НА ДАНАШЊИ ДАН: Тежак пораз КК Црвена звезда

На данашњи дан 21. априла 1984. године Црвена звезда је изгубила од Цибоне у трећој утакмици финалне серије југословенског првенства резултатом 72:71. Ова утакмица не само да је одлучивала о титули и пласману у Куп Шампиона у којем ће Цибона касније освојити и титулу, него и где ће Дражен Петровић наставити каријеру.

Наиме, велики таленат тада југословенске кошарке Дражен Петровић, је уочи ове серије изјавио да ће прећи у онај тим који дође до титуле. Црвена звезда је у том моменту била најтрофејнији југословенски кошаркашки клуб. Уз чињеницу да је тих година југословенска лига била можда и најјача у читавој Европи, титула је готово извесно значила и висок пласман у Купу Шампиона.

У првој утакмици финалне серије 1984. године, Црвена звезда је имала прилику за брејк у сред Загреба. Meђутим судије су у задњој минути утакмице досудиле спорни прекршај у нападу Бранка Ковачевића што је одлучило победника прве утакмице. У другој утакмици у Београду Звезда се реванширала и лако савладала Цибону, резултатом 87:79.

И онда је дошла на ред мајсторица у Загребу. Остаће забележено да је пар минута пре краја меча Црвена звезда имала предност од 5 поена. Ипак сплетом несретних околности, и срећног коша Накића на 7 секунди до краја, Цибона је стигла до најзначајније победе у својој историји, а у истом моменту Црвена звезда је претрпела свој вероватно најтежи пораз. Члан те генерације Црвене звезде, Зуфер Авдија је касније изјавио:

“Дражен је те године служио војску у Београду и да смо освојили титулу и играли Куп шампиона он би дошао у Звезду. То је била готова ствар. Све што је Цибона била касније то би била Звезда. У неком тренутку један детаљ или једна утакмица промене пут и клубу и играчима. Све би било другачије да је Дражен дошао. Нама је та утакмица усмерила каријере, Цибона је направила чудо, а Звезда је остала на дотадашњем нивоу”, сећао се Авдија.

Дражен се дакле после ове серије сели у Загреб и већ у првој сезони са Цибоном осваја европски трон као и наредне, а у трећој сезони и Куп Купова. За 4 сезоне које је провео у Цибони освојио је и два национална првенства. Звезда је после овог пораза ушла у веома тежак период без икаквих трофеја. Иако је састав Звезде био доста квалитетан, ипак је фалио један играч калибра Дражена Петровића којим би господарила кошаркашком сценом не само Југославије него и читаве Европе.