Када ће лига стати на пут „месарској“ игри ?

Груб прекршај над Дамјаном Ле Талеком који је, након потенцијално опасне ситуације и ризика од тешке повреде, поново отвара питање када ће домаћа лига имати храбрости да се суочи са прегрубом  и декадентном игром већине тимова.

Звезда је успела минулог викенда да тријумфује против Младости из Лучана и на тај начин задржи лидерску позицију пред наставак такмичења и заосталу утакмицу са Спартаком коју ће одиграти у среду од 18 часова. Ипак, у сенци победе остао је инцидент при крају меча када је Радивојевић, фудбалер гостију, у ваздуху грубо фаулирао Дамјана Ле Талека, потенцијално му опасно повредивши раме. Ле Талеков одговор и на терену и ван њега био је изразито жустар, и ма колико мишљења била подељена о томе шта је наш фудбалер и како рекао, јавност би морала да се сложи да је крајње време да се стил игре у домаћем фудбалу радикално мења.

Алармантан је податак који говори о томе како лучанска Младост игра на Маракани – у последњих пет сусрета убележили су чак 150 фаулова, уз 18 жутих и три црвена картона. Јасно је да гости из западног дела Србије агресивношћу покушавају да надоместе недостатак квалитета, што јесте легитман потез, али са јасним консеквенцама – претерана агресивност од једног тренутка мора оштро да се санкционише. Српском фудбалу није у интересу да се неквалитет маскира грубом и агресивном игром, као што ни Црвеној звезди није у интересу да њени играчи долазе у опасност да буду озбиљно повређени. Подсетимо, Звезда је ове сезоне већ имала огромних непријатности када је Дринчић у мечу на Маракани, у дресу Чукаричког, повредио Бранка Јовичића који се и даље опоравља од повреде. Ле Талек је био жртва грубог старта у раме које му је већ неко време ровито и за које постоји опасност од повреде која би га на дуже удаљила са терена и потенцијално угрозила његову каријеру.

Лучанци толико грубо играју на Маракани, да чак можемо да се подсетимо и прошлосезонског дуела из децембра, у којем умало није поломљена нога Срђану Плавшићу. Иако Милосављевић јесте добио црвени картон на том мечу, очигледно се нису извукле довољно битне поуке са те утакмице, када буквално исти тим наставља са идентичном стратегијом грубих стартова, са потенцијално катастрофалним последицама. У недељу је, у просеку, Младост правила фаул на сваки минут када би лопта била у нашим ногама – да ли је то фудбал којем тежимо? Да ли је то нормално?

Полазећи, пре свега, од људске стране, било би добро да било ког играча мимоиђе повреда. Са спортске стране, не желимо никада да дођемо у ситуацију да наши играчи буду жртве једне грубе, декадентне и дивљачке игре коју лига директно толерише када пропусти да донесе оштре дисциплинске мере. Српској лиги и српском фудбалу је у интересу да што мање тимова игра на тај начин, а да што више инсистира на техничкој и тактичкој обучености, на отвореној игри, на принципима модерног фудбала. Легитиман је потез да сваки тим против Црвене звезде жели да да 200 посто својих могућности, али то се најчешће завршавало управо онако како је и Младост из Лучана играла – са жељом да се наши играчи „бију по ногама“ како би се неутралисао њихов квалитет. Овде је принцип јасан, а он каже да ће тако да се игра докле год судија то буде допуштао.

У многим случајевима, допуштено је превише и то под хитно мора да престане.