НА ДАНАШЊИ ДАН: Утакмица деценије, дерби који је донео много тога!

На данашњи дан 18. априла 2015. године, Црвена звезда је победила победила Партизан у 3. утакмици полуфинала АБА лиге резултатом 95:85. Победа је била веома важна након пораза који је Звезда доживела на свом паркету и изједначења у серији, која је доносила и пласман у Евролигу. Управо је ова утакмица проглашена за најбитнију утакмицу КК Црвена звезда у тој деценији. 

Уочи ове серије била је присутна велика стрепња навијача Партизана и надања навијача Звезде, да ће коначно доћи и до смене на трону АБА лиге, који је поред пласмана у Евролигу доносио и увод у неку нову еру. Партизан је до те серије био доминантан у плеј офу како домаће лиге тако и АБА лиге. Ова чињеница али и победа у другој утакмици серије на гостујућем терену, им је давало за право да се надају да ће и та сезона „бити њихова“. Међутим чета тренера Радоњића у гостујући део серије није ушла са белом заставицом, напротив.

Током свих 40 минута најбољи тим лигашког дела АБА лиге је водио и диктирао ритам на терену, имао је предност и од 16 поена, мада је Партизан у једном моменту успео да запрети и дође на само поен разлике. Након тројке Мачвана и серије од 10:0, Партизан прилази на 74:75, за потпуни делиријум преко 8.000 навијача у крцатом Пиониру. Међутим, прво следи тројка Калинића из угла на асистенцију Маркуса Вилијамса, након тога поен Цирбеса из рекета, па тројка Маркуса Вилијамса после интензивне одбране Партизана, након тога и украдена лопта Вилијамса и лако полагање и на крају и полагање Калинића на асистенцију Вилијамса, за серију од 12:0 којом је сломљен противник.

Фантастичну партију пружио је српски репрезентативац Никола Калинић, који је доминирао испод оба коша у тренуцима када је Звезда дизала предност у другој и трећој четвртини. Крило црвено-белих је завршило меч са 25 поена и осам скокова. Ништа мање значајан је био Чарлс Џенкинс, који је преузео одговорност када је Партизан претио и убацио на крају 22 поена, док су Бобан Марјановић и Лука Митровић доминирали су скоку, па су заједно ухватили 16 лопти.

Код Партизана изнад осталих су били Драган Милосављевић са 23 и Милан Мачван са 17 поена. Највеће разочарање утакмице био је Александар Павловић, који се срамно понашао на терену од почетка меча. Прво је изазивао Николу Калинића на двобој са срамотним гестикулацијама:

Врхунац његове нервозе је био у трећој четвртини, када је у трку ударио песницом у стомак Бранка Лазића и за то је добио намерну, али не и искључујућу грешку!

Партизан – Црвена звезда 85:95
(20:26, 24:25, 18:22, 23:22)

Дворана: „Пионир“. Гледалаца: 8.000. Судије: Белошевић, Радовић, Јавор.

Партизан: Акојон 14, Павловић 3, Тепић 8, Мурић 8, Маринковић, Дало, Милутинов 10, Милосављевић 23, Мачван 17, Ђумић 2, Андрић, Безбрадица.

Црвена звезда: Вилијамс 7, Ребић, Дангубић, Митровић 11, Лазић 7, Блажич 2, Калинић 25, Марјановић 11, Тејић, Џенкинс 22, Јовић 6, Цирбес 4.