли што пре да одложи лопту саиграчу како је не би изгубио. Апсолутно је подређен тиму и чини све како би тим са њим у игри извукао резултатски максимум.

Оно што ће навијаче можда и највише обрадовати је чињеница да Стојиљковић са апсолутно истим жаром улази у сваки меч, и никада се не штеди. Потпуно исти, стопостотни приступ, има и против Бачке и у плејофу/групној фази Лиге Европе, никада неће калкулисати, и никада себи неће дозволити да пружи мање од своје горње границе.

Стојиљковић потпуно одговара профилу нападача и човека какве жели тренер Милојевић, са којим је и сарађивао у прошлости – класичан шпиц са изузетном радном етиком и респектом према тиму и саиграчима.