Небојша Човић: Интезивно радимо на томе да у Евролиги будемо трајно и постанемо сувласници!

Гост специјалног Васкршњег издања ’’Pick N’ Talk’’ подкаста био је председника КК Црвена звезда мтс Небојша Човић, а у овом гостовању дотакао се многих занимљивих тема. Човић се осврнуо на целокупан досадашњи ток сезоне, времену када је био на челу Кошаркашког савеза, сарадњи Црвене звезде и Евролиге, бившим и садашњем тренеру…

Домаћини подкаста Иван Минић и Милан Дозет вратили су Небојшу Човића на његове кошаркашке почетке, а љубав према том спорту настала је у раном детињству и била темељ за вишедеценијско искуство у кошарци које данас, када се осврне, Човић има иза себе.

Овом приликом је детаљно описао свој пут до места председника Црвене звезде.

Разговори о мом доласку у Црвену звезду су почели неке 2002, 2003. године, чак и 2001. смо разговарали, али пошто спорт не може да се одвоји од политике, ма шта ко причао јер политичари воле спорт преко ког се лако експонираш и рекламираш. Мислим да су политичари, очигледно себично, мислили ако направите резултат у Звезди, Партизану… вама ће порасти политички рејтинг. Вероватно и то постоји, али не треба бити оптерећен тиме јер сам ја много раније постао кошаркаш у смислу играча, тренера и касније човек који је у администрацијама клубова. Нажалост, то се није догодило све до 2011. године и мени је јако жао што је Црвена звезда имала трновит пут. Најзад смо се 2011. године договорили – рекао је Човић.

Прокоментариосао је и многе досадашње тренере Звезде, а недавни спор са Сашом Обрадовићем само је кратко прокоментарисао.

Прошло је неколико тренера за време мог мандата, а сваки је оставио позитиван траг. Почевши од Светислава Пешића са којим и даље имамо контакте и од којег добијамо савете. Мислим да нам је много раније него што је требало и мислим да то није било заслужено, ‘изгорео’ Душан Алимпијевић, а то је то нестрпљење код наше публике. Мислим да је и Милан Томић обавио сјајан посао, а најбољи и највећи посао до сада је обавио Дејан Радоњић. Жао ми је што је са Обрадовићем кратко трајало, али нажалост то је морало да се догоди и даље на ту тему не бих више да причм, чувајући и Звезду и Сашу као легенду Црвене звезде.

Човић јасно истиче да је коначан циљ да Црвена звезда добије дугогодишњу лиценцу Евролиге.

Мислим да ће се догодити одређене трансформације, видели сте да се већ разговарало о новом формату Еврокупа. Да ли ће бити 18 или 20 клубова, да ли ће то бити прва и друга лига Европе, видећемо. Не треба много мудрости да се закључи да цела фирма ЕКА путује у том правцу. Нама је циљ да ту будемо трајно и сувласници и искрено, зашто бисмо то крили, радимо интензивно на томе. Тога нема без рада, навијача и добре организације, а мислим да ми све три те ствари имамо.

Неизбежно питање је било око буџета клуба.

Наш максимални буџет никада није прешао, а када кажем максимални, мислим на први тим и млађе селекције и све што се ради током године. Тај буџет никада није прешао 7.2 милиона евра. Од тога је 40 до 50 одсто први тим. У нашим приходима, у пуњењу буџета, држава није прешла 30 одсто. Све остало смо обезбедили кроз сезонске карте, дневне карте, маркетиншке активности, трансфере и кроз спонзоре који нису државна предузећа. Услед више силе, глобалне пандемије, ове сезоне ускраћен нам је приход од између 2 и 2 и по милиона евра – истиче Човић

Више о овоме, али и бројним другим темама погледајте у специјалној епизоди ’’Pick N’ Talk’’ подкаста: