НА ДАНАШЊИ ДАН: Кошаркашице Звезде се попеле на кров Европе!

На данашњи дан 1979. године у Ла Коруњи у Шпанији, ККЖ Црвена звезда је савладао првака Мађарске БСЕ са 97:62 и постао шампион Европе! На тај начин црвено-беле грације су донеле прву од шест титула шампиона Европе за СД Црвена звезда.

Фото: ККЖ Црвена звезда

Те 1979. године, у Ла Коруњи, дванаест девојака, дванаест грација, дама са Малог Калемегдана, кошаркашица Црвене звезде је стајало на победничком постољу након убедљиве победе у финалу над мађарском екипом БСЕ од чак 35 поена (97:62) – најубедљивија победа у финалима свих времена.

Пре њих, редом су падали КИК, Сесто Сан Ђовани, АЗС и Мињор. Од првог до последњег минута, Звездине даме су наметале своју игру и незаустављиво хрлиле ка свом циљу. На крају, оне су се нашле на победничком постољу. Биле су Звездине звезде, а Европа је била њихова. Биљана Марковић, Јасмина Милосављевић, Гордана Вукмировић, Весна Ковачевић, Вукица Митић, Споменка Мрђеновић, Анђелка Вукмировић, Зорица Ђурковић, Наталија Бацановић, Софија Пекић, Јасмина Калићи, Драгана Пандуров, на челу са Страхињом Брацом АлагићемПетронијем Зимоњићем и Зораном Ковачићем су оствариле историјски успех – постали су први клуб у кошарци на просторима бивше Југославије који у својој витрини има пехар шампиона Европе. Иако нису путовале на финални меч у Ла Коруњу, за први тим су те сезоне биле лиценциране и Весна ДелићДушица Тушевијаковић и Драгица Лечић. Треба апострофирати велики утицај тренера Браце Алагића, који је поникао у Звезди и своје играчке дане такође провео у Црвеној звезди и са њом освојио 5 титула. Везано за то историјско финале у Ла Коруњи, треба поменути и некадашњу ведету Црвене звезде Љубицу Оташевић, која је дочекала црвено-беле даме и финансирала њихов смештај у хотелу са 5 звездица.

Фото: ККЖ Црвена звезда

У финалу против екипе БСЕ, Звезда је потпуно доминирала. Сјајне партије су пружиле Јасмина Милосављевић и Зорица Ђурковић, које су убациле по 30 поена, скоро као цео мађарски тим. Звезду није пореметио ни излазак из игре Софије Пекић, која је у 34. минуту зарадила пету личну грешку. Црвено-беле су пред близу 4.000 гледалаца у Ла Коруњи већ на полувремену имале велику предност од 19 поена (47:28), а на крају су славиле са чак 35 поена разлике (97:62).

Капитен тима Вукица Митић је подигла трофеј првака Европе, а Звезда је у тој сезони за само седам дана освојила триплу круну. Прво су 29. марта освојиле европски трон, одмах по повратку из Ла Коруње су 3. априла овериле титулу првака Југославије, да би 7. априла у витрине на Малом Калемегдану донеле и Куп.

Године су прошле, а ККЖ Црвена звезда памти. Данас се о тој екипи и даље прича. Њихова легенда је инспирација генерацијама које долазе. Показале сте нам пут и на томе вам хвала, а ми ћемо свим својим снагама покушати да вас учинимо поносним.