Од Флоријане до Омоније – успон и пад Звезде у квалификацијамa

Црвена звезда је пре кикса у Никозији имала чак 14 везаних пролазака у квалификацијама.

Нaкон испадања у Никозији навијачи су остали разочарани јер је наш тим играо против објективно слабијег тима. Претходне сезоне су навикле навијаче да наш тим овакве утакмице добија без великих проблема и због тога је многе разочарала бледа партија изабраника Дејана Станковића.

Иако је много спољних фактора утицало на то да нашем тиму отежа задатак, од ужасно спарног времена и нејасне сатнице за почетак утакмице до веома лошег система за који се УЕФА одлучила услед кризе изазване корона вирусом, чињеница је да Црвена звезда једноставно није била довољно добра на тој утакмици. РСБ се у овом тексту дотакао тога шта је Црвеној звезди фалило у овим неуспешним квалификацијама у односу на претходне сезоне.

НЕДОСТАТАК БРЗИНЕ

Црвена звезда је овај прелазни рок одрадила тако што је купила сваку опцију која се појави, без конкретног плана како да те појединце уклопи у тим. Тако је већ постојећим Иванићу и Николићу придодат Гелор Канга иако су у клубу пре тога тражили неког ко ће бити испомоћ Саногу пре свега у дефанзивним задацима. Препознали су у клубу Кангу као играча који може правити разлику и одлучили се да због њега у потпуности промене концепцију тима. Сличан потез су у клубу направили и мало пре тога када су довели Александра Катаија а на супротном боку оставили Ел Фарду Бена и тако остали у екипи без иједног брзог крила који би могао направити разлику у транзицији. У игри Црвене звезде је недостајало брзине у оба смера, у нападу су углавном сви захтевали да добију лопту у ноге и ти напади су углавном били веома спори, док су са друге стране Тирана и Омонија стварали огромне шансе из контранапада.

НЕДОСТАТАК ЧВРСТИНЕ И АГРЕСИВНОСТИ

Оно на чему се највише базирала игра Црвене звезде, и што је доносило велики резултат макар у утакмицама тог нивоа као ова на Кипру, је била чврстина у игри како би се противнику спречиле лаке шансе. Одлучио је Дејан Станковић да целу дефанзиву повери Секу Саногоу уз минималну помоћ играча испред њега а то се испоставило као лош потез. Иако је искусни интернационалац из Обале Слоноваче чак оставио и поприлично добар утисак јер својом снагом правио огрому разлику, оно што се захтевало од њега је било немогуће за испунити јер је био у потпуности препуштен сам себи. Два пута је жуте картоне добио тако што је покушао да покрије грешке Гелора Канге. Одбрамбеној четворци је такође фалило агресивности и чврстине па су тако у много ситуација стајали предалеко од противничких играча који су лако шутирали из повољних позиција, што је у сезонама за нама било готово незамисливо.

НЕДОСТАТАК ШПИЦА КОЈИ МОЖЕ ДАВАТИ ГОЛОВЕ У КОНТИНУИТЕТУ

У првој европској одисеји под вођством Владана Милојевића Црвена звезда је имала сјајног Ричмонда Боаћија и помоћ Александра Пешића са клупе. У другој сезони је одскочио Милан Павков, док су и у сезони са нама Боаћи и Павков дали свој допринос головима Судуви, Хелсинкију и Копенхагену. Овог лета Црвена звезда је на платном списку имала три скупа нападача, док је у утакмици сезоне почео четврти играч. Боаћијева агонија са повредама више није никакво изненађење и јасно је да он не може бити у било каквим озбиљним плановима већ неко време. Томане је након гола у Тирани продат турском друголигашу Самсунспору, мада је било и више него јасно да ни он нема потпуно поверење екипе и стручног штаба. Милан Павков је у изгубио форму и последњи битан погодак је постигао против Копенхагена, а доласком Дејана Станковића је потпуно маргинализован и скрајнут. Цело лето Црвена звезда није успела да прода ниједног нападача и тако ослободи место за новог играча, мада делује да се у овом случају морала поднети финансијска жртва и да се доведе нови играч који би био превага у завршници. Када се упалио црвени аларм пред гостовање на Кипру, помало брзоплето је доведен Дијего Фалћинели иако до тада није био у ужем кругу потенцијалних кандидата. На Кипру је предност ипак добио Алекса Вукановић који је до тада имао улогу епизодисте, под образложењем да Фалћинели ипак није довољно спреман и упознат са екипом иако је само четири дана касније дао два одлична гола у првенству.

Јасно је да су у претходном периоду и руководство клуба и Дејан Станковић имали озбиљне грешке у проценама. Те погрешне одлуке су довеле до испадања у трећем колу квалификација за Лигу Шампиона а клуб је због тога остао без загарантованих осам милиона евра. Црвену звезду ускоро чека нова веома битна утакмица за улазак у Лигу Европе, а јасно је да простора за нове погрешне процене нема.