Још дерби до недодирљивости

Иако је један од најпродуктивнијих и најбољих странаца које је Црвена звезда икада имала, Ел Фарду Бен у јавности никада није уживао заслужени кредит. Евентуалном доминантном партијом сутра увече, званично би на себе ставио ореол недодирљивости.

Фудбалери Црвене звезде у среду од 20:00 играју 200. званичну утакмицу против вечитог ривала, екипе Партизана. Иако званична статистика мери само првенствене утакмице, није неважно укључити и Куп сусрете, и тако заокружити један леп јубилеј који прати највећу утакмицу српског фудбала. Неке од карата у рукаву Дејана Станковића и даље су непознате, али оно што је сасвим сигурно је да ће главни протагониста наше игре бити можда и најучинковитији странац којег је Звезда имала – Ел Фарду Бен.

Подугачка је листа успеха коју је постигао Бен у дресу Црвене звезде, а још импресивнија форма у којој игра како у последње време, тако и у току читаве сезоне у домаћим такмичењима. Сплетом несрећних околности изостављен из тима за Лигу Шампиона, репрезентативац Коморских острва вратио се још јачи, и побрао симпатије новог шефа струке који га је без длаке на језику назвао најбољим странцем којег је Звезда икада имала.

Међутим, део јавности никада до краја није ценио оно што Бен доноси у нашем дресу. Тачно је да није ни најбржи и најјачи наш играч, тачно је да уме да ”лута” по терену и ствара гужву на средини терена (онда када номинално не игра на позицији десетке), тачно је да у Европи није био претерано доминантан, али ћете тешко у последњих неколико година наћи страног играча који је у таквом конитнуитету испоручивао све што је потребно у домаћој лиги. Звезда је победом против Рада везала трећу титулу, а мало је рећи да је учинак Бена био од капиталне важности за такав успех. Да се странци не доводе у Звезду само због домаће лиге девиза је коју заступа већина навијача нашег клуба, али анализом учинка многих његових сабораца из иностранства који су задужили нашу опрему долазимо до неупитне чињенице да нико сем њега није испунио стандард који се од Звездиног странца очекује у домаћим шампионатима.

Инвестирала је Звезда у пакет појачања која су чинили Томане, Гарсија, Ван ла Пара, Кањас, Жандер, миљеник публике Боаћи je у бомбастичном трансферу дошао у последњем дану прелазног рока у сезони 18-19 (и у свом другом мандату константно кубурио са повредама), Саного још увек није ни дебитовао у званичним утакмицама, док Марка Марина не сврставамо у странца, иако је у домаћој лиги формално имао такав статус…само летимичним погледом на ову листу јасно је да кумулативни учинак свих ових играча током текуће сезоне не може да се мери са оним што Бен ради на терену. Зато ће, потпуно оправдано, добити диригентску палицу наше игре и на стадиону љутог ривала имати прилику да печатира своје место најбољег Звездиног странца. Можда му само још то фали да заслужено добије ореол бесмртности – иако јесте имао прилику да се упише у листу стрелаца у највећој утакмици српског фудбала (плус му је поништен чист погодак у 159. вечитом дербију), остаје још само ”симултанка” попут оне коју је Хуго Виеира приредио на Маракани у победи над Партизаном од 3:1. За то је, сигурни смо, итекако способан. После тога, немогуће би било наћи аргумент који би Бену било шта замерио.

С обзиром на профилисаност фудбалског тржишта које цени млађе играче и само за њих гарантује милионске цифре, и чињеницу да се Бен не уклапа у тај профил, створио се утисак да је продужење његовог уговора Звезди више штетно него корисно. Вероватно је тачно да црвено-бели неће успети да поврате сав новац који су уложили у Бена, али кроз игре Гаврића, Николића, надамо се и Радуловића, наш тим ће имати добру прилику да индиректно приходује од продуктивности момка са бројем 31. Такође, сваки динар који је уложен у странца који збирно доноси 15-20 голова и асистенција по сезони не можемо сматрати неоправдано инвестираним. Када се буде нашао следећи странац који донесе такав учинак, тада ће и Бен постати заменљивији у нашем дресу.

Странци у тиму увек имају специјалан статус, и далеко већа очекивања од осталих, јер се сматра да доносе нешто што Црвена звезда не може да нађе ни у својој Омладинској школи, нити у било ком другом доступном домаћем играчу, било из које лиге да долази. Тај висок, и често презахтеван стандард последњих година испуњавао је само он, и то морамо поштено признати. Боаћи из првог мандата је оставио спектакуларан утисак, али је касније у црвено-бело јато враћен за огроман новац, након чега више никад није успео да поврати стару форму. Са друге стране, Бен је са новим шефом струке ”кликнуо” одлично, као и неколицина других играча попут Иванића и Вукановића, за које се такође очекује да буду део првог тима у полуфиналу Купа Србије. Права форма, у право време, за најважнију утакмицу.

Звездо, згази их све!