Нека европске игре почну

Жребом који ће се одржати сутра у Ниону, Звезда ће и званично сазнати имена првих ривала на путу ка Лиги Шампиона. У данашњем чланку доносимо спецификације, и најважније информације, везане за овосезонску одисеју црвено-белих ка Европи.

Звезда као шампион Србије за сезону 18/19 своје обавезе креће од првог кола квалификација. Изазов овакве ситуације највише лежи у томе што је припремни период јако згуснут, главе многих играча још увек нису „регистровале“ ни крај прошле сезоне, а прво коло већ куца на врата. Период за одмор био је прекратак, први део припрема већ је готов, а од данас креће и други, у Аустрији.

Било како било, 10. јула наши момци крећу у борбу за нову европску јесен.

ЗВЕЗДА НА СТАРТУ НОСИЛАЦ, ЛИГА ЕВРОПЕ ЈЕ ДОСТИЖНИЈА НЕГО ПРЕ

У првом и другом колу квалификација, Црвена звезда имаће статус носиоца. С обзиром на то да се жреб за прво и друго коло одржава истог дана, Звезда ће, практично, играти са победником неког другог пара који би у другом колу имао неповлашћени статус. Иако ово делује помало збуњујуће, најбоље је узети прошлосезонски пример, како бисмо појаснили у ком смеру иду квалификације и ове године.

Звезда је 2018. године своје обавезе почела против Спартакса из Јурмале. Пар сати након жреба за прво коло, у другом колу смо спојени са паром АПОЕЛ – Судува. Коефицијент АПОЕЛ-а у датом тренутку био је много бољи од нашег, те би се АПОЕЛ сматрао носиоцем у другом колу. Са неке реалније тачке гледишта, било је за очекивати да Звезда укрсти копља са старим познаником са Кипра. Међутим, Судува је имала друге планове, направила је изненађење, и у другом колу је, уместо АПОЕЛ-а, била наш ривал.

Ове сезоне, теоретски, Звезда би у другом колу могла да игра против тимова као што су Розенборг, Макаби, Шериф, ХЈК, Дундалк, Диделанж, Шкендија…. Сви ови тимови су носиоци у првом колу квалификација, и очекује се да ће проћи у друго коло, где би имали неповлашћен статус, и могли би да налете на екипе попут Звезде, Марибора, Карабаха, Лудогореца, али и неких других који своје обавезе крећу тек од другог кола, као што је рецимо екипа Динама из Загреба, или Копенхагена.

У евентуалном трећем и четвртом колу Звезда не би била носилац, и ту би ствари вероватно биле теже. На пример, један од потенцијалних ривала је Ајакс, тим који је био апсолутни хит у Европи ове сезоне,

Оно што је важно напоменути, а чека јавност можда није до краја свесна, јесте да је пут до Лиге Шампиона јако тежак, иако Звезда теоретски има повлашћен статус на старту. Готово сигурно ћемо морати да избацимо једну, а вероватно и две екипе боље од себе уколико поново желимо у елиту. Међутим, колико је теже ући у ЛШ, толико је Звезди олакшан пут до Лиге Европе, која можда из ове перспективе делује као достижнији циљ.

НЕМА ВИШЕ „ПАКЛА“ НА ПУТУ КА ЛИГИ ЕВРОПЕ, ЗВЕЗДА НОСИЛАЦ ДО КРАЈА

Битна ствар која се променила од прошле сезоне је чињеница да тим који испадне из квалификација за Лигу Шампиона, такмичење наставља у наредном колу квалификација за Лигу Европе. Изузетак је ситуација у којој тим испадне у плејофу за ЛШ, јер онда аутоматски иде у групну фазу Лиге Европе и има гарантовану јесен у Европи. Раније су прво и друго коло квалификација за Лигу Шампиона биле потенцијалне мине, и тим који би ту испао, завршио би своју европску одисеју.

Такође, ући у Лигу Европе раније је било много теже, зато што су препреке у последњем колу биле многе екипе из најјачих европских лига, које су имале далеко већи коефицијент од нашег. Данас то више није случај, и најтеже што Звезда може да добије у финалним рундама квалификација за Лигу Европе јесу управо тимови који су били шампиони својих земаља, и испали су из квалификација за Лигу Шампиона. Дакле, уместо да Звезда иде на неке Италијане, Французе, Енглезе, копља би могла да укрсти са, рецимо, опет Розенборгом, Шерифом, Слованом из Братиславе, АИК-ом из Шведске, и тако даље…Наравно, ниједан од ових тимова није за потцењивање, али је поглед на жреб далеко пријатнији када у њему нема „ала“ из најјачих европских лига.

Као и раније, Звезди ће у највећем интересу бити да што даље догура у квалификацијама за Лигу Шампиона. Након што смо прошле године победили Трнаву, знали смо да у џепу имамо европску јесен, што је био први пут да улазимо у финалну фазу квалификација знајући да, иако испаднемо, сигурно ћемо играти Лигу Европе. Остала је последња препрека, Салцбург, коју смо успешно прошли, и коначно дочекали мушему Лиге Шампиона на нашем терену.

Нека се исто понови и ове сезоне!