Ко остаје у Звезди после ове сезоне?

Полако се спушта завеса на такмичарску сезону 2019/20, после одлуке Евролиге да се сезона поништи, очекује се да са истом одлуком уследи и АБА лига као и Кошаркашка Лиге Србије.

Црвена звезда је ову сезону ушла доста оптимистично, три освојена трофеја претходне сезоне, повратак у Евролигу, продужавање уговора као и звучна појачања на Малом Калемегдану кроз сезону.

Црвено-бели доживели су доста турбуленција ове сезоне, од повреда на почетку сезоне, мењања тренера, падова у игри и промена играча у ходу током године.

Почетак сезоне започео је Милан Томић који је остао само месец дана на клупи Црвене звезде. Привремена замена Андрија Гавриловић, успевао је на тренутке да подигне игру црвено-белих али недовољно. Долазак Драгана Шакоте по други пут у каријери, донео је колико толико промена у игри црвено-белих што је се осликавало на резултатима у наредном периоду. Шакота је мењао ствари у ходу, поправљао ствари колико је могао јер није ни селектирао овај тим, нити прошао припреме са истим. Ипак, десио се благи пад половином јануара, порази од Жалгириса и Албе, па Звезда није фебруар дочекала како се очекивало. Куп Радивоја Кораћа је био иделна прилика да се ствари врате под контролу али црвено-бели нису славили на крају. Шакота је у настваку сезоне доживео упале спољних вена па цвено-беле није водио на гостовањима.

Шакота је са Звездом потписао уговор до краја сезоне и за очекивати је да уговор не буде продужен. Црвена звезда би очекивано требало да потражи ново решење на клупи.

Играчи који имају уговор до краја сезоне

Крајем прошле сезоне нови уговор је потписао Били Берон, исто вече када је Црвена звезда прославила титулу шампиона Србије. Били Берон је одлично играо ове сезоне, имао запажене партије против Зенита, Олимпијакоса, а посебно се истакао у Нишу када је одлично играо завршницу Купа. Берон је претходну сезону играо констатно добро, посебно добре партије је пружио у самој завршници АБА лиге када је добио признање за МВП-а такмичења. Две добре сезоне и очигледан напредак Берона могле би да буду карта за неки уноснији уговор овог лета..

Кевин Пантер  је стигао у Звезду на половини сезоне. Био је један од главних избора Драгана Шакоте да појача клуб. Пантер је имао импресивне партије против Олимпијакоса, у Нишу на Купу, Асвела када је сам решио питање победника, а посебно је вукао црвено-беле када није ишло целом тиму.

Навијаче Црвене звезде посебно је обрадовао повратак Владимира Штимца. Штимац је потписао уговор до краја сезоне, био је солидан у овом трећем мандату у дресу вољеног клуба. Вероватно да управа Црвене звезде неће пуно размишљати и да ако се поново усагласе услови, Штимац би могао већ од првог дана припрема да буде на располагању тренеру Звезде.

Уговор до краја сезоне има и Мајкл Оџо. Почетком сезоне Оџо је одбио продужетак уговора па је за очекивати да њему сада не буде понуђен нови уговор и да је време за растанак.

Вероватно и највише пажње у Црвеној звезди ове године привукао је Лоренцо Браун. После нешто слабијег почетка сезоне, како је време одмицало Браун је израстао у правог лидера екипе и носио је екипу Црвене звезде у наставку сезоне, бриљирао на терену како поентерски тако и сјајним закуцавањима. Браун је при доласку у Звезду потписао уговор до краја сезоне а током исте појављивале су се информације да су клубови већ тада били заинтресовани за њега. За очекивати је да Браун „наплати“ своје добре игре, а већ сада се помињу Панатинаикос и Армани као могуће дестинације овог америчког плејмекера.

Стратос Перпероглу је половином јула продужио уговор са Црвеном звездом. Због повреде пропустио је већи део сезоне, а недавно је изјавио да би каријеру желео да заврши у Грчкој. Растанак са искусним кошаркашем делује као најреалније решење.

Калин Лукас из садашње перспективе делује као принудно решење. Лукас је стигао у Звезду половином фебруара али се није наиграо у тиму Драгана Шакоте.

Играчи под уговором и за наредну сезону

Џејмс Гист је потписао двогодишњи уговор при доласку на Мали Калемегдан али доста турбуленција у његовој игри, повреда, затим одлазак тренера утицало је на његове партије у Звезди. Свакако клубови ће имати итекако последица после вуруса корона, А Гист је био један од најплаћених играча Звезде. Појављују се информације да су Гист и Зведа већ прекинули сарадњу.

Чарлс Џенкинс је при поновном доласку у вољени клуб потписао двогодишњи уговор, углавном је био алтернатива на плеју, а партије су биле слабије него што се очекивало од миљеника навијача. Џенкинс има домаћи пасош, још једну годину уговор и требало би да се нађе у тиму тренера који буде на клупи Црвене звезде.

Марко Јагодић Куриџа је у Звезду стигао половином децембра и за очекивати је останак домаћег играча. Куриџа је углавном своју ролу одрађивао онако како се очекивало, проширио је Звездин нападачки репертоар из рекета, када је црвено-белима то било најпотребније.

Огњен Добрић и Бориша Симанић почетком прошле сезоне продужили су своје уговоре и уз Дејана Давидовца и Бранка Лазића требало би готово сугурно да се налазе у ростеру и наредне сезоне.  Они су већ дуже време у Звезди, познају систем од почетка а и за Звезду је важно да такве домаће играче има у свом тиму.

Огњен Кузмић је пред почетак Купа Радивој Кораћ пребачен у ФМП до краја сезоне. Очекивано, Кузмић је целе сезоне тражио стару форму али се показало да ће то ићи тежим путем. До почетка нове сезоне има доста, Кузмић ће сигурно наставити са ради на себи и за очекивати је да обуче поново црвено-бели дрес од следеће сезоне.

Душан Ристић је своју шансу на позајмици у Астани искористио на одличан начин. Био је по неколико пута МВП кола у Русији, учесник Ол стар такмичења а редовно уписивао и дабл-дабл учинак. Остаје да се види његов статус у Звезди наредне сезоне и да ли ће се наћи у ростеру за предстојећу сезону.  Још један високи играч Никола Јовановић добијао је шансу на кашичицу код Драгана Шакоте, често је био тај 12 играч на клупи. Статус Јовановића и Ристића ће се вероватно знати тек након именовања тренера и ангажовања појачања на центарској позицији.

Филип Човић је као и Кузмић прослеђен на позајмицу у ФМП у току сезоне. Према информацијама које РСБ има, Филип ће вероватно и наредну сезону провести у ФМП-у.

Немања Ненадић улази у последњу годину уговора, за очекивати је да се Ненадићу нађе нови клуб за позајмицу и ту одради последњу годину уговора.

Прелазни рок 

За сада нема конкретних информација о доласцима појединих играча. Како је изјавио преседник клуба са Малог Калемегдана Небојша Човић, Звезда ће се овог лета окренути домаћим играчима, а већ од раније Симоновић, Дангубић и Блажич су занимљиви за клуб. Треба имати у виду и момке из ФМП-а Алексу Ускоковића, Алексу Раданова па и Дуопа Рита као неке који би могли да се боре за састав Црвене звезде за наредну сезону.