НА ДАНАШЊИ ДАН: Црвена звезда је у Евролиги! (ВИДЕО)

На данашњи дан пре 8 година, Црвена звезда је у Лакташима одиграла једну од најважнијих утакмица у скорашњој историји. Наиме, тог 25. априла 2013. године Звезда је против Радничког из Крагујевца у полуфиналу АБА лиге победом обезбедила пласман у Евролигу и најавила ново берићетно доба нашег клуба.

17:00 Утакмица је почела, Радоњић је на паркет извео петорку – НелсонРакочевићСкотСавовић и Катић.

Прве поене постигао је Рашко Катић са линије пенала. Надовезао се и Нелсон за 4:0 на старту. Поенима Еменинга и Вајта, Раднички се вратио резултатски – 6:6. Скот је натерао Вајта на други фаул после 3 минута игре. Звезда није користила офанзивне скокове па је Раднички серијом 7:2 стигао до прве предности 6:9. Уследио је лош период игре на обе стране који је прекинуо Терико Вајт поенима уз фаул 6:12. Савовић је прекинуо серију Радничког тројком, али узвратио је истом мером Вајт. После поена Скота и пенала Ракочевића Звезда се вратила на -2. Са два закуцавања Вајта и Крстовића, одлазе гости на +5.  Четврта тројка Радничког у првој деоници и Мијатовић се уписао. И Браун се уписао и смањио разлику на -5. После изгубљене лопте капитена Бирчевић поентира у контри за 20:27, што је и коначан резултат након 10 минута игре.

Другу деоницу кошаркаши Звезде почели су са два брза фаула. Погодио је један од два пенала Симоновић за -6. Мијатовић је погодио још две тројке у два напада и Раднички је отишао на +12. Поново је Симоновић био половично прецизан, а након тога Нелсон је направио фаул којим Звезда излази из бонуса. Недуго затим и Раднички је испунио бонус, међутим Звезда је потпуно безидејна. Катић је погодио оба пенала и постигао свој шести поен. После новог фаула Борисова, Савовић погађа само један пенал. Звезда пет минута није дала кош из игре. Променио је то Лазић тројком, после сјајне одбране Нелсона на Ћапину – 28:35. И још једна тројка Лазића! Уз то, фаул над Катићем под кошем. Звезда се вратила на -2. Уследила је крађа Нелсона и закуцавање, нерешено је. Убацио је и Савовић тројку, 16:0 серија Звезде. Прекида серију Звезде Марковић, 2 од 3 пенала је погодио. Сваки фаул је слао играче на линију пенала, па су прецизни били Савовић и Ћапин и половично прецизан Нелсон – 41:39. На крају полувремена Звезда води 41:40.

На почетку другог полувремена исте петорке као на старту.

Крстовић отвара полувреме тројком из угла. Узвратио је Скот дугом двојком – 43:43. Савовић је погодио трећу тројку данас за нову предност Звезде +3. Први шут за 2 и први кош из игре убацио је и капитен – 50:45. Још једна комбинација Рашко-Игор, овога пута поентира центар Звезде +7. Ћапин је био прецизан са пенала, а онда је уследила најлепша акција на утакмици. Нелсон асистенција за али уп закуцавање Скота. Изгледа као да само Ћапин игра против Звезде, кош уз фаул за -4. Полагање Крстовића и дуга двојка Ћапина за ново изједначење 56:56. Серија Крагујевчана 11:0 за нову предност, коју анулира Катић, а онда и доноси предност Звезди 60:58. Погодио је Ракочевић на крају треће деонице, резултат након 30 минута игре 62:60.

Последњу деоницу отворио је Савовић поенима из рекета – 64:60. Уследило је пар напада без реализације на обе стране, прекинуо је ту серију Савовић са два погођена пенала +6. Прво је украо лопту а онда кренуо у продор од коша до коша Радивојевић уз фаул, +9 за Звезду. Оба пенала промашио је Вајт, али је Марковић погодио тројку из контра напада. После пенала Еменинга прилази на -3. Браун је промашио 2 зицера заредом али је исправио то Савовић. Још једном Браун није успео да поентира под кошем, а Ћапин погађа 10. пенал и смањује на -3. И Нелсон је изблокиран а у контри Марковић изједначава резултат 71:71. Поново је Звезда вратила противника у игру после велике разлике. И Ћапин тројком и продором доводи свој тим у вођство. Вајт закуцава, серија Радничког 18:2, +7 на два минута до краја. Лазић промашује још једну тројку, невероватан пад у игри Звезде. Само једно од два бацања је погодио Игор Ракочевић, -6. Катић постиже свој 20. поен – 74:78. После промашаја Марковића, Лазић хвата лопту и фаулира га Бирчевић. Прецизан је Лазић – 76:78. Катић је донео изједначење, Лазић украо лопту Бирчевићу али је у контри изгубио заједно са Радивојевићем. На 14 секунди до краја фаул над Вајтом, који промашује оба пенала. Савовић је ухватио лопту, а Раднички фаулира Радивојевића. Вук је погодио само једно – 79:78. КРАЈ! ЗВЕЗДА ЈЕ У ЕВРОЛИГИ!