Како уклопити Кангу?

Габонац се вечерас враћа у екипу након двонедељне паузе због тога што је тестиран позитивно на корона вирус.

Последњу утакмицу је омалени везиста одиграо пре месец дана када је одиграо прво полувреме у сусрету са Напретком из Крушевца. Од тада је пропустио утакмице са Партизаном, Хофенхајмом и Слованом, а сада Дејана Станковића чека деликатан задатак да темпераментног Габонца уклопи у тим који је одлично функционисао против Хофенхајма и Слована.

У досадашњем току сезоне Канга је углавном кориштен на позицији централног везног у формацији 4-1-4-1, играо је на тој позицији против Тиране, Омоније и Арарата, а коначан утисак је био испод очекивања. Покушавао је Канга да оживи духове прошлости великим бројем удараца са дистанце и константним гурањем лопте у простор али резултат свега је био пречест прекид течне игре у екипи. У домаћем првенству је Канга тражио и покушавао да пронађе форму, уписао је један гол и четири асистенције на седам утакмица али то није успео да потврди и на европској сцени.

Делује да се Канга никако не успева уклопити на позицији на којој је играо у досадашњем току сезоне. Позиција „осмице“ и улога креатора из дубине једноставно не иде уз његове играчке карактеристике без обзира што је то играо често у Спарти из Прага. Канга је најбоље партије у Црвеној звезди пружао када је имао сву слободу у нападу да ради са лоптом шта хоће, нико му није замерао када пошаље безброј погрешних додавања у ишчекивању једног правог, али у тој формацији Канга је имао два везна играча иза себе која су га лишила дефанзивних задатака и било какве одговорности у игри, а поред себе је имао брзе „тркаче“ у виду Срнића и Радоњића, а не играче попут Катаија, Иванића и Бена који такође траже лопту.

Остаје питање да ли би Црвена звезда имала онако течну игру као против Слована да је Канга играо. Узимајући у обзир да би Канга вероватно играо на позицији Вељка Николића да је био спреман за утакмицу, питање је да ли би Канга играо са оноликом једноставношћу као што је то радио Николић који није много ризиковао и углавном је што пре лопту предавао Иванићу и Катаи испред себе.

Иако није спорно да је Канга квалитетан и веома луцидан играч који је способан да решава утакмице једним потезом, у овом тренутку влада огромна дилема како се он може уклопити у екипу а да ниво игара остане као против Слована. На позицији на којој је Канга иначе најбољи у овом тренутку дејствује статистички најбољи играч екипе Мирко Иванић који не сме бити жртва тактичких померања, Катаи је улазио на ту позицију против Слована и такође оставио одличан утисак тако да је реална опција да Канга поново игра у пару са Саногом. А не делује реално да ће Канга избацити своје навике и пристати на то да сваку лопту одиграва једноставно. Пред Дејаном Станковићем је велики изазов како да извуче најбоље из Канге а да не поремети баланс у екипи који је донео сјајан резултат пре три дана.