Ко и на који начин упумпава милионе у КК Партизан, плаћа чартер летове и појачања?

Недељник „Експрес“ у једном од претходних  издања бави се повезаности Александра Папића и Кошаркашког клуба Партизан, каква је његова улога у том клубу од 2017. до 2019. године, како су се доводили играчи, ко је плаћао рачуне клуба и трошкове…

ФОТО: Експрес

Овај недељник се и у претходним бројевима бавио ликом и делом младог функционера у општинском одбору Звездара Александром Папићем. Како наводе, свашта су дознали о њему и сликовито објашњавају овај феномен: „ Ако бисмо устврдили да је поменути Папић изузетно моћан и фактор одлуке у многим државним органима, суочили бисмо се са парадоксом да поменути господин није ни на каквој јавној извршној функцији, већ да је запослен у приватном предузећу. Ако бисмо тврдилл да је један од најмоћнијих људи у београдском одбору СНС, опет је формално тек функционер једног општинског одбора. А опет, када се мало дубље загребе, схвати се и докаже да границе формалног овде ништа не значе и да у реалном животу господин Папић заиста црпи одређени квантум моћи.“

Тако нешто је управо и у КК Партизан, где Папић формално није ни на једној функцији, али фактичко стање говори другачије. Према сазнањима и документацији до које је „Експрес“ дошао, чини се да је Александар Папић био дубоко инволвиран у функционисање и креирање политике кошаркашког клуба у последње три године. То су управо и године које се везују за оно што би навијачи Партизана назвали ренесансом клуба.

Према сазнањима овог недељника, Александр Папић има очигледно јак утицај у фирмама „Tim System“, EWE d.o.o., „Oblak tehnolodiis“ d.o.o, GIA d.o.o. Занимљиво код ових компанија је то што тек у последњих пар година бележе огромне висине прихода. Наиме, груба рачуница каже да су све ове компаније у једној години приходовале више од 135 милиона евра углавном или већим делом склапајући уносне пословне аранжмане са државним институцијама, за које се може претпоставити да иза склапања ових пословних аранжмана стоји управо ауторитет Александра Папића.

Како се Александар Папић створио у Кошаркашком клубу Партизан, није до краја познато, али сви саговорници ”Експреса” из ове спортске организације знају за то име и сви се слажу у тврдњи да је његова присутност у сваком погледу од физичке до финансијске – неспорна. Та присутност је свакако неспорна и документована је пажљивом анализом јавно доступних фотографија. Али још битније су ситуације у којима су те фотографије настале и оне дефинитивно много говоре о природи односа у функционисању КК Партизан. Александар Папић је на утакмицама врло често седео у друштву званично највиших клупских функционера у почасној ложи, а исто тако занимљиво је да је Александар Папић био присутан и приликом заустављања екипе Партизана на административној линији са Косовом и Метохијом где су се 4. децембра 2018. запутили да одиграју пријатељску утакрницу.

Када је у питању финансијска страна тог односа, „Експрес“ истиче 2017. годину као кључну тачку, када на чело клуба долази ново руководство и када, додуше без икакве функције, у клубу се појављује Александар Папић. У тексту се наводи да је анализиом финансијског пословања поменутих горенаведених компанија повезаних са Папићем и пословања КК Партизан у 2018. и 2019. години, видљиво је да је скоро милиона евра са рачуна ових компанија трансферисано по разним основама на рачун клуба. Ту се пре свега мисли на донације и спонзорства, али и плаћање обавеза, као што су најам авиона који је летео за Брешу, у коме је један од путника на том лету поред Андрее Тринкијерија, актуелног тренера Партизана, био и управо Александар Папић. Рачун авио-превознику за ову услугу у износу од 1,8 милиона динара платила је фирма „Tim System“ из Београда. Поменута фирма је исто тако платила и износ од скоро 1,3 милиона динара авио-превознику за лет авиона од Барселоне до Београда 27.12. 2018. године, којим је у Београд пристигло тадашње појачање КК Партизан Алекс Ренфро са својом породицом.

Занимљив је и случај најма чартер лета којим је екипа Партизана 21. јануара 2019. године отпутовала у Ницу. За ту прилику је изнајмљен авион „Ербас А319″, регистрационе ознаке JU3450, максималног капацитета 140 путника. Цена најма ове летелице са свим додатним трошковима износила је 45.900 евра. Део уговорене суме, односно 2.374.000,00 динара исплатио је лично Александар Папићу готовом новцу. Остатак је исплаћен са рачуна компанија повезаних са Папићем преко КК Партизан. Трошкови летова и путовања екипе Кошаркашког клуба Партизан плаћани су од 2018. до 2019. године по сличном моделу и већина ових трошкова је подмирена преко фирми повезаних са Папићем и у готовом новцу, наводи се у тексту.

Експрес“ из разговора са људима блиским овом клубу, сазнаје и да је поменути господин био инволвиран и у кадровска решења, односно довођење играча. Тако се његово име директно везује за имена поменутог Алекса Ренфроа, Маркуса Пејџа, Николе Јанковића, Огњена Јарамаза, Стефана Јанковића… Тако је, на пример, за довођење Ренфроа утрошено скоро 400.000, евра када се зброје сви трошкови. Као обештећење шпанском клубу у два наврата исплаћено је скоро 140.000 евра, од чега је један део уплаћен преко клуба, неких 86.000 евра, док је остатак на име обештећења исплатила београдска агенција која заступа играча. Овим уплатама претходио је трансфер од компаније „Tim System“ према КК Партизан у скоро истоветном износу. Играч је, према речима саговорника овог листа, добио више од 200.000 евра на руке, у готовом новцу који је опет однекуд донео Александар Папић.

Такође у тексту се наводи и да је Папић сада све мање у клубу и према речима њиховог извора, сада се много више у управи клуба питају људи попут привредника Ненада Ковача, власника фирме “Roaming elektroniks“ и интимуса Драгана Ђиласа, затим Милана Искрина, Александра Михајловића, Небојше Иковића…