ИНТЕРВЈУ СА НЕБОЈШОМ ЧОВИЋЕМ : Прозивали су да је држава наш банкомат а ситуација је тотално супротна, нудили смо УППР Партизану!

Кошаркаши Црвене звезде успешно су започели нову сезону у Евролиги и АБА лиги на радост многобројних навијача. РСБ вам доноси ексклузивни интервју са председником ККЦЗ, Небојшом Човићем, са којим смо попричали о актуелностима из ове сезоне, као и о многим другим темама. Са поносом вам представљамо један од најобимнијих интервјуа који смо имали прилике да урадимо.

Претходног викенда, Звезда је успешно завршила први део сезоне у АБА лиги убедљивом победом против Будућности. Како ви видите тај максимални скор и каква су ваша очекивања у наставку регионалног шампионата?

– Све у овој сезони, дакле од 1. јула, видим изузетно добро. Одрадили смо одличан посао у АБА лиги ако је резултат једино мерило, а јесте, без грешке. Тринаест кола, свих тринаест победа, иако смо имали велике напоре, јер овај нови формат Евролиге уопште није наиван. Имате мало времена за тренинге, више сте по авиону и по аеродромима, међутим мислим да Дејан Радоњић, стручни штаб, играчи и сви остали, комплетна управа, посао одрађују најбоље могуће у оквирима могућностима. Оно са чим се срећемо где нисам баш задовољан су – финансије.

У реформисаној Евролиги, која је, чини се, никад јача по квалитету, Звезда је у групи тимова који имају 5 победа и 7 пораза и после величанствене победе над Макабијем смо опет близу плејоф зоне. Какве су даље амбиције у овом такмичењу и којим бисте резултатом Ви били задовољни?

– Евролигашке амбиције су да играмо Евролигу у овом новом формату и да у свакој утакмици, у оквирима могућности, пружимо максимум. Амбиције у смислу да морамо да будемо први, четврти, шести или осми – врло искрено вам то говорим – не би биле реалне. Зашто? Па, први разлог је да је ово прва сезона Евролиге у овом скраћеном формату. Други разлог је да Црвена звезда нема финансијску структуру којом би могла да парира клубовима који имају много веће буџете. Не мислим да су паре најважније, што се могло видети и синоћ против Макабија. Уз дужно поштовање Макабију, али они су легија странаца. Да вам право кажем, да сам председник таквог клуба, демократски бисмо решавали такву ситуацију врло брзо. Кад видите онолико скупих играча, мислим да у збиру сви изађу око 15 милиона евра, а онакво понашање. Црвена звезда ову сезону у Евролиги треба да искористи да направи што је могуће бољи резултат, да одиграмо што је могуће боље и да сви заједно уживамо у тим утакмицама. Знам да нас боли сваки пораз, и то све нас боли – навијаче, тренера и стручни штаб, играче, управу. Знам и да нас страшно боле неке утакмице које су изгледале као да су добијене, међутим у спорту, а нарочито у кошарци, утакмица није готова док се не заврши. Наш тим је до сада направио изванредан резултат, имамо скор 5-7, идемо даље. Имамо још три кола до краја године: прво Олимпијакос у Атини, затим Реал у Пиониру и 29. децембра ћемо дочекати ЦСКА у Арени. Верујте ми да не желимо никакво оптерећење. Ако уђемо у осам најбољих супер; ако не уђемо, и то је добро, али је нама најважније да и ове године будемо прваци регионалне лиге и тиме обезбедимо свој статус и за следећу сезону. И она ће бити врло интересантна, јер ће фајнал-фор Евролиге бити у Београду.

Звездашку јавност увек интересује прича о појачањима, скоро као и резултати екипе. Да ли има неких помака на том плану?

– На плану појачања се интензивно ради све ово време. Међутим, да напунимо ростер само да бисмо га напунили, није ничија жеља. Друго, морамо пажљиво да доводимо играче водећи рачуна да смањимо ризик од могуће грешке. Знате, када имате пуно пара, имате простора за грешку, али када немате пара, а морате да доведете играча који би правио предност у игри, морате водити рачуна. Али у сваком случају, коначну одлуку о томе доноси струка у договору са управом клуба. Мислим да ћемо доћи до решења већ након Нове године. Које је то име и презиме могу да кажем само да се не ради о Џордану.

Први пут смо у ситуацији да евролигашки имају два везана кола у оквиру једне недеље и сада после два циклуса можете ли нам рећи како се целокупан клуб сналази у таквој ситуацији?

– Добро смо се снашли, али јако је напорно. И мислим да треба размишљати, видећемо и са људима у Евролиги, да се формат у погледу тајминга одигравања утакмица за следећу сезону некако другачије постави. С тим што, знате шта, има ограничења. Ту су и национална првенства, регионална првенства, а ту ће још додатно ограничење бити и прозори са којима ФИБА креће у 2017. години са светским и европским првенствима. Велико је ово оптерећење и мислим да треба добро анализирати. Видим да и у другом клубовима има доста повређених играча, доста искакања из ростера… Верујем да ће људи у Евролиги направити темељну анализу и да ћемо већ следеће сезоне напредовати са другачијим тајмингом када је такмичење у питању. Јер ово је веома напорно и тешко.

Од вашег доласка на чело клуба 2011. године, читав корпус медија и људи из света спорта створио је атмосферу да је држава Звездин банкомат и да има неограничене ресурсе. Неупућени навијачи нису свесни свакодневних потешкоћа са којима се клуб сусреће. Упркос тешком амбијенту клуб се труди да испуни своје обавезе, па можете ли нам рећи каква је тренутна финансијска ситуација?

– Да, нас прати тај глас који је свесно смишљен по Гебелсовом методу. Хиљаду пута, десет хиљада пута поновите лаж и… А заправо је та лаж постављена по аутопројекцији једног клуба који је радио по том принципу. Колико им треба пара, они назову државне функционере или их доведе да шутирају голове на Маракани и онда добију паре. ОК, поштујем та времена … И Црвена звезда је небројено пута излазила са врло јасним финансијама и оно што смо објављивали је заиста тако. За разлику од неког претходног времена, Евролига је увела финансијски фер-плеј. Ми немамо право да варамо Евролигу, где шаљемо финансијске извештаје. Они морају бити оверени од ревизора и подложни су независним ревизорима Евролиге. Ми смо озбиљан клуб и озбиљни људи који се не играју таквим стварима. Такође, Звезда данас има и сопствене приходе: од улазница (полусезонских, сезонских, дневних карата), одређене приходе од трансфера (само Калинић милион, па Боби 650.000) и имамо приходе од ТВ права. Добијамо и одређена средства од државе. Конкретно, наш највећи спонзор, ако бисмо га уопште могли повезати са државом, је Телеком, и тај уговор је у висини од око 800.000 евра годишње. Додајте на то и ПДВ, то је 960.000 евра. Имамо и помоћ Града Београда, који има Правилник и у зависности од успеха добијамо одређена средства. Претходне године је у питању била цифра од око 250.000 евра, толико ће изаћи и ове године. Немамо више никакву државну помоћ. И немамо разлога да лажемо у вези са тим. И сада, ако од државе добијемо око 1.200.000-1.300.000, а држави за порезе и доприносе и остало вратимо негде око 900.000 евра. Тренутно финансијско стање у клубу је компликовано, тешко, али се надамо да ћемо добити помоћ. Из простог разлога што тренутно не видим у Србији клуб који боље репрезентује и Београд, и Србију од КК Црвена звезда. Волео бих да има и многих сличних клубова, али некако је наметнута та прича да нам је држава банкомат, на коју смо низ пута и не треба више ни одговарати. Него, ако сматрају да нам треба помоћи, нека помогну, а ако не сматрају, борићемо се колико можемо. Знате ону стару – колико пара, толико музике. Србија не воли људе који Србију желе да мењају набоље, и то мислим од политичког дела, па надаље у свим областима.  Србија не поштује и не прашта успех, тако да су све то неки параметри који утичу на све ове околности. Углавном, ништа нећемо крити, нити имамо разлоге. Такође, што се тиче медија, Црвена звезда нема ниједан свој медиј са некаквом својом емисијом која би се, ето, можда, звала „Црвено-бели свет“, за разлику од неких других којима не бисмо помињали ни име.

Колики је планирани овосезонски буџет за први тим и комплетан систем?

– Први тим је 2.8 милиона евра нето, бруто изађе између 3.2 и 3.3 милиона евра. А цео буџет би требало да се затвори на око пет милиона евра, са свим осталим млађим селекцијама. Не заборавите да имамо преко тридесет дечака који су на школовању, и које је једним делом обавеза Звезде, њихов смештај и комплетна исхрана. Поједини од њих имају и одређене стипендије и наравно ФМП, који се користи за разигравање млађих играча. Ево, данас смо управо договорили да Ребић, кад оздрави, пређе у Мегу. Нећемо ниједном младом играчу стајати на путу ако видимо да баш и нема перспективу у Звезди. Па, ако буде проиграо и разиграо се, врата никоме нисмо затворили.

Да ли постоје дуговања играчима из прошле сезоне и уопште претходних сезона?

– Постоје дуговања из прошле, па чак један део и из ранијих сезона. Имамо део дуга према Јаки Блажичу и Бобану Марјановићу и ја сам врло захвалан на стрпљењу и разумевању финансијске ситуације. Из прошле сезоне постоје дуговања према четворици-петорици играча, али то заједничким договором треба да решимо до краја сезоне. И њима сам веома захвалан што разумеју ситуацију. Али постоје и дуговања играчима у овој сезони и, право да кажем, није баш лако носити тај терет, посебно кад видите и њих стручни штаб, према којима такође постоје одређена дуговања, како се боре за грб и боје Црвене звезде. А вама су, на неки начин, везане руке. Наравно, Црвена звезда никада у својој историји није била клуб који није делио судбину народа у овој земљи. Знате шта, није проблем да пара нема ако их заиста нема, а не да упаднемо у варијанту да нема пара јер смета Пера или Мика или Жика.

А да ли сада сметају?

– Не знам. Србија има чудан амбијент у ком се успех не прашта. И не бих волео да почнем да примећујем и те факторе, мада ме ништа не би изненадило. Чак ме не би изненадило ни од оних који су били у Звезди па направили дуг, који је 2011. износио петнаест милиона евра, да они сад знају како треба боље да се ради. А стицајем околности нису умели онда кад су били у клубу. Звезда ове године пролази са много мањим парама у односу на нека друга времена, кад је било више пара, а мање резултата. Ово сад дође некако обрнуто пропорционално, нема се пара, а праве се добри резултати.

Да ли медији у Србији схватају да Звезда нема пара и да ли се мало тај притисак јавности мења у односу на ону почетну хајку?

– Схватили би они, не дао Бог, кад би се Звезда угасила. Што је и била идеја неких појединаца у претходном времену. Тек онда би можда схватили да Звезда нема пара или нема довољно пара да извуче све пројекте у којима се налазимо, али и онда би рекли да смо неспособни и слично. Део медија води смишљену кампању против клуба и мислим да је јасно који су то медији и појединци.

Они знају врло добро нашу ситуацију, али свесно пласирају?

– Да, и страшно су опседнути. И Црвеном звездом, и мноме. Као да смо им постали ноћна мора.

Колико сте задовољни продајом улазница и осталих артикала од почетка сезоне и да ли је можда у плану довођење неког иностраног спонзора, као што је то био Лаки бет?

– Ма, спонзоре јуримо сваки дан, и велике и мале. А ти медијски напади и удари на Звезду као да су у функцији одвраћања спонзора. Ако играте лигу у којој су стално неке свађе, ко ће подржати ту лигу и њене клубове? Покушава се направити прљав амбијент. Очекивао сам, што се тиче посете, више гледалаца на појединим мечевима у Арени. Међутим, то се није догодило и има објективних разлога. Пре свега, овај нови формат где су утакмице учестале и нисам сигуран да људи имају довољно материјалних средстава да их све испрате. Али не можемо другачије. Прошле године нам је буџет био 5.2 милиона, од чега је 1.8 милиона прибављено од улазница, што није мали проценат. Праве се и комбинације са мечевима у Пиониру, кад не можемо у Арени, која ће бити заузета у јануару и делом фебруара, због Атлетског првенства. Имали смо проблем у Арени са семафором уз разумевање са Евролигом, али смо морали да уђемо у инвестицију од 11 милиона динара за комплетно нове семафоре у Арени. И то смо заједно урадили – клуб, Град Београд и Комбанк Арена, чиме ћемо направити одређено рефундирање за трошкове термина које смо направили. Мислим да ће семафори бити готови до краја јануара. Проблем Арене, за који нисам ни знао, је да по пројекту није предвиђено постављање онако великих семафора. Арена има уске семафоре на оном прстену и они не смеју бити веће висине од, рецимо, два метра, док дужина може бити и десет метара. И зато се сад мора правити специјалан семафор. Код ових садашњих, америчких, је век трајања учинио своје и напросто их морамо заменити.

Како сте задовољни подршком Града генерално, и што се тиче Арене и што се тиче, хајде да кажемо, неких накнада за презентовање Београда?

– Знате шта, када поредим то са једном Олимпијом, која има око милион и по за сезону, или Цибоном у Загребу која је на сличном нивоу, у односу на нас који дођемо и до 300.000 евра – онда нисам задовољан. А опет морам да кажем да имамо сјајне односе и са Славком Гаком, и са Синишом Малим. Београд би могао да да више, али мора бити уређено системски, што сам рекао и ресорном министру спорта, Вањи Удовичићу, са којим такође имамо изузетну сарадњу. Морамо сви заједно сести и направити систем финансирања врхунског спорта у Србији. Не мислим само на Црвену звезду, већ на све спортове. Нови Закон о спорту је предвидео спортског фонда или фонда спорта, али треба дефинисати како се пуни тај фонд и по којим критеријумима се издвајају средства одатле. Скоро сам имао разговор са Зораном Јанковићем, градоначелником Љубљане, и упитао га какав је модел финансирања. У Словенији и у ЕУ су клубови доста везани за локалну самоуправу. И Зоран ми је рекао: „Имамо оно што је основ за клуб, 300.000 на годишњем нивоу. Преко тога иду додаци реда 500.000 евра ако Олимпија игра европско такмичење. На то имамо и додатно млађе селекције и још неке бонусе“, и кад на крају све скоцкају, имају око милион и по годишње. Исто тако, ККЦЗ, пошто се доста прича о приватизацији, и ми смо отворено подржали такву идеју, је и сада отворена за приватизацију. Ко жели да уђе у клуб и да поставимо елементе сарадње, на располагању смо му. С тим да постоји огромна суштинска разлика у економском смислу – кошарка није фудбал. Кошарка је спорт, и јесте спорт индустрија, али фудбал је потпуно супериориран. И кошарка нема такве могућности, видећемо да ли ће их имати, да уопште враћа уложена средства. Док у фудбалу средства можете да вратите за годину или две, у кошарци ће вам бити потребно пет или шест. А можда и нећете никада. Био бих задовољан и да се држи позитивна нула.

Да ли то значи да је за опстанак клубова у оквиру СД Црвена звезда који се баве условно речено мањим спортовима нужна сарадња са фудбалским клубом?

– Ја мислим да је преко потребна. Сматрам да цело спортско друштво треба да се реконструише у том правцу да фудбалски клуб буде основ свега, а да остале секције буду пратеће. Нешто попут Реала и Барселоне, али не у потпуности пресликано због времена и амбијента у коме ми радимо. Надам се да ћемо сви заједно доћи до таквог решења.  Тренутно је јако тешко, докле будемо могли да издржимо – издржаћемо. Имамо велико разумевање од свих запослених у клубу за тренутну ситуацију. Играчи савршено разумеју комплетан амбијент, имали смо скоро састанак око кога се подигла велика медијска прашина, дигла се галама да смо га крили и свашта нешто. Моја дужност као председника КК Црвена звезда није да обавештавам јавност о сваком састанку. То би био у оном истом нивоу када бих објављивао када сам увече легао, а ујутру устао. Појавили су се којекакви инсајдери који су „извештавали“ о атмосфери у којој је протекао разговор, а који је прошао у једном нормалном тону и узајамно уважавање, уз констатацију да нам време и није баш савезник. Делује смешно,  да не кажем и тужно да немамо нормалну исплату струке и играчког кадра уз све резултате које постижемо. Па вас онда мало и заболи џигерица када видите неке друге клубове који имају сву финансијску потпору и стабилност, а никакве резултате. Цело Спортско друштво Црвена звезда је неправедно скоро свакдоневно прозивано  да је држава наш банкомат, а ситуација говори тотално супротно. Зато ми треба да користимо медије да презентирамо реалну слику и чињенично стање ствари уз максималну конструктивност како би заједно са државом дошли до система финансирања врхунског спорта као и до приватизације.

Тај систем финансирања државног спорта већ се претвара у  флоскулу обзиром да се користи већ веома дуго. Шта мислите шта је узрок – недостатак квалитетних идеја или јеноставно недостатак средстава?

– Ја мислим да се није село до краја и да нисмо анализирали целу ситуацију. Постоје могућности примене нечега што се и ради у ЕУ, да рецимо од дувана имате оређени проценат, да од алкохола имате одређени проценат, да од кладионице имате одређени проценат и то су баш мали проценти. Узмите само да на једну паклу цигарета додате четири динара и израчунате све порезе и акцизе и дођете до рачунице да ће пакла цигара од сутра ће коштати 304 динара уместо 300. Од та четири динара равномерно узмете и распоредите: један динар за фонд врхунског спорта, динар за науку, динар за образовање, динар за здравље и ако хоћемо да не будемо баш на четири, већ да заокружимо на пет динара, па нека додатни динар буде за социјалу. Сличан модел може се применити и код алкохола. Е такав фонд онда мора да буде строго контролисан, и морају да постоје критеријуми како се из тог фонда деле средства клубовима. Ја сам страствени пушач и не верујем да ћу оставити цигарете зато што би цена отишла за тих пет динара. Чисто сумњам да то није у духу ММФ-а и Светске банке, јер неки су то већ урадили. Немци на пример имају сличан модел, можда је мало другачији, али ајде да пробамо да и то поставимо и да помогнемо спорту јер спорт је велико благо комплетно наше земље. Узмите само резултате и Ђоковића и репрезентативних селекција. Али спорт морамо стимулисати, неће бити репрезентација ако нема клубова.
На пример женска кошаркашка репрезентација је направила изванредан резултат а ми имамо проблем са клубовима. Стицајем околности почео сам да пратим женску лигу јер помажемо ЖКК Црвена звезда, и то је један од најтрофејнијих клубова у овој земљи. И онда видим каква је лига – то је мучење, то је просто да вас буде срамота тих девојчица. То нису ни мале паре јер велике паре су и 200 и 500 евра, али до 50.000 евра на годишњем нивоу се може затворити цео буџет. Да не причам шта би се могло урадити са већом цифром. И онда ме понекад срамота када то морам да упоредим са мушком кошаркашком секцијом. Ми морамо да нађемо начин заједно са државом. Ја кад то кажем не мислим само да држава само даје паре. Менаџменти клубова су у катастрофалном стању у систему приступа, образовања, нових кадрова и нових идеја. Нема више СОФК-е. Сада је друго време и ти мораш да се бориш за тржиште. Наравно да ти и држава евентуално помогне у свим тим стварима колико може али ништа ван принципа ЕУ. Још само да кажем да се дневно прода око пет милиона комада цигарета. Уз повећање од пет динара то је 25 милиона дневно, 750 милиона месечно. Па нек буде да сам погрешио за пола, па нека је свега 300 милиона само из нечега што има потпуно основа да одатле буде финансиран врхунски спорт. Тако и на алкохолу. И да вам кажем, потпуно ми је нелогично да се неко клади на вашу делатност или догађај и неко на том клађењу добије – а шта ми добијамо? Да би ти могао да се кладиш на нашу утакмицу ја би требало да ти дам права да се кладиш на моју делатност. Нашим законом то за сада није дефинисано.

Много форумаша из иностранства нас је питало како могу финансијски да помогну клуб и да ли сте можда размишљали да покренете неку акцију чланства за нашу дијаспору?

– Ми имамо отворено чланство и учлањивање у Звезду. Мада то генерално иде јако слабо. Наслушао сам се тих прича „има нас четири милона и нек свако да по један евро…“ Плашим се да то још није реално. Морали би да направимо једну малу службу која би требало да одради све те ствари. Ипак нисам сигуран колико ће то да иде. По мени је решење у некој врсти реорганизације, трансформације спортског друштва. Спортско друштво мора да буде стварно капа, а наши статути треба да буду такви да гравитирају спортском друштву. У смислу СД које је корпорација и централно седиште, уосталом може да се постави да централна осовина буде фудбалски клуб. О том потом.

Јесте ли разговарали можда са некима од представника осталик секција у СД?

–   Ја сам члан управног одбора СД-а и кад се видимо на управном одбору се стално анализирају те ствари, али ми никако да кренемо у оперативну акцију – да се направи идејни пројекат и да се све то конкретизује. Мислим да има и неразумевања између самих клубова јер има доста различитих спортова у оквиру СД-а. Ја никада нисам био то да Црвена звезда у кошарцу буде најважнија у СД-у. Не, ми морамо да чувамо СД и да направимо надоградњу. Мислим да оваква организација СД каква је данас представља нешто што морамо организационо  постепено да мењамо. Причамо стално и сви клубови имају огромне проблеме. Многи клубови траже помоћ од спортског друштва, а СД нема могућност да финансијски помогне. Морамо организационо то да решавамо. Знате кад се нађемо на управном одбору имамо времена да причамо о томе, а онда свако оде у свој клуб; сезона му је у току, јурњава, проблеми… Свако крене да јури за себе и сложимо у праву ствар, а то је озбиљан пројекат. Пројекат од кога у великој мери зависи будућност СД-а. Звезда има потенцијал. Кад погледате европске и светске клубове брендови у они који имају армију навијача. А ми још увек нисмо свесни колика је снага бренда Црвене звезде и колико тај бренд може да да синергију и неким другим брендовима. То су рецимо и Реал и Барселона урадили, Манчестер у великој мери…мислим да ту има простора да уђемо у такве пројекте и да будемо стрпљиви. Није пројекат где ћете ви за годину дана направити 100-200 милиона евра, али морате га поставити и кренути да зидате на тај начин. Наша организација Спортских друштава у земљи, а већ смо поменули менаџменте у великом броју клубова, је остала на ниову претходне Југославије. Ништа се ту од капиталног значаја није променило. Друго, спорт није само разонода то је и бизнис. Е ако кренете да постављате као да је бизнис онда се зна шта је, то је индустрија и то не мала.

Да се вратимо на тренутак на ону причу о Закону о спорту, апропо овога што сте рекли. Да ли сматрате да нови Закон даје могућности да се једно спортско друштво води као друштво у оквиру, да кажемо, редовне индустрије?

– Па, Закон о спорту, овај нови, је дао могућност да се прави различите организационе форме. Е сад, он је дао и једну раскрсницу, у погледу односа професионално-аматерско. И дао је могућност да у оквиру самог спортског друштва имате професионалне и аматерске погоне и ни то није никакав проблем. Ако клуб не водите као фирму, како год га дефинисали, нећете успети. Друго, клуб мора да се води пуно радно време, и више од тога. Ако га водите само као да допуните биографију, неће дати резултате, и нешто је што личи на неко прошло време СОФК-а које је постојало у бившој Југославији. Не видим сметњу у овом Закону, мада имате у њему да ће бити донет Закон о приватизацији.

Како гледате на ту одредбу?

– Ништа, чекам да га донесу.

Да ли је могуће приватизација у спорту?

– Зависи шта имате да приватизујете. Ево, на пример, Кошаркашки клуб Црвена звезда. Он нема ништа oсим имена. Калемегдан и терени, све је то на коришћење, није у власништву, већ је у закупу на 99 година, такве су одлуке. И то ће бити шарено, од клуба до клуба. Фудбалски клуб има имовину – стадион. Шта је власништво ККа? Бренд, играчи и све оно што је вам под уговором, па чак и лига у којој се налазимо. Не мислим да је то баш наивна ствар. И знам да ће ме сад напасти и рећи – час јеси за приватизацију, час ниси. Али хајде да уредимо, да направимо правила игре, заједнички преточимо у документа, да не добијемо само закон како бисмо рекли да га имамо, већ да се може имплементирати. Колико би сад вредео ККЦЗ? Процене фирме и да видимо. И ми то стално можемо да правимо под системом, удружење грађана је поверило посао фирми која се на пример зове „Клуб“, која има своје делатности. И КК постане приватан, унутра су акционари или деоничари, али удружење грађана има могућност праћења и контроле. Да пробамо да елиминишемо тај страх како ће нови власник све распродати и уништити, а и кад поверавате, постоје варијанте уговора под којим условима му се то поверава. У сваком случају не сме да мења име, да дерогира сам клуб у сваком другом смислу. У нашим законима никад нисте имали оно што Шпанци имају. Дође управа, направи минус, они који су дошли у управу ће покрити минус. Не, код нас како ко покрије минус, само оде, а дође следећи. Има ту простора да се пуно тога доради. Е сад, Министарство и Вања Удовичић разумеју проблем, али је ту кључна карика да Звезда и Партизан, као два глобално најјача спортска конгломерата у Србији, морају да седну и да се договоре и да онда са Министарством заједнички урадимо пројекат. Сви остали ће се уклопити ако се ми договоримо.

Да ли је икако могуће направити заједнички договор са Партизаном?

– Да вам право кажем, до сада нисмо нешто успели. И не само са овом новом управом, са њима смо тек почели нешто да разговарамо. Али они су функционисали по систему да, када представник Црвене звезде каже да је данас дан, и заиста је дан, они кажу да није и да опет размислимо. Па их питате да ли је ноћ, а они кажу да није ни ноћ, али није баш ни дан. И са њима је онда јако тешко функционисати. А разлог за такве односе јесу паре и улога политичара – теби дам више, њима мање, па онда то обрнемо и забављамо се. Морају постојати критеријуми, па колико имамо пара, дајте да распоредимо. Ко има способнију управу, набавиће више. Али све је овде постављено у домен аброва. Малопре сам говорио колико добијамо од државе. Одмах ће на то доћи – јесте, јесте, али колико ти је овај са којим сте добри у политици утиче на приватне фирме, па вам он одатле нешто… Није спорно, не бежим од тога ни да Црвена звезда на свој сајт окачи и плате играча, ма нека све буде транспарентно, али да не испаднемо ми магарци и да неко то злоупотреби. Као што стално раде. Ево, Цирбес је прошле сезоне играо за 250.000 евра код нас. А оно приче о авионима и камионима. Најскупљи играч у прошлој сезони је био Милер са 350.000 долара, као што и ове сезоне најскупљи играч има толико. Нећемо му помињати име, јер није један, него их има двојица. Али кад изађете на некакве сајтове, напросто се изненадите, и онда зовем Давора да се горко нашалим и да га питам колико ови коштају. И стално се то врти. Када клуб крене да одговара, није интересантно. Кад имате лепу вест, то више није вест у Србији, само дај да га некога пљујемо, да газимо. Ако си још направио и неки резултат, дај да га скроз увучемо у блато.

Да ли је истина да сте претходном руководству Партизана, у чијем је саставу очигледно неформално учествовао и тренер, понудили програм УППР-а како би се избавили из својих дугова?

– Истина је.

Како су они реаговали?

– Па по оном систему „дан-није дан“. Било би им драго, али да нисам Звездин. Никад нисам бежао од тога, чак је и долазила група од тројице њихових званичника да причају са мном и све сам им испричао и понудио. Али како би они сада ушли у то кад су нам и оца и мајку око тог УППР-а. Није ли то онда кисело грожђе? Такође сам иницирао и неколико састанака, и док је још Ђилас био градоначелник, да Звезда и Партизан направе заједнички приступ и да конструктивно изађемо са државом. Шта ћу ја да се свађам са сопственом државом, побогу? Постоји и још једна проста ствар. Ако хоћеш да се бавиш политиком, хвала Богу, Србија нема дефицит у постојању странака, иди бре и учлани се у неку странку. Ако ти је то мали избор, па направи и нову странку. А не да уместо конференције о утакмици ти држиш политичку тираду или неке спортске емисије у којима је више приче о политици.

Да ли сте приметили да се тај комбо ефекат одразио на француску лигу, где је одређени тренер рекао како има један од најмањих буџета, јер вероватно није био обавештен да Французи имају званичан податак који објављују и да је његов буџет заправо међу највећима, иако је рекао супротно?

– Приметио сам. И волео бих да имам 70% тог малог буџета за Црвену звезду. Па да ми овде пробамо са тим неким ситним буџетом… Али шта год сад да кажем, могу само опет да уђем у онај вртлог шутирања и препуцавања и нека иде више с милим Богом, доста ми је тога. Не уживам у томе, нити бих отварао те ствари да су свима потпуно јасне, мада остајем и даље иза свега онога што сам рекао, и још јаче и тврђе. Игра се утакмица пре неко вече, и погледам утакмицу Партизана, јер генерално волим да гледам кошарку. Са Бешикташом су играли. И гледам ја, скандирају они пет минута о Човићу са оним глаголом сексуалним. И не могу да верујем. Ето, извињавам се што сам толико дубоко ушао у главу, шта да радим. Не разумем, не могу да верујем шта им ја сад то радим.

У којој мери сте задовољни приходом од Евролиге с обзиром на реформу такмичења?

– Е па ту нисам задовољан. Очекивао сам да ће бити више пара и ту ћемо, богами, преговарати жестоко. Али прво морам да водим клуб као председник. И морам повремено да се свађам кад ми није до свађе. Није ово добро ни за моје односе са тим људима, јако се добро разумемо, али надам се да ћемо да уђемо и мало другачију рачуницу. Јер није, како да кажем… Макаби добија загарантовани део од 3.600.000 евра, без ових 37.000 кад победиш. А Црвена звезда добије 200.000. Како је направљен правилник? По томе колико се у којој земљи или региону плаћају ТВ права, па 50% од тога оде клубу. То значи да на простору бивше Југославије негде око 400.000, а нама парче. Да имамо два представника, било би још мање. А Макаби има скоро седам милиона и добиће пола од тога. ЦСКА, нпр., има као Звезда, око 200.000. Али није то мени никаква утеха, ЦСКА има отворен буџет, да ли ће ове године 40 милиона, или 30, или 50… Нама се јављају навијачи и кажу дајте да идемо чартером. Ево баш су синоћ биле три-четири поруке, да се организује чартер за Атину, па кад будемо играли са Барселоном… Људи, ми немамо чартер. Ево, ови макабејци од 15 милиона дошли чартером. Не дао бог да сам им председник, па на крилу би ми летели назад. А имају људи чартер, иду кући, све супер. Мада, ја волим Макаби, драг ми је тај клуб, мада сам онако мало тврђи, загуљен човек, него су нас прошле године увредили, то ради онај наш бивши земљак, како беше, Никола Вујчић… Видео сам се са њим синоћ.

Колико је Звезда близу вишегодишњег уговора са Евролигом?

– Радимо. Тајна.

Да ли ће Звезда следеће године играти Евролигу?

– Морала би. То нам је приоритет. Мада смо у тој борби, према речима господина Жордија, на више година изгубили највећег конкурента.

Ко је сад главни конкурент?

– Интересантна је Цедевита, искрен да будем. И још као приватан клуб. И волели се ми или не, али Тедески даје добра средства. Ударамо се ми, и изнад стола и испод стола, али њему свака част. Мада мислим да би требало да буду рационални, што сам им и рекао, али и то је само моје мишљење. Цибона је већи бренд, а има проблеме. Кад би они то некако спојили… Загреб има све услове за Евролигу. А имаће их ваљда ускоро и Подгорица.

Хоће ли Београд решити тај проблем реконструкције Хале Александар Николић?

– Колико сам чуо, треба да почне идућег лета. И план је да се заврши за годину дана, али замислили су тако да се могу паралелно одвијати спортске активности. Неколико месеци им је потребно када ће скроз морати да затворе халу, а након тога ће ићи радови и евентуална такмичења у Пиониру. Пионир дићи на десет-једанаест хиљада гледалаца је оптималан број за Београд. Па негде до петнаест, али од десет до дванаест је оптимално.

Да ли би то задовољило Звездине потребе или остаје идеја изградње сопствене хале?

– Та идеја остаје са варијантом да нам то буде варијанта у погледу приватизације. И сад ће опет неко да каже да Човић хоће да приватизује. Не, ја само хоћу да будем прагматичан, свестан сам да сам и ја са свим људима само један тренутак Звездине историје. Сад смо ту, после извесног времена више нисмо, али дајте да, док смо овде, направимо нешто да се Звезди више никада не догоди оно што се догодило у кошарци. А видели смо како је то изгледало и колико смо имали пријатеља. Тај сегмент око изградње Звездине хале и тог мултифункционалног комплекса – у погледу кошаркашког развоја, па би ту требало да буде и школа, и велики колеџ, смештај, простор за исхрану, Звездина ТВ и радио, неколико терена, тренинзи… Ето, мислим да то може да буде добар фактор за приватизацију, наравно уз локацију и нека улагања. Кад Звезда, барем у кошарци, буде дошла до некакве имовине, е то је већ друга прича.

Да ли је изводљив модел Каунаса који је дао Жалгирису на управљање нову, модерну дворану?

– Немам ништа против тог модела. Тај модел је добар, а Жалгирис ради јако добро.

Не питамо Вас да ли имате нешто против већ да ли је то изводљиво?

– Ако немам ништа против сматрам да је изводљиво, а колико има оних који се противе томе то ћемо тек видети. Наше је да их савладамо аргументима и договором.

Да ли постоји могућност да у оквиру сарадње Евролиге и НБА Звезда одмери снаге са неким од најатрактивнијих клубова данашњице?

– То је једна јако интересантна идеја за нас и ми смо још прошле године почели да интензивно радимо на тим турнејама, како да Звезда гостује у САД, тако и да неки од НБА клубова дође у Београд. За реализацију тог пројекта потребно је три до пет година. Упоредо радимо и на Звездиним гостовањима у Кини и Аустралији јер су то такође огромна и богата тржишта. Сматpам да је Кина обећана земља што се тиче спорта и кошарке. Могуће је да ћемо на том пољу деловати брже у односу на Америку јер НБА клубови имају дефинисан распоред по пет година унапред. То су озбиљно организоване машинерије.

Да ли Звезда има бесплатне термине за тренинг у хали „Александар Николић“?

– Један део обезбеђује Београд, а други део плаћамо ми и у принципу смо задовољни таквим видом сарадње. Подестићу вас да Звезда има и своје три хале у којима радимо потребну допуну термина за тренинг како мушког тако и женског клуба где су трошкови комуналне обавезе који такође нису мали. Ипак, успевамо да се изборимо са тим.

Како коментаришете тврдње да Звезда нема скаутинг службу, већ да играче доводи на препоруку менаџера и колику улогу имају Дејан Радоњић и стручни штаб у формирању тима?

– Све у вези играчких карактеристика потенцијалних појачања је брига стручног штаба, морам истаћи да раде и дан и ноћ. Анализирају, прате… Звезда тренутно нема средстава као остали клубови да има по неколико скаута, али имамо разгранат систем и добијамо информације од проверених људи које Дејан Радоњић и стручни штаб подробно анализирају. Тај систем рада се за сада показао врло добрим. А они који коментаришу како је срамота што још увек нисмо довели још једног високог играча нека анализирају своје извештаје сами са собом. Србија је таква, а ми немамо ни жеље ни времена да се обазиремо на такве приче, већ се трудимо да трчимо своју трку и идемо ка зацртаном циљу.

Какав је правни статус ФМПа после завршетка УППРа и да ли је ФМП и даље у склопу финансирања целокупног система?

– Сви смо ми у једном систему јер се ради о младом тиму уз неколико старијих играча који су вам увек неопходни за такав концепт. По свом правном статусу ФМП је клуб за себе. Знам да се неки убише анализирајући податке са АПРа и остале ствари, али ми смо све урадили по закону. Адреса Црвене звезде је Мали Калемегдан, а била је и Стјепана Супанца. И још једном да поновим свима које ово страшно боли – шта ћемо, може нам се.

Како сте задовољни радом у развојном тиму и млађим категоријама и њиховим резултатима? Да ли бисте нешто променили?

– Био сам јако задовољан до четвртог кола АБА лиге, након тога уопште нисам. Плашим се наставе ли тако, летеће ми на крилу. Истрошили су Слободана Клипу, сјајног тренера и још бољег човека који се вратио на место координатора млађих селекција. На његово место је дошао Бранко Максимовић, такође одличан млади стручњак, па сада мењамо однос и приступ према екипи.

Како сте задовољни наступима Звездиних играча у ФМП-у, а који би у перспективи требало да представљају основу Звезде?

– Очекујем више. Тиме не критикујем Алексу Раданова који је тек изашао из повреде, али генерално од свих очекујем више. Да у њима не видимо перспективу за Звезду не би ни играли у ФМП-у. То се не односи на пар искуснијих играча, рачунајући и мог сина Филипа коме мало у шали, а мало у збиљи сугеришем да промени презиме због притиска који трпи.

Какво је стање са повредом Александра Аранитовића?

– Нажалост, јако лоше. Обновљена је повреда и потребна је нова операција.  Надамо се да ће све бити како треба.

Какав је Ваш коментар на избор новог председника КССа?

– Све коментаре на ту тему сам дао врло прецизно. Радићемо, сарађивати и пратити сва догађања, али повратка на стара времена – нема.

Како Вама из данашње перспективе изгледа сукоб на релацији ФИБА-Евролига?

– ФИБА је изгубила у том спору, само јој изгледа још нико није то јавио. Та организација мора да седне и да направи договор са Евролигом ако мисли да опстане. Ја нисам приметио да челни људи Евролиге имају било какав проблем око договора. Многи клубови су испаштали практично без разлога. Такође да будем искрен, а да не потценим никога, мени се ФИБА Лига Шампиона уопште не свиђа, нити сматрам да то такмичење има било какву перспективу.

Да ли и данас поред свих обавеза успете да одиграте коју партију баскета?

– Од када ми је делимично пукла Ахилова тетива септембра месеца 2014. године нисам одиграо ниједан баскет зато што због своје недисциплине нисам у потпуности успео да залечим повреду. То се из дана у дан види и на мени.

О БИВШИМ И САДАЊШИМ ИГРАЧИМА И ЂЕНКИ СРБЕНДИ:

КАД СТИЖЕ ПОЈАЧАЊЕ И ДА ЛИ ЋЕ ТРЕНЕРУ РАДОЊИЋУ БИТИ ПОНУЂЕН НАСТАВАК САРАДЊЕ :