НА ДАНАШЊИ ДАН: Џордан играо против Црвене звезде

На данашњи дан пре 35 година најбољи кошаркаш свих времена, Мајкл Џордан је играо против Црвене звезде, у утакмици у којој је тим Северне Каролине победио Црвену звезду резултатом 105:104 и то после два продужетка. Не знамо да ли је потребно рећи да је Џордан био најзаслужнији за пораз Црвене звезде који је према сведочењу наших играча постигао 32 поена.

Утакмица је одиграна 23. октобра 1983. године у оквиру турнира који се одржавао у Солуну. Наш тадашњи тренер Ранко Жеравица је изузетно ценио америчку колеџ кошарку и волео је да своје играче шаље на усавршавање како би од амера покупили што више. Са друге стране и Ранко је и те како био цењен међу америчким стручњацима те је и сам био добар пријатељ са тадашњим тренером Северне Каролине Деном Смитом. За тим Црвене звезде у којем је помоћни тренер био Божидар Маљковић тада су између осталих наступали и Жижић, Предраг Богосављев, Зуфер Авдија, Стеван Караџић, Зоран Радовић,  Слободан Јанковић, Срђан Дабић… Са друге стране тим Северне Каролине поред Мајкла Џордана наступали су и Сем Перкинс, Мет Доерти, Кени Смит, Бред Доерти… Према сведочењу кошаркаша Црвене звезде мало је делило Звезду од победе али је управо Џордан украо лопту и постигао одлучујуће поене. Том приликом је од наших играча добио и заставицу Црвене звезде коју је држао у својој соби на зиду.

Покојни Ранко Жеравица је тада за Џордана изјавио: „Имао сам прилику да видим широм света многе кошаркашке таленте, али је Џордан заиста кошаркаш свемирске класе“. Знамо шта је Мајкл Џордан после тога постогао, како је играо и без дилеме постао најбољи кошаркаш свих времена.