Историјат дуела са Слободом из Тузле – великим ривалом, коме још у ушима звони оних 9-1 (ВИДЕО)

Црвена звезда сутра игра другу контролну утакмицу у оквиру другог дела припрема у Словенији. Противник је Слобода из Тузле, некада велики ривал са којим је наш тим у прошлости водио велике и тешке битке у бившој Југославији. Tим поводом, присетили смо се историјата дуела са овим противником.

Најупечатљивији сусрет свакако је дуел из 8. октобра 1980. године, када је Звезда победила са чак 9-1. Пет од девет голова постигао је Здравко Боровница. По један су додали Пижон, Благојевић, Јанковић и Репчић. Тузлаци сигурно добро памте тај дан, јер су тада доживели један од најубедљивијих пораза у историји.

Први сусрет између Звезде и Слободе одиграо се 5. децембра 1959. године, јер је клуб са Тушња тек тада по први пут ушао у прву лигу. На стадиону ЈНА је наш клуб победио са 5-2 (4-0). За Звезду су по два гола постигли Шекуларац и Стипић, а један је био дело Маравића.

Исте сезоне је Звезда по први пут гостовала у Тузли, и такође је забележила убедљиву победу (5-1). На том мечу је бриљирао Бора Костић, који је постигао чак четири гола, а један је додао Топлак.

Слобода је те сезоне и испала из прве лиге, а вратила се у сезони 1962/63. Звезда је у првом делу сезоне била домаћин на Омладинском стадиону на Карабурми и победила је са 2-1, уз голове Маравића и Милошевића. На пролеће је у Тузли, на Звездин рођендан 4. марта, Слобода по први пут успела да избори реми против Звезде. Било је 0-0.

Поново Слобода испада из најелитнијег такмичења после те сезоне, и враћа се тек у сезони 1969/70, и од тада више није испадала из лиге до распада СФРЈ. У ток сезони је Звезда наставила доминацију у међусобним дуелима и оба пута бележи победе од по 3-1. Ипак већ од наредне сезоне, клуб из Тузле постаје веома неугодан противник, против кога је наш клуб често остајао без сва три бода, а неретко и без истих. Већ у сезони 1970/71 су по први пут одолели на Маракани, где је било 1-1. Нерешено је било и у Тузли, оба тима постигла су по два гола. Ретко се дешавало да наш тим победи у обе првенствене утакмице Слободу. Посебно је тешко било на Тушњу, који је често знао да буде неосвојива тврђава за црвено-беле, па чак и за генерацију Пиксија, Робија, Панчева

Прву победу против Звезде Слобода је забележила 1971. године, када је на тушњу славила са 4-1 у првом колу Купа прволигаша (Куп такмичење уведено те године по угледу на Енглеску, у коме су учествовале само екипе из Прве лиге, а играла се по једна утакмица ) Слобода је те године и освојила Куп прволигаша, победивши касније Олимпију и Жељезничар, што је био њихов највећи успех у СФРЈ и једини трофеј.

Били су и финалисти Купа те сезоне, али их је у финалу са 4-0 победио управо наш клуб. Два гола постигао је Џајић, по један Филиповић и Караси.

Звезда је најубедљивији пораз од Слободе из Тузле доживела 1. децембра 1974. године, када је на Тушњу било 4-0 за домаћина. Наш клуб им се исте сезоне на Маракани реванширао са 3-0.

Први пут су нас на Маракани победили у сезони 1975/76, када је било 1-3 за госте. Слобода је имала сјајну генерацију у то време, а већ у наредној сезони су остварили и највиши пласман у историји клуба на табели Прве лиге СФРЈ. Били су трећи и изборили су пласман у Куп УЕФА.

Чак и када је 1980. године остварила највећи тријумф над Слободом од 9-1, Звезда није победила у оба првенствена меча. У Тузли је исте сезоне било 1-1.

Тек у сезони 1983/84, joш од 1970. године, Звезда против Слободе остварује првенствене победе и код куће и на страни. На Маракани је било 4-1, у Тузли 0-3. Исто је поновила и две сезоне касније победама од по 2-1.

https://www.youtube.com/watch?v=InXwgxnLinA

Прво коло сезоне 1989/90 донело је другу најубедљивију победу Звезде над Слободом. Било је 6-1. Панчев је дао два, а ПиксиРадиновићКанатларовски и Мркела по један гол. Исте сезоне клуб из Тузле се будућим шампионима државе реванширао у Тузли са 3-0.

У златној сезони 1990/91, када је у Барију постала првак Европе, Звезда је у оба првенствена меча победила Слободу. Прва утакмива је била у Тузли (0-1), а гол је постигао Дарко Панчев. У другој, одиграној две недеље после Барија, играчи Слободе су честитали нашим играчима освајање Купа Шампиона, поклањањем цвећа, али су ипак поражени резултатом 4-3. Два гола за Звезду дао је Панчев, по један Лукић и Просинечки.

https://www.youtube.com/watch?v=daXk3i_IBQY

Последња две утакмице које је Звезда одиграла против Слободе биле су у сезони 1991/92. У обе је славио наш тим. Најпре је на Маракани у првој полусезони било 4-0, два гола дао је Лукић, по један Радиновић и Михајловић. Последњи сусрет између Црвене звезде и Слободе из Тузле био је на Тушњу, 8. марта 1992. године. Звезда је убедљиво славила са 3-0, уз два гола Панчева и један Болића.

Више детаља о дуелима између Звезде и Слободе можете пронаћи у статистици на нашем сајту.

Пријатељска утакмица у Словенији биће прва утакмица између ова два тима од тада. Слободу је тренутно у 2. лиги БиХ, а са клупе је предводи Мирослав Ћиро Блажевић. Та чињеница, као и велико ривалство између Звезде и Слободе кроз историју, код тренера Црвене Звезде, Славише Стојановића не изазива посебне емоције.