НА ДАНАШЊИ ДАН: Ускршњи дерби и Звездина машинерија!

На данашњи дан 28. марта 1976. године на стадиону ЈНА одигран је 58. Вечити дерби. Пред око 60.000 гледалаца Црвена звезда је савладала екипу Партизана са 4:1. По оценама многих фудбалера вечитих ривала, ово је један од најбољих дербија у историји.

Тог Ускрса 1976. године уобичајено била је велика еуфорија у Београду, уосталом као и пред сваки дерби. Уочи утакмице, владало је мишљење да је Партизан фаворит. Калоперовић, тренер Партизана, најавио је скроз другачији тим од онога који је извео на терен. Међутим, то није изненадило гостујуће фудбалере Звезде који су до Стадиона ЈНА ишли са свог стадиона пешице.

Црвена звезда је од старта заиграла веома ангажовано и головима Сушића, Стаменковића и Савића дошла до огромне предности већ у првом полувремену. У дргуом полувремену Бјековић постиже гол руком за смањење предности, али Стаменковић голом у 61. минуту ставља тачку на овај Дерби.

Упркос томе што је Звезда у оба дербија забележила победе није успела да задржи челну позицију на табели, те је титула ипак припала Партизану.

Партизан – Црвена звезда 1:4 (0:3)

Београд, 28. март 1976. Стадион: ЈНА. Гледалаца 60.000. Судија Фресл (Загреб). Стрелци Сушић у 20, Стаменковић у 30. и 61. и Савић у 36. минуту за Црвену звезду, а Бјековић у 50. за Партизан.

Партизан: Иванчевић, Арсеновић, Козић (Стојковић), Пејовић, Ђуровић, Куновац, Завишић, Голац, Бјековић, Вукотић, Перовић (Ђорђевић). Тренер: Калоперовић.

Црвена звезда: О. Петровић, Новковић, Степановић, Баралић, Кери, Богићевић, Николић, Сушић, Д. Савић, Аћимовић, Стаменковић. Тренер: Ћирић.