Каква је судбина Гелора Канге?

Габонски репрезентативац, који је уредно лиценциран за прво коло квалификација, има право играња у реванш мечу против Флоријане (комплетно одрадио суспензију из прошле сезоне) који би потенцијално могао да одреди његов даљи статус у клубу. Пут на Малту или останак у Београду даће јаснију слику о томе рачуна ли тренер Милојевић на играча који је био главни мотор екипе Миодрага Грофа Божовића.

Гелор Канга, Звездин плејмејкер и један од ретких играча у последњих неколико година са неограниченом слободом у игри, на првој утакмици против Флоријане одрадио је суспензију од три меча коју је стекао добивши директан црвени картон прошле сезоне у утакимци против Лудогореца. Грех који Канга носи на себи од те утакмице и даље није опроштен код дела публике, а видећемо да ли би евентуално овог лета слика могла да се промени. Звездин плејмејкер је, да подсетимо, због репрезентативних обавеза и ФИФА правила по којем играчи који наступају за репрезентацију имају право на две недеље одмора, пропустио припремни циклус Црвене звезде на Златибору, али је од недавно прикључен погону и шеф Милојевић већ од четвртка и реванш меча на Малти може да рачуна на њега, што му и омогућава луксуз од три гола предности који су наши момци стекли победом на Маракани пре две вечери.

ДА ЛИ СЕ КАНГА УКЛАПА У НОВУ КОНЦЕПЦИЈУ ТИМА?

Иако је тим под Милојевићем у стварању и настајању, већ може јасно да се наслути да наш нови тренер неће играти са играчима који имају толику слободу у игри колику је Канга имао код Миодрага Божовића. Ово је први јасан знак да ће неке ствари бити драстично другачије у односу на прошлу сезону, али и поред тога не можемо са сигурношћу да кажемо да Милојевић нигде не види габонског репрезентативца у свом тиму. И даље може да се каже да је Канга одличан играч за српске услове, али са многобројним карактерним особинама које под хитно морају да се ставе под контролу. Према незваничним информацијама, Звезда је спремна да прода Кангу за цифру од 1,5 милиона евра, а у реалности можда чак и за милион. Канга би могао бити интересантан клубовима са руског тржишта у којем и даље ужива репутацију, док не би било изненађење да се и неки кинески клуб огласи са понудом. Ипак, следећа недеља и списак путника за Малту даће јасан сигнал самом играчу, али и звездашкој јавности, какав је развоје ситуације око једног од најучинковитијих фудбалера Црвене звезде минуле сезоне. Кангина улога у новом тиму, који већ показује обрисе дисциплиноване, али и некреативне игре, ће сасвим сигурно подразумевати озбиљније дефанзивно ангажовање што од њега до сада нисмо имали прилике да видимо, али би са друге стране његов одличан осећај за пас, велики радијус кретања и изражена креативност могли добро да дођу у комбинацији са Рикардињовом једноставном игром „на прву“ и Боаћијевом феноменалном кретњом без лопте којег би Канга „хранио“ и избацивао у одличне прилике.  Дакле, јасно је да Канга има неке атрибуте који овом тиму недостају и да се са тог аспекта може уклопити, док са друге стране (тренутно) недисциплинована и немарна игра у одбрани могу да буду нешто што шеф струке Владан Милојевић неће желети да толерише.

ФИНАНСИЈЕ СУ ЈЕДАН ОД КЉУЧНИХ ФАКТОРА

Још један изазов који се јавља код Гелора Канге је висина његове плате – подсетимо да габонски интернационалац улази у своју другу годину уговора по којој стиче право на већу зараду од прошлогодишње која је износила 450 000 евра, што значи да би био један од најплаћенијих, ако не и најплаћенији фудбалер нашег тима. За тај новац, Канга не само да би требало да пружи много и активно учествује у остваривању добрих резултата, већ би и стручни штаб  за почетак морао озибљно да рачуна на њега. У супротном случају, Звезда би по хитном поступку морала да нађе модалитет по којем би успела да изађе из сарадње са играчем на којег не рачуна, а који конзумира велики део пројектованог буџета за плате играча.

Црвена звезда у четвртак наставља обавезе у првом колу квалификација за Лигу Европе, а већ почетком наредне недеље сазнаћемо који момци путују за Малту, чиме ће и ситуација око Канге добити све јасније обрисе.