Нова лица на прозивци – Никола Станковић и Ричард Одада

На прозивци Дејана Станковића нашао се и тандем појачања из Графичара, Никола Станковић и Ричард Одада. Они су као позајмљени играчи претходне полусезоне стицали сениорско искуство у Првој лиги Србије носећи дрес популарних Графоса.

Фото: ФК Црвена звезда

Никола Станковић је рођен 2003. године у Краљеву. Игра на позицији централног везисте, а показао је да се добро сналази и на офанзивнијим позицијама. У питању је изузетно добро технички поткован играч са сјајним осећајем кретања и постављања. Има добар преглед игре, а снага му је била значајан адут у млађим категоријама. Прилично је брз и продоран играч. По многима, реч је о једном од најталентованијих играча из црвено-беле школе.

У Црвену звезду је стигао из краљевачког Аполона. Стипендијски уговор потписао је 8. октобра 2018. године. Те сезоне је генерација играча коју је са клупе предводио тренер Марко Неђић играла је Кадетску лигу Београда у дресу Графичара. По узрасту били су „млађи кадети“ и били су најмлађи тим у лиги. Доминатно је освојена лига и тако су Графичару обезбедили промоцију у највиши ранг. Све је гласније почело да се прича о „генерацији 03“ Марка Неђића, коју су поред Станковића чинили и Бачанин, браћа Митуљикић, Ђурић, Петровић, Ћопић, Кнежевић и др. Наредне сезоне ова талентована генерација играла дресу Црвене звезде у Кадетској лиги Србије, а Станковић је 19. јуна 2019. године потписао и професионални уговор.  У тренутку прекида сезоне због глобалне пандемије корона вируса, Црвена звезда је била лидер првенства, а касније је проглашена за шампиона државе. Станковић је био један од најзапеженијих играча, а на 18 утакмица уписао је 8 погодака и исто толико асистенција. На реду је била сезона у Омладинској лиги Србије… Након 12 одиграних утакмица на којима је потврдио свој потенцијал, Станковић је, уз Давида Петровића, прекомандован у сениорски тим Графичара. У Првој лиги Србије Никола је уписао 8 наступа, уз један наступ у Купу Србије, и остварио учинак од једног гола и две асистенције. Проглашен је за најбољег омладинца претходне године.

Фото: nation.africa

Ричард Одада је рођен 2000. године у главном граду Кеније Најробију. Игра на позицији дефанзивног везног играча, а одликују га одличне физикалије. Висок је и изузетно снажан, а за своју висину доста је покретљив. Добро се поставља и углавном је дефанзивно оријентисан. Има добар пас и „не крије се“ при грађењу игре. Када је Графичар играо у формацији са три штопера позади, Одада је био један од њих. То потврђује тезу да се ради о играчу са израженим дефанзивним квалитетима и да у офанзиви од Одаде не треба имати превелика очекивања. У клубу се надају да би Одада у перспективи могао да буде „наследник“ Секу Санога.

Први га је запазио један од најтрофејнијих клубова у Кенији – АФЦ Леопардс. Већ 2016. године су га промовисали у први  тим.  Пре доласка у Србију био је на проби у Швајцарској, а у Италији је одиграо и неколико утакмица за омладинце Јувентуса. У Србији је током 2017. године био члан омладинског погона Вождовца. Одада је, после неколико месеци у Графичару, постао играч Црвене звезде 14. децембра 2018. године, а целу 2019. годину је провео у омладинској селекцији.  У јесењем делу сезоне 2019/20 био је незаменљив у везном реду, па је на 16 мечева два пута погодио мрежу ривала и исто толико пута асистирао. „Господарио“ је средином теренa и истицао се добром антиципацијом и снагом. Као награда стигла је прекоманда у сениорски тим Графичара за пролећни део сезоне. Глобална пандемија корона вируса спречила је Одаду да одигра више утакмица те полусезоне у Првој лиги Србије… Одиграо је свих седам утакмица пролећног дела и оставио добар утисак. Остао је у Графичару и био је један од најстандарднијих претходне јесени одигравши свих 18 утакмица, а уписао је и две асистенције.