Нови формат такмичења АБА лиге!

Скупштина АБА лиге, која је одржана данас, донела је низ одлука које ће бити важеће од предстојеће сезоне. Најзначајнија је промена формата такмичења, па ће се у плеј-оф пласирати 6 тимова уместо досадашња 4. 

Скупштина Јадранске лиге је усвојила правила која ће важити за сезону 2021/22. Одлучено је да се сва такмичења под њеним окриљем играју у складу са правилима ФИБА али најзначајнија је промена система такмичења у првој АБА лиги. Нови формат дефинише ће да шест најбоље пласираних тимова осигурати место у доигравању. Два најбоље пласирана тима регуларне сезоне пласираће се директно у полуфинале, док ће се преостала четири учесника доигравања борити за место у полуфиналу. Борба за полуфинале играће се по систему 3. против 6., 4. против 5. у серији на две победе. Као што је до сада био случај, полуфинале ће се такође играти на две победе, а финале на три победе у серији.

Скупштина АБА лиге је такође одлучила да ће вајлд карте за два додатна места у другој АБА лиги бити бесплатне и да ће их добити Широки и Златибор, који уз 12 постојећих учесника употпуњује списак од 14 тимова учесника друге регионалне лиге.