КОШАРКАШКА 2017. ЗА НАМА, ТРЕЋИ ДЕО (ВИДЕО)

У трећем делу осврта на претходну годину присетићемо се бурног лета и прелазног рока. По окончању једне од најуспешнијих сезона био је очекиван одлазак играча, али оно што се дешавало током лета превазишло је сва очекивања. Што се тиче броја трансфера као и прихода које је клуб на њима остварио, овај прелазни рок се може окарактерисати као историјски. 

Одмах након проглашења Београда за домаћина финалног турнира Евролиге 2018. године, огромна армија звездаша је то схватила као историјску прилику. Свакако нико не би пласман на исти могао да постави као легитиман циљ. Ипак са обзиром на игре које је Црвена звезда демонстрирала у претходној сезони овакве процене не би биле толико нереалне. Међутим, Црвена звезда као клуб није државни банкомат те је за покривање минуса у сопственој каси, управа морала да рачуна на сопствене ресурсе.

На самом почетку лета клуб је аутоматски активирао клаузулу у уговору са Џона Болденом, по којој је након одигране сезоне у ФМП-у постао Звездин кошаркаш. Али одмах након драфта био је известан његово одлазак из клуба. Након што није успео да добије уговор од Филаделфије потписао је уговор са Макабијем, а Звезди је уплаћена одштета у висини оне коју би имао у случају одласка у НБА, 670.000$.

Већ у првим данима прелазног рока клуб напушта Чарлс Џенкинс, и потписује вишеструко бољи уговор са екипом Химкија. Црвена звезда није могла да одбије овакву прилику за играча који је и од стране РСБ-а проглашен за најбољег играча у минулој сезони. Додатно Звезда је приходовала 100.000$. Само дан након одласка Ђенке, Лука Митровић напушта клуб после 5 година проведених у Црвеној звезди. Његов одлазак је свакако био очекиван. Обзиром да је отишао у евролигашки клуб Бамберг, а Звезда од трансфера приходовала 220.000 долара, онда можемо рећи да је задовољство било обострано. Такође и одлазак Марка Симоновића је био очекиван са обзиром да му је истекао уговор, а његове фантастичне партије из претходне сезоне Звезда није могла да испрати ваљаним уговором. То није био проблем руском Зениту који га је потписао почетком јула.

Одмах након завршетка сезоне остао је велики знак питања што се тиче главног тренера Дејана Радоњића. Заправо од момента освајања АБА лиге звездашка јавност је очекивала продужетак уговора који је истицао крајем јуна. Међутим како је време пролазило тако је бојазан звездашке јавности све више расла. Све дилеме о евентуалном наставку сарадње распршене су 10.јула када је клуб издао званично саопштење. Најтрофејнији и најуспешнији тренер у историји КК Црвена звезда је отишао из клуба после најуспешнијег периода у његовој историји. Овај догађај је свакако највише обележио прелазни рок и умногоме одредио даље потезе управе клуба.

Јавност је имала какво такво задовољство само неколико дана касније када је Бранко Лазић потписао нови уговор са Звездом. Због одласка Луке Митровића он је промовисан у новог капитена тима. Дан касније, Бајерн из Минхена је озваничио потписивање уговора са Стефаном Јовићем, што је такође окарактерисан као могућ исход за плејмејкера који је предводио тим Звезде до фантастичних резултата. Звезда је том приликом од трансфера приходовала 160.000€. Међутим истог дана као гром из ведра неба одјекнула је вест о одласку Марка Гудурића у редове Европског шампиона екипу Фенербахчеа. Са тоталном неверицом могли смо да читамо бомбастичне наслове. Међутим када се дошло до податка да је Црвена звезда из тог трансфера зарадила милион евра, онда је читава прича добила потпун смисао. Нешто касније, крајем јула, јавност је остала у шоку када је и Кузмић потписао за екипу Реала из Мадрида. И поред важећег уговора који је имао са Црвеном звездом, након разговора са управом добио је зелено светло, а Звезда је и у овом случају остварила финансијску добит. Уз очекиван одлазак Волтерса и Томпсона, Звезду је напустило 8 играча који су били врло битни протагонисти Звездине игре. Уз неочекиван одлазак тренера, ово је свакако био велики ресет који је Црвена звезда доживела. Једноставно играчки квалитет и квалитет игре није могао да буде испраћен клубским финансијама. За разлику од неких прошлих времена када су клубовим имали високе циљеве које су пратили државни банкомати, овога пута то није био случај.

Председник Човић је за могуће решења како у тренерском тако у играчком кадру најавио – храбре одлуке. Први долазак се десио средином јула и то на најбитнијој позицији која је остала упражњена, на месту шефа стручног штаба. Објављивање имена Душана Алимпијевића је потпуно изненадило јавност. На његовом представљању друштво му је правио будући помоћни тренер и легенда нашег клуба Миленко Топић, који је на представљању изјавио оно што ће бити лајт мотив наредне сезоне: „сви желе да скину Звезду са трона“. У стручном штабу из претходне сезоне је остао само Саша Косовић.

Играчки кадар  је очекивао озбиљан ремонт, а управа у стручни штаб су желели да доведу младе али квалитетне домаће играче који ће чинити окосницу у сезонама који долазе. Након тога требало је да ту селекцију попуне одговарајућим искусним играчима који би помогли млађима да играчки сазревају и стасају у протагонисте нове Звездине ере.

На самом старту су доведена два висока српска играча који су наступали у НБА летњој лиги, а пре тога имали завидне колеџ каријере, Николу Јовановића и Стефана Јанковића. На позицији плеја је доведен Никола Радичевић који је низ година имао релативно добре игре у шпанској лиги. Квоту младих новајлија испунио је Матијас Лесор који је био један од значајнијих проспеката у минулом НБА драфту, али који није имао искуства играња у најбољој европској лиги због чега је и дошао у Звезду. На самом крају прелазног рока озваничено је да ће млади тројац, Давидовац, Лазаревић и Апић потписати четворогодишњи уговор са Звездом, док ће пут ФМП-а кренути Симанић и Ракићевић.

Стручни штаб је овај тим морао да попуни искуством, али је управа морала да води рачуна око финансијских могућности које је клуб имао у том тренутку. Интезивно су праћена кретања на тржишту како би се нашла адекватна решења. Као први искусан у клуб долази Џејмс Фелдин који је и ранијих година довођен у везу са нашим клубом. Услед нешто лошије сезоне коју је имао у Панатинаикосу, његов бивши клуб је желео да изађе из тог уговора. Црвена звезда је тако успела да доведе Фелдина, са тим што је ПАО исплатио један део његовог преосталог уговора. Након тога је одјекнула вест по многим порталима – Црвена звезда је довела Тејлора Рочестија. Скоро нестварна информација за кошаркашку јавност. Некадашњи освајач трофеја Алана Форда и један од најбољих америчких плејмејкера у Европи је дошао у Црвену звезду. Али 10 дана касније, 11. септембра још веће изненађење – Перо Антић се враћа у Звезду. У сваком другом прелазном року и сваком другом клубу сличних финансијским могућности ова вест би била немогућа, не и у Црвеној звезди. Његова љубав према Црвеној звезди је позната од раније када је на својој руци истетовирао њен грб. Међутим његов пристанак да у заласку своје каријере одигра сезону у клубу који воли је податак вредан пажње. Додатно, претходни клуб му је исплатио већи део његовог овогодишњег уговора, па је Звезда могла финансијски да издржи мањи део истог. Детаље уговора имали сте прилике да прочитате на нашем сајту. Током званичног представљања тима на Малом Калемегдану представљен је и нови дрес. Након више година сарадње а компанијом Чемпионс, потписан је уговор са компанијом Најк.

Током припремног периода тим је био непотпун пре свега закаснелим доласцима појединих, али и повредама. При том капитен тима је био део сениорске репрезентације која је учествовала на Европском првенству. Током припрема била је приметна промена концепта игре како у одбрани тако и у нападу. Звезда је углавном бележила победе. Свим власницима сезонских карата и учесницима акције Донирај и доминирај је омогућена прилика да погледају уживо припремни меч са Локомотивом. Око хиљаду навијача имало је прилику да по први пут види нови тим Црвене звезде који је успео да победи једног од главних конкурената за освајање Еврокупа. Неуграност и касно окупљање свих играча није смео да буде изговор, јер је сезона стартовала врло брзо.