Лукман упозорава: Великим бројем утакмица у кратком периоду директно утичемо играчима на здравље и каријеру

Кошаркаши Црвене звезде данас су на теренима на Малом Калемегдану одрадили први тренинг након двомесечне паузе, чиме је започет тренажни процес под вођством кондиционог тренера професора Александра Лукмана, који је том приликом детаљно објаснио са каквим проблемима се суочавају играчи након овако специфичне ситуације. 

ФОТО: ККЦЗ

Наши кошаркаши и професионални спортисти уопште, нису имали овакву ситуацију да направе паузу од два месеца, практично без систематског тренажног процеса. Пошто оно што су добили као програме да раде кући самостално, тешко да може да се каже да је то неки систематски рад и он је оставио значајне последице на њихову функционалну општу спрему – започиње своје излагање професор Александар Лукман.

– Аеробни капацитет је прилично опао код играча. Колеге из моје струке знају да је то један од већих проблема, јер релативно кратко опада са мировањем, тачније креће већ са две недеље мировања, а после паузе од 2 месеца може пасти и за 50%. Потребно је 2-3 месеца тренинга да би се надокнадио пад од 20-30%, а већина наших играча се сусрела баш са толиким падом у овом периоду. Сви знамо да тај аеробни капацитет омогућује бржи опоравак и да у дужем временском периоду играчи буду на нивоу спортске форме која се захтева у кошарци.

Напомиње да то није нека специфична карактеристика, али да се без ње не може:

У том случају би играчи могли да одиграју 10 минута добро, па после не могу или једну утакмицу добро, па пет не могу. Значи дуже им траје опоравак и нису у стању да прате тај захтев који намећу Евролига и АБА лига.

Посебно наглашава колико је тешко да се такав губитак надокнади и које последице то вуче за собом:

Ко падне 50%, да би дошао на 30%, тј. да надокнади само тих 20%, њему је потребно у принципу читавих годину дана. Ко нема оптимални аеробни капацитет изложен је немогућности опоравка, недоласку на утакмице и ризику од повреда далеко већем него да је тај параметар добар.

Када је реч о евентуалном наставку сезоне по убрзаном распореду, какав се за сад помиње, Лукман каже:

Већина играча неће бити на оптималном нивоу и биће у значајо већем ризику од повреда у том режиму где је потребно одиграти већи број утакмица у неоптималној физичкој спреми у тако кратком периоду. Тако директно утичемо играчима на здравље и каријеру, јер нико не зна који све тип повреда може да буде.

Што се тиче пада имунитета услед дужег периода провоеденог у кући, професор објашњава:

Сви добро знају и не морам то да објашњавам да је компонента имунитета организма значајно опала код велике већине играча. Зато сада користимо овај уводни микро-циклус да више времена проведемо напољу и да се мало више уведемо у тренинг, адаптирамо колико год можемо и суплементима и боравком на отвореном вратимо имунитет на неке пожељније нивое, јер услед тренинга и слабог имунитета играчи су подложнији  било којој зарази много више него неко други. Тако да је и то један моменат о коме треба водити рачуна.

У сваком случају ово је деликатан моменат, доста препрека и задатака је пред нама, али ми се не предајемо и даћемо свој максимум. У сваком случају, оно што нам остаје је да покушамо да што боље припремимо играче, рекао је за крај Лукман.

Иначе, треба напоменути да је професор Саша Лукман још крајем марта током ванредног стања послао Евролиги детаљну анализу “последица самоизолације на форму професионалних спортиста”. Процену кондиционог тренера и комплетног медицинског тима црвено-белих која је упућена у Барселону још крајем марта, можете прочитати овде.