НА ДАНАШЊИ ДАН: 12 година од одласка атлетског тренера Александра Мартиновића

На данашњи дан 2008. године у 79. години живота преминуо је легендарни атлетски тренер Александар Мартиновић, који је читаву каријеру провео у Атлетском клубу Црвена звезда.

Током вишедеценијског бављења тренерским позивом, искључиво у Црвеној звезди, Маринковић је изнедрио 129 државних рекордера. Под његовим вођством Ненад Стекић је пет година био власник европског рекорда у скоку у даљ резултатом од 8,45 метара, постигнутим у Монтреалу 1975, док се Борислав Писић на 110 метара препоне окитио златном медаљом на Медитеранским играма 1979 (13,85).

Најбољи ученик популарног „Мачка“, Стекић је освојио три сребрне медаље на европским првенствима, а у дугој каријери је 140 пута прескочио дужину од осам метара, што је у његово време био највећи домет у европској атлетици. И сам Стекић је истакао тренера као главног „кривца“ за његове успехе:

„Ја сам Аци ап­со­лут­но ве­ро­вао. Исти­на, он се це­лог жи­во­та уса­вр­ша­вао, док је сам до­жи­вео да не­ки мла­ди тре­не­ри скла­ња­ју пу­ле­не од ње­га ка­да их не­што по­са­ве­ту­је. За­то што не­ма те же­ље за са­зна­њем као не­ка­да, не ства­ра­мо по­но­во так­ми­ча­ре пре­ко осам ме­та­ра.“

Маринковић је тренирао све генерације наших висаша, скакача у даљ, троскокаша и спринтера, а посебно је волео да ради са такмичарима у такозваним техничким скакачким дисциплинама. Под руководством Маринковића велике успехе су остварили Милад Петрушић, Предраг Крижан, Лазар Станичић, Драган Анделковић и Ненадом Велимировић. Као стручни консултант радио је са европским прваком у троскоку Милошем Срејовићем и даљашем Миланом Спасојевићем. У богатој каријери стигао је да тренира и сина Андреју Маринковића, који је учествовао на Олимпијским играма у Атланти 1996. године, где је у даљу прескочио осам метара и четири сантиментра.